Task Force: Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο στην καταγραφή μεταναστών

Task Force: Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο στην καταγραφή μεταναστών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Πρόοδο έχει σημειώσει η Ελλάδα στην καταγραφή των μεταναστών τις τελευταίες μέρες και κυρίως στην Λέσβο, που πλέον είναι σε θέση να καταγράφει 3.500 μετανάστες καθημερινώς. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσει και η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες παρά τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην διαδικασία-  σε σύγκριση με την Ιταλία- οι οποίες εντοπίζονται στην καθυστέρηση που προκάλεσαν οι εκλογές αλλά και η οικονομική κρίσης όπως σημειώνει ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα – της ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα παρέχει τεχνική βοήθεια σε μία σειρά από θέματα – Μάρτιν Βερβέι ενημέρωσε σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων για την πρόοδο που σημειώνεται στο ελληνικό έδαφος. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο ο κ. Βερβέι ενημέρωσε τους επιτρόπους ότι εκτός από την αυξημένη καταγραφή, η οποία έχει ενισχυθεί καθώς πλέον γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα ( scanners κλπ) , οι ελληνικές αρχές έχουν σημειώσει πρόοδο στις συζητήσεις με το Πακιστάν που είναι η 4η μεγαλύτερη χώρα – όσον αφορά τον αριθμό μεταναστών που φτάνουν στην Ευρώπη. Η ΕΕ έχει συμφωνία επανεισδοχής με το Πακιστάν και οι ελληνικές αρχές έχουν εντατικοποιήσει τις συζητήσεις με την Πακιστανική πρεσβεία ώστε να παρέχουν και τα κατάλληλα ταξιδιωτικά έγγραφα που θα εξασφαλίζουν την επιστροφή των ανθρώπων αυτών πίσω στο Πακιστάν.

Την επόμενη εβδομάδα επίσης αναμένεται και ό πρώτος  αριθμός προσφύγων ( αρκετά περιορισμένος)  να μεταφερθεί από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο. Η περισσότερη δουλειά έχει γίνει στο hotspot ( κέντρο καταγραφής) στην Λέσβο που βρίσκονται ήδη 53 ειδικοί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ αναμένεται σύντομα να είναι έτοιμα και τα υπόλοιπα hotspot στην Σάμο, Κω, Χίο και Λέρο ενώ το κεντρικό επιχειρησιακό κέντρο της Frontex θα βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά. 

Αποθαρρυντική είναι η συμμετοχή των κρατών μελών στην διαδικασία με μόνο 6 χώρες μέχρι τώρα να έχουν δηλώσει θέληση να να στείλουν ανθρώπινο δυναμικό στην ενίσχυση της Frontex ( μόνο 48 άτομα έχουν βρεθεί από τα 775. )

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή