Ολοκληρωτικός πόλεμος για την προεδρία της Ν.Δ.

Ολοκληρωτικός πόλεμος για την προεδρία της Ν.Δ.

4' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαστάσεις ανοικτής σύγκρουσης τείνει να λάβει η κούρσα διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία, καθώς η μακρά περίοδος που μεσολαβεί έως τις κάλπες της 22ας Νοεμβρίου δημιουργεί εύλογη ανησυχία για τον κίνδυνο «ολοκληρωτικού πολέμου» μεταξύ προσώπων, ομάδων και στρατοπέδων στον χώρο της κεντροδεξιάς. Ο παρασκηνιακός πόλεμος βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη, αφορά από πισώπλατα μαχαιρώματα για απόσυρση υποψηφίων μέχρι και καταγγελίες για πρόσωπα και συμφέροντα που απροκάλυπτα τάσσονται υπέρ της μίας ή της άλλης υποψηφιότητας, και μοιάζει να είναι ζήτημα χρόνου πότε θα εκδηλωθεί και δημοσίως.

Διαχρονικά οι διαδικασίες διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία είχαν χαρακτήρα στρατοπέδων. Από τη μία πλευρά ήταν, ιστορικά, το «καραμανλικό» στρατόπεδο, από την άλλη, παλαιότερα, οι «μητσοτακικοί» και, σήμερα, οι «σαμαρικοί». Αν και οι ούτως ή άλλως ελαστικές διαχωριστικές γραμμές παραβιάζονται και νέες συμμαχίες δημιουργούνται, τα στρατόπεδα σχηματοποιούνται εκ νέου. Κι αυτό αποτυπώνεται, εμφατικά, στη μάχη που δίνεται στο εσωτερικό του κομματικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας.

Yπενθύμιση…

Στελέχη κοντά στον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη υπενθυμίζουν ότι ο υπηρεσιακός πρόεδρος του κόμματος δεν προχώρησε σε οποιαδήποτε αλλαγή στον κομματικό μηχανισμό ή την Κοινοβουλευτική Ομάδα, από τη στιγμή που παρέλαβε από τον κ. Αντ. Σαμαρά, το βράδυ της 5ης Ιουλίου. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκουν να λάβουν σαφείς αποστάσεις από τη διαχείριση των τελευταίων ημερών και, κυρίως, από το μείζον οικονομικό και ταμειακό πρόβλημα που η Νέα Δημοκρατία θα βρει μπροστά της, και όχι μόνον για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, προχωρούν ένα βήμα παραπάνω, ονοματίζοντας συγκεκριμένα στελέχη (από τον γραμματέα κ. Ανδ. Παπαμιμίκο μέχρι τον διευθυντή του κόμματος και άλλους) ως υποστηρικτές της υποψηφιότητας του κ. Απ. Τζιτζικώστα ή, πάντως, ως ενεργούς παίκτες στη διαμόρφωση ευνοϊκότερων συνθηκών εκλογής για τον περιφερειάρχη. Με αυτόν τον τρόπο σχηματοποιούν μία αλυσίδα μεταξύ κομματικών στελεχών που επέλεξε ο κ. Σαμαράς και του υποψηφίου για την προεδρία.

Αλυσίδα στην οποία προσθέτουν και άλλους κρίκους, είτε με τον αριθμό των «σαμαρικών» που υπογράφουν την υποψηφιότητα του κ. Απ. Τζιτζικώστα (σ.σ. ή του κ. Άδωνι Γεωργιάδη), είτε με τους βουλευτές (μεταξύ άλλων και οι Κατσανιώτης, Μηταράκης, Ασημακοπούλου, Σκρέκας) που έχουν εμφανιστεί στο πλευρό του 37χρονου περιφερειάρχη. Κι αυτό, σε πείσμα της πάγιας δήλωσης εκ μέρους του κ. Σαμαρά πως «ό,τι έχει να πει το λέει ο ίδιος» και παρά την ισχυρή υποστήριξη προς τον κ. Μεϊμαράκη από στελέχη όπως ο κ. Φ. Κρανιδιώτης ή την επιθετική ρητορική από τον επί έτη στενό συνεργάτη του κ. Σαμαρά, Γ. Μουρούτη, για την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα.

Η απάντηση του επιτελείου Τζιτζικώστα είναι δηκτική. Θεωρούν ότι ο κ. Μεϊμαράκης, ανησυχώντας για την εξέλιξη της εκλογής, επιδιώκει να βρει αφορμές αποχώρησης από την κούρσα. Επί του παρόντος, πάντως, και παρά την απουσία του από τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Τζιτζικώστας ενισχύει τα ερείσματά του σε όλη την Ελλάδα και επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το αίτημα για ανανέωση του πολιτικού σκηνικού. Παρ’ όλα αυτά, η πίεση προς τον περιφερειάρχη θα ενταθεί καθώς σύντομα θα κληθεί να λάβει συγκεκριμένες θέσεις για το μνημόνιο, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις επενδύσεις και, κυρίως, να απαντήσει στο ποιος, εφόσον εκλεγεί, θα αναλάβει την ηγεσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με την προφανή απάντηση ότι θα προτείνει τον δεύτερο στην εκλογική διαδικασία να μοιάζει ως η πρώτη γραμμή άμυνας.

Οι πλέον ενεργοί campaigners της Ν.Δ. είναι οι κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αδωνις Γεωργιάδης, εξ αυτών μάλιστα που επιδιώκουν να προβάλλουν και συγκεκριμένες θέσεις για τη λειτουργία του κόμματος αλλά και το στίγμα του σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Ο κ. Γεωργιάδης εμφανίζεται αισιόδοξος για τη νίκη, αλλά δεν κρύβει ότι στην περίπτωση που βρεθεί εκτός δεύτερου γύρου, αλλά σε αυτόν βρίσκεται ο κ. Μητσοτάκης, θα τον στηρίξει ανεπιφύλακτα.

Ανταρτοπόλεμος

Οσο για την πλευρά Μεϊμαράκη, εκτός του ανταρτοπόλεμου στο κομματικό πεδίο, θα προχωρήσει με προσεκτικά βήματα στην προεκλογική του εκστρατεία. Επενδύοντας, επί της αρχής, στον ρόλο που έχει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντός Βουλής (εφαρμοστικός νόμος, νομοσχέδιο για αδειοδότηση ΜΜΕ) όσο και εντός συνόρων (Σύνοδος ΕΛΚ). Ο ίδιος, εμφανώς, επιδιώκει να εκφράσει την καραμανλική πτέρυγα του κόμματος, έστω κι αν –όπως λέγεται– οι επαφές του με τον κ. Κώστα Καραμανλή είναι περιορισμένες, ενώ ο τελευταίος δεν μοιάζει να έχει αλλάξει άποψη για την καταλληλότερη υποψηφιότητα.

Ο κ. Μεϊμαράκης, που πάντως ουδέποτε είχε διάθεση για μία εντατική προεκλογική εκστρατεία, μοιάζει να πιστεύει ότι όσοι ξεκίνησαν να τρέχουν νωρίς, σύντομα θα εξαντλήσουν όλες τις δυνάμεις τους. Ο ίδιος, δε, επίσης ανοίγει τον κύκλο των συνομιλητών του. Το δείπνο, το βράδυ της Πέμπτης στη Γλυφάδα, μεταξύ Ευ. Μεϊμαράκη και Μάκη Βορίδη, αποδεικνύει άλλωστε ότι οι συμμαχίες κάθε άλλο παρά δεδομένες είναι.

Εξετάστηκε και η εκλογή μέσω κινητών

Ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει εάν η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας θα καθορίσει, και σε ποιο βαθμό, τις πολιτικές εξελίξεις. Ωστόσο θα μπορούσε κάλλιστα να γραφεί στην Ιστορία και να αποτελέσει και πρότυπο εκλογής, εάν το κόμμα της κεντροδεξιάς υιοθετούσε μία πρωτοποριακή πρόταση για εκλογή προέδρου μέσω… κινητών! Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προκαταρκτικές συναντήσεις των επιτελών της Συγγρού για τις εκλογές υπήρξε και συνάντηση με το επιτελείο της Singular Logic, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία που διαχειρίζεται τις εθνικές, ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές κάλπες εμφανίζεται γενικώς αρνητική στην εμπλοκή της σε κομματικές διαδικασίες.

Ωστόσο η πρόταση που κατατέθηκε ήταν εντυπωσιακή και προέβλεπε να ψηφίσουν οι φίλοι της Νέας Δημοκρατίας μέσω του κινητού τους. Βασική προϋπόθεση θα ήταν να προσέλθουν, κάποιες ημέρες πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας, στις τοπικές οργανώσεις, να καταθέσουν τον οβολό τους και να πάρουν τον προσωπικό (σ.σ. και προφανώς μοναδικό) κωδικό που θα τους επέτρεπε να ψηφίσουν έναν από τους τέσσερις υποψηφίους για την προεδρία. Σύμφωνα με πηγές της Συγγρού, η πρόταση διασφάλιζε και τη μυστικότητα της ψήφου, ενώ ήταν και πολύ πιο φθηνή. Ωστόσο, η Ν.Δ. είχε ήδη προσανατολιστεί στη λογική της φυσικής κάλπης, με τη σχετική συζήτηση να μένει απλώς σε φιλολογικό επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή