Γ. Κατρούγκαλος: «Νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο τον Νοέμβριο»

Γ. Κατρούγκαλος: «Νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο τον Νοέμβριο»

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Επιδιώκουμε τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος γιατί οι μέχρι τώρα οριζόντιες μειώσεις των συντάξεων ούτε έλυσαν το μείζον ζήτημα ενός δίκαιου συστήματος και προφανώς επιβάρυναν ιδιαίτερα τους συνταξιούχους.

Επιδιώκουμε λοιπόν με την εφαρμογή ομοιόμορφων κανόνων και στη βάση του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών να ξεκινήσει μια δημόσια συζήτηση η οποία τον Νοέμβριο να ολοκληρωθεί με την ψήφιση του καινούργιου νόμου», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ ΜΠΕ, στο περιθώριο της επίσκεψής του απόψε στη γαλλική πρεσβεία.

Νωρίτερα σε ομιλία του στην Βουλή διέψευσε το ενδεχόμενο εισαγωγής εισοδηματικών κριτηρίων στην απονομή των συντάξεων, προέβη στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, επαναλαμβάνοντας ότι η πρόταση της επιτροπής σοφών δεν αποτελεί την τελική πρόταση της κυβέρνησης, αλλά την έναρξη δημόσιου διαλόγου για το ασφαλιστικό.

Σε παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της νέας δανειακής σύμβασης, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως το ασφαλιστικό σύστημα θα είναι ένα «δημόσιο αναδιανεμητικό σύστημα», που θα φροντίζει και θα προστατεύει τους πλέον αδύναμους και δεν θα έχει κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά το θέμα των συντάξεων των ανασφάλιστων υπερηλίκων, είπε ότι θα επιλυθεί με τον επόμενο νόμο, ο οποίος θα προβλέπει τον διαχωρισμό προνοιακών και ασφαλιστικών παροχών.

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε, ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι κατακερματισμένο και υπόκειτο για πολλά χρόνια σε πελατειακές πρακτικές, ενώ επιδεινώθηκε από την κρίση, την απώλεια άνω του ¼ της εργατικής δύναμης, καθώς και την «καταλήστευση» των αποθεματικών των ταμείων από το PSI.

Αναφερόμενος στα εργασιακά, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι μετά από δικές του παρεμβάσεις, έγινε αποδεκτό, να τελεί η διαπραγμάτευση που αφορά τις εργασιακές σχέσεις υπό την εποπτεία των αρμοδίων ευρωπαϊκών οργάνων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, για την οποία είπε ότι θα είναι παρούσα και στην τελική διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή