Γιούνκερ: Ανάγκη κοινής επιτήρησης στο Αιγαίο

Γιούνκερ: Ανάγκη κοινής επιτήρησης στο Αιγαίο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αυξάνονται οι πιέσεις προς την Αθήνα για κάποιου είδους κοινής επιτήρησης με την Αγκυρα στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο στην καταγραφή των μεταναστών τις τελευταίες ημέρες και κυρίως στη Λέσβο, όπου πλέον καταγράφονται 3.500 μετανάστες ημερησίως, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε χθες τη θέση της Κομισιόν για δημιουργία κοινών ομάδων, ελληνικών και τουρκικών, στην επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου μεταξύ των δύο χωρών, ενώ και το Βερολίνο έκανε λόγο για ανάγκη «συντεταγμένης κατάστασης» στο Αιγαίο.

Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι επειδή η Τουρκία έχει γίνει πύλη εισόδου για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες προς την Ευρώπη, πρέπει να προχωρήσει η δημιουργία κοινών ομάδων για την επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. «Διάβασα σήμερα ότι η Ελλάδα δεν είναι σύμφωνη», είπε και τόνισε ότι «πρόκειται για την Ευρώπη και όχι για θέμα ελληνοτουρκικών σχέσεων». Συγχρόνως κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να ξαναδεί τη θέση της γιατί «θα ήταν πολύ χρήσιμο να συνεργαστούν οι ναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών υπό ευρωπαϊκή εποπτεία, ώστε να επιτηρείται αυτή η πύλη εισόδου».

Επιπλέον, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στην ανάγκη να εμποδιστεί η δράση των διακινητών προσφύγων, δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Αιγαίο μια συντεταγμένη κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Πάντως, οι διαδικασίες μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα έχουν αρχίσει να επιταχύνονται έτσι ώστε την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η πρώτη ομάδα (πολύ περιορισμένος αριθμός) να μεταφερθεί από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο. Στη διαδικασία έχουν σημειωθεί πολλές καθυστερήσεις -σε σύγκριση με την Ιταλία- οι οποίες οφείλονται στις εκλογές αλλά και στην οικονομική κρίση, όπως σημειώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος. Η μεγαλύτερη πρόοδος έχει γίνει στο hotspot (κέντρο καταγραφής) στη Λέσβο, όπου βρίσκονται ήδη 53 ειδικοί από την Κομισιόν, ενώ αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να είναι έτοιμα και τα υπόλοιπα κέντρα σε Σάμο, Κω, Χίο και Λέρο. Το κεντρικό επιχειρησιακό hotspot της Frontex θα βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα Μάρτιν Φερβέι ενημέρωσε χθες το Κολέγιο των Επιτρόπων για την πρόοδο που σημειώνεται στο ελληνικό έδαφος. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο κ. Φερβέι ανέφερε ότι, εκτός από την αυξημένη καταγραφή, οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν σημειώσει πρόοδο στις συζητήσεις με το Πακιστάν που είναι η 4η μεγαλύτερη χώρα όσον αφορά τον αριθμό μεταναστών που φτάνουν στην Ευρώπη. Η Ε.Ε. έχει συνάψει συμφωνία επανεισδοχής με το Πακιστάν και υπάρχει εντατικοποίηση των συζητήσεων ώστε να παρέχονται και τα κατάλληλα ταξιδιωτικά έγγραφα που θα εξασφαλίζουν την επιστροφή των ανθρώπων αυτών στη χώρα τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή