Τσίπρας – Σουλτς για την επιτήρηση του ελληνικού προγράμματος

Τσίπρας – Σουλτς για την επιτήρηση του ελληνικού προγράμματος

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά επαφών είχε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας πριν από τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με βασικό θέμα το πώς θα συμμετέχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην επιτήρηση του ελληνικού προγράμματος.

Ο κ. Σουλτς εμφανίστηκε θετικός στο αίτημα του πρωθυπουργού και ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα ότι ενώ υπάρχει μία πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο που υποστηρίζει την πρωτοβουλία, υπάρχουν νομικά κωλύματα που εμποδίζουν την άμεση συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου στη διαδικασία της αξιολόγησης.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Γκάμπι Τσίμερ, πρόεδρο της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο και στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η αποφασιστική στήριξη της Ευρωομάδας της Αριστεράς.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε και τις ελληνικές θέσεις σε σχέση με το προσφυγικό. Τέσσερα ήταν τα βασικά θέματα σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. Πρώτον, ότι διαφωνεί κάθετα με το θέμα των κοινών περιπολιών Ελλάδας-Τουρκίας στον θαλάσσιο χώρο – παρόλο που το θέμα αυτό δεν αναμενόταν να τεθεί στη χθεσινή Σύνοδο. Δεύτερον, το θέμα των αυξημένων ροών Αφγανών μεταναστών οι οποίοι επειδή δεν προκρίνονται για άσυλο βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Τρίτον, την οικονομική στήριξη των περιοχών που δέχονται πρόσφυγες. Κυβερνητική πηγή είπε χαρακτηριστικά ότι «αντί για στήριξη τα νησιά αυτά πρόσφατα έχουν επιβαρυνθεί από την αύξηση του ΦΠΑ» και τέταρτον το θέμα ταυτοποίησης των προσφύγων και σε χώρες εκτός Ε.Ε. όπως η Τουρκία η Ιορδανία και ο Λίβανος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή