Η Νέα Δημοκρατία στα… όρια

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίδειξη πυγμής στο κομματικό παίγνιο επεδίωξε χθες να κάνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ευ. Μεϊμαράκης, αυξάνοντας εν τέλει την ανησυχία για τις δυνατότητες του κόμματος να φθάσει συντεταγμένο στις εκλογές της 22ας Νοεμβρίου. Στον απόηχο της εφόρμησης του κ. Μεϊμαράκη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, εντάθηκαν τα σενάρια για μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών ή ακόμη και για αποχώρηση του νυν προέδρου από την κούρσα διαδοχής. Τίποτε από αυτά δεν επιβεβαιώνεται επί του παρόντος. Τουναντίον, η χθεσινή κίνηση του υπηρεσιακού προέδρου επιβεβαιώνει, λένε οι συνεργάτες του, τη βούλησή του να φθάσει μέχρι τέλους στη μάχη διαδοχής.

Λίγο μετά τις 15.00 χθες, ο κ. Μεϊμαράκης διέκοψε την εν εξελίξει συνεδρίαση της ΚΕΦΕ και απέσυρε τον εκπρόσωπό του από αυτή, καταγγέλλοντας τον διευθυντή της Ν.Δ. Κ. Τσιμάρα και τον γραμματέα Ανδ. Παπαμιμίκο για προσπάθεια δρομολόγησης του έργου μηχανογράφησης των εκλογών προς συγκεκριμένη εταιρεία, με υπαινιγμούς είτε για απευθείας ανάθεση είτε για προσπάθεια επηρεασμού του αποτελέσματος. «Απαίτησα όλες οι διαδικασίες να γίνονται με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα. Δεν ανέχομαι παρασκήνια και σκοπιμότητες. Απαιτώ να προχωρήσει η διαδικασία για τη μηχανογραφική υποστήριξη των εκλογών με ανάρτηση των προδιαγραφών στο Διαδίκτυο, ώστε να υπάρξει άπλετο φως για τη διασφάλιση και την εγγύηση της ψηφοφορίας. Ως πρόεδρος της Ν.Δ. έχω αποφασίσει να μην ανεχθώ διαδικασίες που εκθέτουν το κόμμα και πληγώνουν τους νεοδημοκράτες», υποστήριξε σε βραδινή του δήλωση ο κ. Μεϊμαράκης, αφού η εικόνα σύρραξης στη Ν.Δ είχε καταστεί πρώτο θέμα στα ΜΜΕ και το ζήτημα αποτέλεσε αιτία αντιπαράθεσης για τους τρεις συνδιεκδικητές της ηγεσίας.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν πρωτόγνωρες εικόνες, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ η κατάσταση έφτασε στα όρια της σύρραξης, με τον εκπρόσωπο του Αδ. Γεωργιάδη, Στ. Σταμούλη να παρεμβαίνει ως διαιτητής. Το παράδοξο, και μαζί η αιτία των σεναρίων για τις εξελίξεις, ήταν ότι η διακοπή της συνεδρίασης της ΚΕΦΕ ήρθε σε μια στιγμή που οι εκπρόσωποι των τεσσάρων υποψηφίων είχαν βρει κοινό τόπο τόσο για τις κάλπες (900 εκλογικά κέντρα με περίπου 1.300 τμήματα) όσο και για το αντίτιμο (3 ευρώ, αδιακρίτως για παλαιά και νέα μέλη, παρά τη δήλωση διαφοροποίησης του κ. Θ. Αμπατζόγλου που ήθελε διαφορετική αντιμετώπιση όσων προσέλθουν για πρώτη φορά στις «γαλάζιες» κάλπες). Μετά το θερμό επεισόδιο μεταξύ Μεϊμαράκη και Τσιμάρα, με τον δεύτερο να απειλεί μέχρι και με μηνύσεις, η ΚΕΦΕ επανήλθε χωρίς τη συμμετοχή του εκπροσώπου του κ. Μεϊμαράκη αλλά και του Γ. Τραγάκη. Η πρόταση στελεχών για αναβολή της απόφασης για σήμερα, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα, απορρίφθηκε, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν διαδοχικά οι Φ. Ταυρής, Σ. Ιωαννίδης, Μ. Δασκαλάκης, Θ. Δαβάκης, Γ. Πλακιωτάκης, ενώ δεν μετέχουν, εδώ και ημέρες, οι κ. Λεκκέας και Μπασιάκος. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με μια πλειοψηφία 7 προς 1, σε σύνολο 17 μελών και 15 παρόντων, που δημιουργεί, εκ των πραγμάτων, περιθώρια αμφισβήτησης της απόφασης και νέου κύκλου αντιπαράθεσης.

Οι κ. Κυρ. Μητσοτάκης, Αδ. Γεωργιάδης και Απ. Τζιτζικώστας αντέδρασαν έντονα, με υπαινιγμούς ότι στόχος του κ. Μεϊμαράκη είναι, ενδεχομένως, η ματαίωση της διαδικασίας, ενώ ο κ. Ανδ. Παπαμιμίκος επεδίωξε να ρίξει του τόνους, διευκρινίζοντας πως η επιλογή της εταιρείας είναι αρμοδιότητα της Επιτροπής Προμηθειών, η οποία και θα αποσφραγίσει τις προσφορές αύριο. Συνομιλητές του κ. Μεϊμαράκη, πάντως, επιμένουν ότι ο κ. Τσιμάρας είχε παρουσιάσει την εταιρεία-ανάδοχο στα μέλη της ΚΕΦΕ ήδη από το βράδυ της Τρίτης. Σε αυτό το κλίμα, συνεδριάζει το απόγευμα σήμερα η Κοιν. Ομάδα της Ν.Δ., παρόντων και των τεσσάρων υποψηφίων, για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, με τον κ. Μεϊμαράκη να δίνει γραμμή καταψήφισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή