«Η πρωθυπουργική ηγεσία στην Ελλάδα»

«Η πρωθυπουργική ηγεσία στην Ελλάδα»

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη διάλεξη για την «πρωθυπουργική ηγεσία στην Ελλάδα» του Κέβιν Φέδερστοουν, που κατέχει την έδρα Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Οικονομική Σχολή του Λονδίνου (LSE), και του Δημήτρη Παπαδημητρίου, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, εγκαινιάζεται σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής ο φετινός κύκλος εκδηλώσεων, απόρροια της συνεργασίας του LSE με τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων της σχολής. Η διάλεξη πραγματοποιείται με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Prime Ministers in Greece: the paradox of power», των κ. Φέδερστοουν και Παπαδημητρίου. Συντονιστής θα είναι ο διευθυντής της «Καθημερινής», Αλέξης Παπαχελάς.

Το βιβλίο αναφέρεται στη βαθιά ριζωμένη πεποίθηση στην κοινή γνώμη, που έχει γαλουχηθεί στο αφήγημα της παντοδυναμίας των πρωθυπουργών, της «χαρισματικής ηγεσίας» και των «εθνικών σωτήρων». Η επανεξέταση αυτής της ορθοδοξίας βρίσκεται στην καρδιά του βιβλίου –το οποίο περιλαμβάνει εκτενείς συνεντεύξεις με τους εν ζωή πρωθυπουργούς της περιόδου 1974-2011– που αναπτύσσει το επιχείρημα πως ο Eλληνας πρωθυπουργός είναι ένας «γυμνός βασιλιάς». Η «καρδιά» της κυβέρνησης στερείται στοιχειώδεις διοικητικές δομές που να επιτρέπουν τον αποτελεσματικό συντονισμό των υπουργείων και τη χάραξη και εφαρμογή των κυβερνητικών πολιτικών. Πρόκειται για ένα σύστημα διακυβέρνησης που καταστρέφεται ολοσχερώς και ξαναχτίζεται εκ θεμελίων ύστερα από κάθε κυβερνητική εναλλαγή. «Κλειστά» συστήματα εξουσίας που είναι από τη φύση τους θνησιγενή, καθώς δεν παρέχουν ούτε αξιόπιστες «εισροές» στο κυβερνητικό έργο ούτε διοικητική σταθερότητα. Μια κυβερνητική δυσλειτουργία στην Ελλάδα, την οποία έχει καταδείξει η εμπειρία της εφαρμογής των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό με δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 5.30 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή