Θεοδωράκης: Οι αλλαγές στο Ποτάμι θα εκπλήξουν εχθρούς και φίλους

Θεοδωράκης: Οι αλλαγές στο Ποτάμι θα εκπλήξουν εχθρούς και φίλους

9' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάθαμε από τα λάθη μας τους τελευταίους 20 μήνες και τώρα είναι ώρα να αλλάξουμε το Ποτάμι, είπε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της παράταξης, Σταύρος Θεοδωράκης στη δίωρη συνάντηση που είχε με τους εθελοντές του Ποταμιού, ενόψει του συνεδρίου του κόμματος τον Δεκέμβριο.

Την συζήτηση που παρακολούθησαν εκατοντάδες εθελοντές σε όλη τη χώρα συντόνιζε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος και Γραμματέας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), Παναγιώτης Καρκατσούλης. «Θα συζητήσουμε όλα τα θέματα» είπε ο Επικεφαλής του Κινήματος, «έχοντας όμως στο μυαλό μας ότι η εσωστρέφεια θα ήταν δώρο στους αντιπάλους μας». «Το βράδυ πρέπει να συγυρίζουμε το κόμμα μας αλλά το πρωί πρέπει να είμαστε πολιτικά ''ζωντανοί'' για να υπερασπιζόμαστε τη χώρα. Οι βουλευτές μας στο κοινοβούλιο πρέπει να δίνουν μάχη. Δεν θα κάνουμε συνέδριο εσωστρέφειας αφήνοντας μέχρι τον Δεκέμβρη την κυβέρνηση να αλωνίζει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης για το ζήτημα της δημιουργίας κομματικής νεολαίας είπε: «Το Ποτάμι δεν θα κάνει παρατάξεις στα πανεπιστήμια. Δίνουμε τη δυνατότητα όμως στους νέους να εκφραστούν μέσα στο Ποτάμι, να φτιάξουν τις δικές τους κοινότητες χωρίς προστάτες και καθοδηγητές».

Απαντώντας στο θέμα των ημερών, όπως το παρουσιάζουν τα ΜΜΕ, το ενδεχόμενο δηλαδή συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ήταν κατηγορηματικός: «Γίναμε κόμμα, επειδή δεν θέλουμε να είμαστε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ. Το να συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ σε επιμέρους θέματα –στον εκλογικό νόμο επί παραδείγματι- μπορεί να γίνει. Το να πάμε να σταθούμε δίπλα τους και να συζητήσουμε για το πώς θα γίνουμε ένα δεν υπάρχει καν στο μυαλό μας. Εμείς με το παλιό δεν θα γίνουμε ένα».

Αναφερόμενος στη λάσπη που δέχεται ο ίδιος αλλά και το Ποτάμι από το ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Πίστευα ότι ο ελληνικός λαός δεν θα πιστέψει τους Γκαίμπελς του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σκουρλέτης μόνο έχει δώσει στο Έθνος περισσότερες συνεντεύξεις από εμένα και βγαίνει και λέει ότι είναι διεφθαρμένο το Ποτάμι. Βλέπετε τι γίνεται τώρα με τους υπουργούς τους, τον Φλαμπουράρη και άλλους, και μιλούν για εμάς. Το Ποτάμι είναι και θα παραμείνει το καθαρότερο κόμμα. Για τους Γκαιμπελιστές και τους λασπολόγους δεν θα είμαστε καλά παιδιά. Θα τους λιώσουμε. Αυτή είναι η υπόσχεσή μου απέναντι στον κόσμο του Ποταμιού».

Ο Επικεφαλής του Ποταμιού αναφερόμενος στην αντιπολιτευτική τακτική του Κινήματος είπε: «Η συμπεριφορά μας θα είναι πάντα η συμπεριφορά ενός υπεύθυνου κόμματος. Υπάρχουν πράγματα που θα λέμε ‘ναι’ – όπως είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής – και άλλα στα οποία θα λέμε ‘όχι’. Δεν θα στηρίξουμε για παράδειγμα την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων επιστημόνων. Κανένας από το Ποτάμι δεν θα ψηφίσει πράγματα που οδηγούν στον φαύλο κύκλο της λιτότητας».

Κατά τη διάρκεια της κουβέντας συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον τρόπο οργάνωσης σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, οι διορθώσεις στο καταστατικό, η οργανωτική δομή, η οικονομική αυτοτέλεια, η λειτουργία της κεντρικής οργάνωσης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, μεταξύ άλλων, είπε:

Για το συνέδριο:

Το Ποτάμι είναι το πιο νέο κόμμα αφού μετράει μόλις 20 μήνες ζωής. Παρόλα αυτά νομίζω ότι πρέπει να αλλάξουμε πολλά πράγματα στη λειτουργία του. Δεν είναι πράγματα που δεν ξέραμε αλλά πράγματα που πριν από λίγο καιρό δεν μπορούσαμε να προσδιορίσουμε το πως θα μπορούσαν να αλλαχθούν. Τώρα που υπάρχει μια σχετική πολιτική ηρεμία είναι ώρα να αλλάξουμε αυτά τα πράγματα.Υπάρχουν κάποιοι που λένε πάμε σε συνέδριο επειδή πήραμε 4% αλλά αυτό είναι ψέμα. Αυτοί που μας παρακολουθούν ξέρουν ότι είχαμε πει ότι θα κάνουμε συνέδριο το Σεπτέμβριο. Έγιναν εκλογές όμως και πάμε το Δεκέμβριο. Εκεί θα λύσουμε όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματά μας.

Για το ποιοι θα έχουν δικαίωμα ψήφου στο συνέδριο:

Δικαίωμα ψήφου στο συνέδριο θα έχουν φυσικά μόνο τα μέλη του Ποταμιού. Πέρα από τους τομείς πολιτικής και τις τοπικές ομάδες εθελοντών πρέπει να δώσουμε την δυνατότητα στους νέους κυρίως να δημιουργήσουν τις δικές τους «κοινότητες». Αυτή είναι η πρόταση απο τους νεολαίους. Να μπορούν να φτιάξουμε μια κοινότητα φοιτητών που θα μπορεί να μετέχει στο Ποτάμι. Να δώσουμε λοιπόν σε αυτούς τους ανθρώπους τη δυνατότητα να είναι ένα τρίτος πόλος του Ποταμιού, ανεξάρτητος. Σε αυτό το συνέδριο το πολύ να εκφραστούν 20-30 κοινότητες. Δεν είναι πολλές αλλά θα είναι ένα δείγμα πως ανοίγουμε το Κίνημά μας στην κοινωνία.

Για το αν θα ονομαστούν μέλη οι εθελοντές:

Είναι ένα από τα πράγματα που με έχουν διχάσει. Ας το αποφασίσουν οι εθελοντές. Προσωπικά θα έλεγα να παραμείνουμε με τους εθελοντές και την έννοια του επικεφαλής, και να μη πάμε στα μέλη και στον πρόεδρο. Αν όμως το αποφασίσουμε στο συνέδριο δεν θα με ενοχλήσει, δεν είναι θέμα αρχής. Σε κάθε περίπτωση για το ίδιο πράγμα μιλάμε. Και ο εθελοντής θα πρέπει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, να παίρνει μέρος στις αποφάσεις, να εκλέγει όργανα. Αν ψυχολογικά μας βοηθάει αυτή η αλλαγή ας την κάνουμε. Εμένα αυτή η μικρή ιδιαιτερότητα του εθελοντή στη γκρίζα πραγματικότητα των κομμάτων μου αρέσει.

Για το ότι το Ποτάμι δεν έχει γραφεία σε όλη την Ελλάδα:

Έχουμε υπολογίσει το κόστος των γραφείων. Πρέπει να ανοίξεις τουλάχιστον 50 γραφεία, στις πρωτεύουσες των νομών, και μιλάμε για ένα μηναίο κόστος γύρω στα 500 ευρώ το καθένα. Δεν έχουμε τα λεφτά για να γίνει αυτό και δεν πρόκειται να πάρουμε δάνεια από τις τράπεζες. Θα μείνουμε το μόνο κόμμα που δεν έχει τέτοιες εξαρτήσεις. Εάν οι εθελοντές ή τα μέλη μας θέλουν να ανοίξουν ένα γραφείο σε κάποια πόλη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να συντηρήσουν. Ένας εθελοντής στα Γιάννενα είχε πει κάτι πολύ σωστό: στην πόλη έχουν γραφεία όλα τα κόμματα. Τα βλέπετε ποτέ ανοικτά; Μόνο στις εκλογές. Υπάρχει λοιπόν μια εικόνα που είναι λίγο πλασματική. Εάν πάντως οι ομάδες εθελοντών μπορούν να αυτοχρηματοδοτήσουν τα γραφεία τους ας το κάνουν. Εκεί δημιουργούνται όμως κάποια ερωτήματα. Δεχόμαστε για παράδειγμα να είμαστε εξαρτημένοι από κάποιο στέλεχος με οικονομική ευρωστία; Ας πάρουν οι εθελοντές αυτές τις αποφάσεις.

Για το ότι τα κεντρικά γραφεία είναι «κλειστά» στον πολύ κόσμο:

Ειλικρινά νιώθω άσχημα γιατί οι εθελοντές μας έχουν δίκιο σε πολλές παρατηρήσεις τους για την Σεβαστουπόλεως. Πρέπει να πούμε όμως την αλήθεια, ότι το κόμμα μας είναι «χειροποίητο». Είχα μια επιλογή όταν ίδρυσα το Ποτάμι ή να πάρω δικούς μας εθελοντές ή να κάνω μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, τη ΝΔ κτλ. Για να προστατεύσω την ιδέα ότι είμαστε κάτι καινούριο, αρνήθηκα να κάνω μεταγραφές και τοποθέτησα λοιπόν κάποιους εξ’ ημών σε αρκετές θέσεις. Έκανα όμως λάθη, επέλεξα ανθρώπους που δεν μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά. Για αυτό κάναμε και πολλές αλλαγές στην πορεία. Τα παιδιά που δουλεύουν στη Σεβαστουπόλεως είναι ελάχιστα στον αριθμό και παίρνουν πολύ λιγότερα λεφτά από ότι έπαιρναν στις προηγούμενες δουλειές τους. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς δουλεύουν εθελοντικά και είναι απόλυτα αφοσιωμένοι στο Κίνημα. Δεν είναι θέμα λοιπόν τυπικής επαγγελματικής σχέσης. Μετά το συνέδριο θα επαναπροσδιοριστούν οι ρόλοι. Όταν λες αξιοκρατία και αξιολόγηση την ξεκινάς πρώτα από το κόμμα σου.

Για τη λάσπη κατά του Ποταμιού:

Η πρώτη μου ομιλία στη Βουλή ήταν για το σπάσιμο των τριγωνικών σχέσεων Media – τραπεζών – πολιτικών. Καταθέσαμε και σχετική πρόταση, αλλά την έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια. Βλέπεις τι γίνεται τώρα με τους υπουργούς τους, όπως τον Φλαμπουράρη, και μιλούν για εμάς. Αυτοί που παίρνουν ύποπτες αποφάσεις λένε ότι το Ποτάμι εξυπηρετεί συμφέροντα.

Για την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο:

Δεν ήμασταν ποτέ διαθέσιμοι. Στις 26 Ιανουαρίου θα μπορούσαμε να είχαμε φύγει από το γραφείο του Τσίπρα με δύο υπουργεία αλλά είπαμε ότι δεν θέλουμε. Δεν παζαρέψαμε ποτέ υπουργεία. Στηρίξαμε κάποιες αποφάσεις της κυβέρνησης γιατί διαφορετικά θα είχαμε πάει στη δραχμή. Αν στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών το Ποτάμι έλεγε στον Τσίπρα «βγάλ’ τα πέρα μόνος σου» το ίδιο θα έκαναν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Εμείς είπαμε τότε: είναι καταστροφική η μέχρι σήμερα πολιτική σου, αλλά αν υπογράψεις ότι το όχι είναι ναι θα συνυπογράψουμε. Έτσι κρατήθηκε η χώρα στην Ευρώπη και δεν κατρακύλησε στη δραχμή. Εκ των υστέρων σκέφτομαι ότι εκείνο το βράδυ θα μπορούσαμε να είχαμε θέσει κάποιους όρους. Όμως, τη στιγμή που καίγονταν τα σπίτια των ανθρώπων και κινδύνευαν τα γυναικόπαιδα, παίρνεις τη μάνικα να σβήσεις τη φωτιά, δεν διεκδικείς για παράδειγμα την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Για το ενδεχόμενο να μπει το Ποτάμι στην κυβέρνηση:

Κατηγορούσαν το Ποτάμι ότι θέλει να γίνει μέρος του συστήματος. Ας το πάρουν απόφαση. Εμείς δεν θα συμμετέχουμε σε κυβέρνηση σ’ αυτή τη Βουλή. Με ποσοστό 4% δεν μετέχεις σε κυβέρνηση. Αν είχαμε 10% και μπορούσαμε να καθορίσουμε τις πολιτικές εξελίξεις θα μπορούσαμε να έχουμε σχηματίσει μια άλλη κυβέρνηση. Με 35 βουλευτές που θα είχαμε θα μπορούσαμε να πούμε το τι πρέπει να γίνει σε διάφορους τομείς. Τώρα με το 4% τι να πάμε να κάνουμε; Να σκουπίζουμε; Να εγκρίνουμε τις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ; Εμείς είμαστε εδώ για να κυβερνήσουμε αλλά για να γίνει αυτό πρέπει ο κόσμος να μας δώσει ένα ποσοστό που θα μας το επιτρέψει να το κάνουμε.

Για την αντιπολιτευτική τακτική του Ποταμιού:

Ψηφίσαμε το μνημόνιο και ήταν όντως μια πολύ κακή συμφωνία, πολύ χειρότερη από εκείνη που θα μπορούσε να έχει φέρει ο Τσίπρας από τον Μάρτιο, όταν του λέγαμε να το κάνει. Από εδώ και πέρα υπάρχουν πράγματα για παράδειγμα που θα λέμε «ναι» και άλλα στα οποία θα λέμε «όχι». Κανένας από το Ποτάμι δεν θα ψηφίσει πράγματα που οδηγούν στον φαύλο κύκλο της λιτότητας. Θα ψηφίζουμε ότι νομίζουμε πως είναι προς τη θετική κατεύθυνση.

Για τους αγρότες:

Υπάρχουν ισοδύναμα. Η κυβέρνηση για παράδειγμα βάζει οριζόντιο φόρο στις επιδοτήσεις των αγροτών. Κι όμως απ’ αυτές τα 800 εκατ. ευρώ τα παίρνουν μη επαγγελματίες αγρότες. Αυτοί λοιπόν ας φορολογηθούν με 50% και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες να ελαφρυνθούν. Αυτά δεν τα βλέπει η κυβέρνηση.

Για την Ευρώπη:

Είμαστε στην Ευρώπη, δεν είμαστε της Ευρώπης. Έχουμε διαφωνίες με την Ευρώπη. Πρέπει να δει τι θα κάνει για τη φοροαποφυγή για παράδειγμα. Πρέπει να προστατέψει τον Ευρωπαίο, τον Έλληνα, τον Γάλλο αγρότη. Πρέπει να σκεφτούμε πώς αυτή η Ευρώπη θα έχει μια προοδευτική κατεύθυνση, προς όφελος των πολλών, με αναδιανομή πλούτου. Δυστυχώς στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, οι πλούσιοι πλουτίζουν και οι φτωχοί φτωχαίνουν. Δεν είναι αυτό η Ευρώπη. Δεν λέμε να εισπράττουμε απλώς από τους πλούσιους και να τα δίνουμε στους φτωχούς, αλλά να υπάρχει παραγωγή πλούτου. Αυτός ο πλούτος πρέπει να μοιράζεται στον λαό.

Για την ανεργία:

Όταν έχεις ανεργία σε τόσο υψηλά ποσοστά, η Ευρώπη πρέπει να πάρει αποφάσεις. Λέμε –όπως και οι Σοσιαλιστές στην Ευρώπη- ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας είναι η ευρωπαϊκή υπόθεση. Γιατί τα παιδιά των Ελλήνων έχουν τα ίδια δικαιώματα με των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Πρέπει όμως για να πατάξουμε την ανεργία να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους να επιχειρούν στη χώρα. Να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους να δοκιμαστούν σ’ ένα προστατευμένο περιβάλλον όπως για παράδειγμα στο πανεπιστήμιο. Έτσι δεν θα φεύγουν στο εξωτερικό. Κι ακόμη, οι νέοι πρέπει να αποκτήσουν θέση και στο Δημόσιο. Δεν μιλάμε για διορισμούς και αύξηση του Δημοσίου, αλλά λέμε ότι πρέπει να βρεθεί ο τρόπος με διαφανείς διαδικασίες να προωθήσουμε τη νέα γενιά στις θέσεις ευθύνης. Να νιώσει η νέα γενιά ότι το κράτος είναι και δικό της, δεν είναι μόνο των παλιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή