Κρίσιμο το τρίμηνο έως τα Χριστούγεννα

Κρίσιμο το τρίμηνο έως τα Χριστούγεννα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως κρίσιμη περίοδο 90 ημερών, εντός των οποίων θα κριθούν πολλά για την πορεία της χώρας, την κυβέρνηση αλλά και την Κεντροαριστερά ως σύνολο, αντιμετωπίζουν στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης το τρίμηνο που μεσολαβεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Στο επιτελείο της κ. Φώφης Γεννηματά εκτιμούν ότι το πρώτο σημείο καμπής είναι η ψήφιση των προαπαιτουμένων αυτή την εβδομάδα και του δεύτερου πακέτου που θα ακολουθήσει τον Νοέμβριο. Επ’ αυτών η στάση που θα τηρήσει το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ είναι σαφής: οτιδήποτε παραβιάζει τις «κόκκινες γραμμές» και συνιστά περιοριστική πολιτική για τα εισοδήματα και τις συντάξεις δεν πρόκειται να ψηφιστεί από τους 17 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ωστόσο, στη Χαρ. Τρικούπη δεν αποκλείουν την ψήφιση εκείνων των άρθρων που θα προωθούν μεταρρυθμίσεις τις οποίες στηρίζει εδώ και χρόνια το ΠΑΣΟΚ. Αυτό, βεβαίως, δεν πρόκειται να συμβεί στην περίπτωση που το Μέγαρο Μαξίμου επιλέξει να συμπεριλάβει όλα τα προαπαιτούμενα σε ένα άρθρο.

Στη Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας φοβάται για τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και τις τελευταίες εβδομάδες έχει εγκαινιάσει μια ρητορική προσέλκυσης των κομμάτων της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Η απάντηση της κ. Γεννηματά είναι, προφανώς, αρνητική, ωστόσο αρκετοί εκτιμούν ότι σε περίπτωση γενικών, επί τα χείρω, εξελίξεων, η πίεση προς το ΠΑΣΟΚ θα γίνει και ουσιαστική.

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τα βασικά σημεία που τους διαχωρίζουν από τους συντηρητικούς και θα κινηθούν στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός διακριτού, τρίτου πόλου με αναφορές στη Σοσιαλδημοκρατία. Αρκετοί από τους παλαιότερους στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν ότι διά της αντιπαραθέσεως με τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να δημιουργήσουν ένα χώρο ο οποίος θα αποκτήσει δυναμική διεύρυνσης. Ως προς την προοπτική προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ανοχής, η παρουσία των ΑΝΕΛ λειτουργεί απαγορευτικά.

Η παγιωμένη κατάσταση στο στρατόπεδο της κυβέρνησης αφήνει στην κ. Γεννηματά αρκετό χώρο για τη διεύρυνση της Κεντροαριστεράς. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτιμά μια στρατηγική διεύρυνσης σε επίπεδο βάσης. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις ανά το Λεκανοπέδιο. Σε επίπεδο κομματικών οργανισμών, η συζήτηση για το πώς η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα εγκαταστήσει διαύλους επικοινωνίας με το Ποτάμι παραμένει ζητούμενο. Οι ομιλίες της κ. Γεννηματά και του κ. Στ. Θεοδωράκη σε εκδήλωση την οποία διοργανώνει την Τετάρτη το «Δίκτυο» της κ. Αννας Διαμαντοπούλου αναμένονται με ενδιαφέρον. Ενα δεύτερο, παράλληλο φόρουμ είναι εκείνο της Επιτροπής Ανασυγκρότησης για τη Σοσιαλδημοκρατία, με επικεφαλής τον κ. Ι. Μανιάτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζωηρό ενδιαφέρον για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει αυτή η Επιτροπή έχουν εκφράσει πρόσωπα τα οποία δεν βρίσκονται στην ενεργό πολιτική σκηνή. Πάντως, στη Χαρ. Τρικούπη υπάρχει ενόχληση για κάποια από τα μέλη των Κινήσεων Πολιτών της Επιτροπής που μιλούν ανοιχτά για την ανάγκη ίδρυσης νέου κόμματος. Ως εκ τούτου, σημαντικότερο ρόλο στην προσπάθεια διεύρυνσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα διαδραματίσει το Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή