Τα «ΝΑΙ» της αντιπολίτευσης στο πολυνομοσχέδιο

Τα «ΝΑΙ» της αντιπολίτευσης στο πολυνομοσχέδιο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα πτυχή ως προς τις κοινοβουλευτικές κινήσεις των κομμάτων στον χάρτη της νομοθετικής λειτουργίας, «χάθηκε» πίσω από τον παραπολιτικού χαρακτήρα  σχολιασμό του πώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζαν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής τις μνημονιακές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου: Το ότι έλεγαν, δηλαδή, όχι όπως οι προηγούμενοι «Ναι σε όλα», αλλά απλώς «Ναι», κατά την διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Η πτυχή αυτή αφορά στο γεγονός ότι κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτός από το δικό τους «Οχι επί της αρχής» του σχεδίου νόμου, είτε στην ονομαστική είτε στην κλασσική ψηφοφορία αμέσως μετά, όπωςπροκύπτει από τα πρακτικά, επέλεγαν να υπερψηφίσουν αρκετά από τα άρθρα του πρώτου σχεδίου νόμου της κυβέρνησης.

Τα περισσότερα «Ναι», συνολικά 12, είπε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, οι βουλευτές της οποίας δήλωσαν επίσης και «παρών» σε ένα άρθρο. Ακολούθησε το Ποτάμι με επτά «ναι», η ΝΔ με έξι, ενώ και το ΚΚΕ είπε ένα «ναι»: Αφορούσε την υπουργική τροπολογία για την επέκταση κατά ένα έτος του περιθωρίου να ελεγχθούν υποθέσεις για πιθανή φοροδιαφυγή – μεταξύ αυτών και της λίστας Λαγκάρντ. Η τροπολογία ήταν και το μοναδικό στο οποίο συνέπεσαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα (πλην Χρυσής Αυγής και Ενωσης Κεντρώων, που είπαν όχι σε όλα).

Ειδικότερα η ΝΔ ψήφισε θετικά στα άρθρα με τα οποία ρυθμίζονται διαχειριστικά θέματα Φορολογικής Διαδικασίας (Αρθρα 4, 6), ρύθμιση θεμάτων σχετικών με δαπάνες Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (άρθρο 11), το σχετικό με το ΑΚΑΓΕ άρθρο 14, και την διάταξη (Αρθρο 16) περί την αγορά φυσικού αερίου.

Το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε, πέραν εκείνων για τα οποία το έκανε και η ΝΔ, τα άρθρα που αφορούν: φορολογικά θέματα (Αρθρα 3, 7, 8, 9), ζητήματα Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (Αρθρο 12), ζητήματα σιδηροδρομικών μεταφορών (Αρθρο 17), ρυθμίσεις σχετικές με θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Αρθρα 19, 20). Το Ποτάμι, επίσης τα άρθρα 10 για ζητήματα του Ελεγκτικού Συνεδρίου και 18, με το οποίο τροποποιούνται διατάξεις νόμου του 2011 για τις αστικές συγκοινωνίες Αττικής (ΟΑΣΑ).

Τα δύο «παρών» του ΚΚΕ αφορούν τις διατάξεις του άρθρου 6 (φορολογικά ζητήματα), και το άρθρο 15 για φαρμακευτικά προϊόντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή