Εκκλήσεις για επανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς

Εκκλήσεις για επανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράλληλες  εκκλήσεις για την επανασυγκρότηση του πολιτικού χώρου ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. απηύθυναν χθες η κ. Φώφη Γεννηματά και ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, αλλά χωρίς να διαφαίνεται καμία προοπτική συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Την πιθανότητα αυτή, άλλωστε, φρόντισε να αποκλείσει κατηγορηματικά ο κ. Θεοδωράκης, καταλογίζοντας στην κ. Γεννηματά «πολιτική υποκρισία» και ταυτίζοντας το ΠΑΣΟΚ με τις παλαιοκομματικές και συντηρητικές πρακτικές που κατά την άποψή του καθιέρωσαν παλαιότερα το κόμμα της και η Ν.Δ. και σήμερα συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Στόχος του Ποταμιού είναι να αλλάξουμε το σύστημα και όχι να γίνουμε μέρος του συστήματος που έχει φέρει τη χώρα σ’ αυτό το αδιέξοδο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης και προανήγγειλε μια νέα πρωτοβουλία «για τη δημιουργία μιας μεγάλης συμμαχίας των πολιτών που ασφυκτιούν ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα».

Αφορμή για το κάλεσμα Θεοδωράκη, αλλά και την αντίστοιχη έκκληση της κ. Γεννηματά, στάθηκε η κοινή παρουσία τους, χθες, στο συνέδριο «Greece forward», που διοργάνωσαν η κ. Αννα Διαμαντοπούλου και το «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» του οποίου προεδρεύει. Σημειωτέον δε, ότι το Συνέδριο έγινε σε συνεργασία με το think tank του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάσιμο ντ’ Αλέμα, ο οποίος επίσης μίλησε χθες έχοντας ως ακροατές –ανάμεσα σε ένα πολυπληθές κοινό– τους πρώην πρωθυπουργούς Κ. Σημίτη και Παν. Πικραμμένο.

Η κ. Γεννηματά προέταξε ως στρατηγικό στόχο του κόμματός της «να τελειώσει η συζήτηση περί Grexit και να αποτελέσει παρελθόν το λεγόμενο «Pasokification». Δηλαδή, ο διεθνής νεολογισμός που περιγράφει πώς ένα κόμμα συνθλίβεται υπό το βάρος των προβλημάτων που προκάλεσε και καλείται να επιλύσει. Οπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά, «ο διπλός αυτός στόχος θα επιτευχθεί μέσα από μια διαδικασία αυτοκάθαρσης, επανένωσης, ανανέωσης και αναγέννησης ενός προοδευτικού τρίτου δρόμου» και σε ό,τι την αφορά δεσμεύθηκε να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της «για να ενώσουμε την κατακερματισμένη Κεντροαριστερά χωρίς κόμπλεξ, λαϊκισμούς, αλλά με συναίσθηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο μέσος πολίτης».

Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε την απόφασή του «το Ποτάμι να διατηρήσει την πολιτική αυτοτέλειά του», αλλά προανήγγειλε και τη συγκρότηση μιας πενταμελούς επιτροπής με τη συμμετοχή των κ. Σπ. Λυκούδη, Αντιγόνης Λυμπεράκη, Αθηνάς Δρέττα, Γ. Μεϊμάρογλου και Σπύρου Βούγια, οι οποίοι θα αναλάβουν πρωτοβουλίες διαλόγου με κινήσεις πολιτών και πολιτικές προσωπικότητες σε μια προφανή προσπάθεια πολιτικής διεύρυνσης του Ποταμιού.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας αναφέρθηκε εκτενώς στις ευθύνες της Ευρώπης για την εγχώρια κρίση, χωρίς όμως να απαλλάσσει τα ελληνικά πολιτικά κόμματα από τις δικές τους ευθύνες για την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ η κ. Διαμαντοπούλου εστίασε στις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι «η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι αντίθετη προς κάθε πολιτική παράδοση» και τόνισε ότι «στόχος για οποιοδήποτε νέο προοδευτικό σχήμα (ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ.) πρέπει να είναι τουλάχιστον το 20%-25% του εκλογικού σώματος, αν θέλουμε να διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή