Ποιοι συντάσσονται με ποιους ενόψει της κρίσιμης κάλπης

Ποιοι συντάσσονται με ποιους ενόψει της κρίσιμης κάλπης

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικραίνει βδομάδα με τη βδομάδα ο αριθμός των γαλάζιων βουλευτών που αποφεύγουν να ταχθούν δημοσίως υπέρ κάποιου εκ των τεσσάρων διεκδικητών της ηγεσίας. Παραμένει, ωστόσο, κρίσιμος ο αριθμός εκείνων που εξακολουθεί να κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, περιμένοντας να ξεκαθαρίσει κι άλλο το τοπίο.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι Κ. Χατζηδάκης, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, Ολγα Κεφαλογιάννη, Κ. Γκιουλέκας, Στ. Καλαφάτης, Κων. Καραμανλής (ο νεότερος), Τ. Δημοσχάκης (Εβρος), Δημ. Κυριαζίδης (Δράμα), Γιανν. Κεφαλογιάννης (Ρέθυμνο), Κ. Τζαβάρας (Ηλεία), Λευτ. Αυγενάκης (Ηράκλειο) κ.ά.

Μία πρώτη ακτινογραφία της Κ.Ο. του κόμματος, πάντως, καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι η μάχη για την προσέγγιση των βουλευτών δίνεται κυρίως ανάμεσα στον νυν πρόεδρο και τον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, ο οποίος επιχειρεί να επεκτείνει τα ερείσματά του πέραν της Βόρειας Ελλάδας.

Στην πολυπληθή Β΄ Αθηνών, στην οποία εκλέγεται ο κ. Βαγγ. Μεϊμαράκης απολαμβάνει τη στήριξη των πέντε από τους συνολικά 12 βουλευτές. Πρόκειται για τους Νικ. Δένδια, Σοφία Βούλτεψη, Γερ. Γιακουμάτο, Αννα Καραμανλή και Κατερίνα Παπακώστα. Αντιθέτως, οι κ. Χατζηδάκης και Βαρβιτσιώτης κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Ο πρώτος, είναι γνωστό ότι είναι πολιτικός φίλος του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει πάρει θέση. Ο δεύτερος δεν έχει εκδηλωθεί, αν και ο πατέρας του κ. Ιωαν. Βαρβιτσιώτης έκανε πρόσφατα δήλωση στήριξης του κ. Μεϊμαράκη. Υπέρ της ενότητας και μόνον τάσσεται έως τώρα και ο κ. Γ. Κουμουτσάκος, αν και συγκαταλέγεται στο «καραμανλικό» μπλοκ που στηρίζει τον νυν πρόεδρο.

Στην Α΄ Αθηνών, η κ. Ολγα Κεφαλογιάννη και ο κ. Β. Κικίλιας κρατούν επί του παρόντος στάση αναμονής, αν και ορισμένες πληροφορίες φέρουν τον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης να κλίνει προς την πλευρά του κ. Τζιτζικώστα, λόγω και των σχέσεών του με την πτέρυγα των «σαμαρικών» της Ν.Δ., πολλοί εκ των οποίων τάσσονται υπέρ του νεότερου εκ των υποψηφίων. Αντιθέτως, ο κ. Νικ. Κακλαμάνης έχει δηλώσει ότι στηρίζει τον κ. Μεϊμαράκη, ενώ και σημαντικά στελέχη της Ντόρας Μπακογιάννη στοιχίζονται στον αγώνα του προέδρου.

Στην Περιφέρεια Αττικής, οι κ. Γ. Βλάχος και Θαν. Μπούρας έχουν ήδη εκδηλωθεί υπέρ της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη, ενώ ανάλογη στήριξη φαίνεται ότι θα παρέχει και ο κ. Μ. Βορίδης. Το ίδιο ισχύει και στην Α΄ και Β΄ Πειραιά, με τους κ. Κ. Κατσαφάδο, Γ. Τραγάκη και Φ. Κρανιδιώτη να στηρίζουν τον κ. Μεϊμαράκη.

Στην Α΄ Θεσσαλονίκης, ο κ. Κ. Γκιουλέκας ήταν εξ αυτών που είχαν υπογράψει για την παραμονή του κ. Μεϊμαράκη στην ηγεσία το καλοκαίρι, αν και δεν έχει εκδηλώσει δημόσια τη στήριξη του μέχρι στιγμής. Η κ. Ελενα Ράπτη, όπως και οι πρώην βουλευτές Γ. Ορφανός και Κ. Κιλτίδης φέρονται να στηρίζουν τον περιφερειάρχη. Στη Β΄ Θεσσαλονίκης, ο κ. Θ. Καράογλου, επιρροής της κ. Μπακογιάννη, φέρεται να στηρίζει τον κ. Μεϊμαράκη, σε αντίθεση με τον κ. Σ. Αναστασιάδη που στηρίζει τον κ. Τζιτζικώστα.

Το επιτελείο του νυν προέδρου φαίνεται ότι ποντάρει στη στήριξη των πρώην υπουργών κ. Χρ. Σταϊκούρα (Φθιώτιδα), Κ. Τασούλα (Ιωάννινα), Βασ. Οικονόμου, Κ. Κουκοδήμο (Πιερία), κ. Γιανν. Βρούτση (Κυκλάδες), Μαν. Κόνσολα (Δωδεκάνησα), Γιανν. Λαμπρόπουλου (Μεσσηνία), Γιανν. Ανδριανού (Αργολίδα), Γ. Κοντογιώργου (Ευρυτανία), Φωτ. Αραμπατζή (Σέρρες), Νικ. Παναγιωτόπουλου (Καβάλα), Ηλία Βλαχογιάννη (Τρίκαλα), Γ. Κασσαπίδη (Κοζάνη), Γ. Πλακιωτάκη (Λασίθι) κ.ά. Στους υποστηρικτές του μετρούν ακόμη τους πρώην βουλευτές Ευρ. Στυλιανίδη (Ροδόπη), Αλ. Κοντό (Ξάνθη), Ανδ. Λυκουρέτζο (Αρκαδία), κ. Λ. Τσαβδαρίδη και Γ. Μπατσαρά (Ημαθία), Δαν. Τζαμτζή (Πέλλα), Νικ. Παπαδημάτο (Αχαΐα), Κ. Παπασιώζο (Αρτα), Μαξ. Χαρακόπουλο (Λάρισα), Ζέττα Μακρή (Μαγνησία) κ.ά.

Ο νεότερος της κούρσας για τη διαδοχή, ο 37χρονος Απ. Τζιτζικώστας, ο οποίος σε επίπεδο κλίματος έχει σαφές πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων τριών στη Βόρεια Ελλάδα, μετράει προς το παρόν πέντε δημόσιους υποστηρικτές από την Κ.Ο. Πρόκειται για την κ. Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου (Β΄ Αθηνών) και τους κ. Ν. Μηταράκη (Χίο), Σ. Κεδίκογλου (Εύβοια), Ανδ. Κατσανιώτη (Αχαία), Κ. Σκρέκα (Τρίκαλα), Απ. Βεσυρόπουλο (Ημαθία). Ακόμη, προς την πλευρά του φέρονται να κλίνουν οι νέοι σε ηλικία βουλευτές Κορινθίας, κ. Χρ. Δήμας και Αρκαδίας, κ. Κ. Βλάσσης, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν εκδηλωθεί ακόμη δημοσίως. Προς τον περιφερειάρχη φέρονται ακόμη να προσανατολίζονται οι κ. Θαν. Δαβάκης (Λακωνία), Αλ. Δεμερτζόπουλος (Εβρος), Μαξ. Σενετάκης (Ηράκλειο), Γ. Στύλιος (Αρτα), Στεργ. Γιαννάκης (Πρέβεζα), Βασ. Γιόγιακας (Θεσπρωτία), Χρ. Μπουκώρος (Μαγνησία), Γ. Καρασμάνης (Πέλλα), Γ. Γεωργαντάς (Κιλκίς), Γ. Αντωνιάδης (Φλώρινα), Στ. Καλογιάννης (Ιωάννινα), Μαρ. Σαλμάς, Κ. Καραγκούνης (Αιτωλοακαρνανία), οι οποίοι επίσης δεν έχουν τοποθετηθεί δημοσίως. Θα τον στηρίξουν επίσης οι πρώην βουλευτές Κ. Μαρκόπουλος, Κ. Κιλτίδης, Δημ. Σαμπαζιώτης, Θαν. Νταβλούρος κ.ά.

Την υποψηφιότητα του κ. Κυρ. Μητσοτάκη έχουν στηρίξει δημόσια μέχρι στιγμής δύο, Γ. Κύρτσος και Μαρία Σπυράκη. Ο πρώην υπουργός, ωστόσο, έχει ερείσματα κυρίως σε μεσαία στελέχη του κόμματος και σε διάφορες περιοχές. Τον πρώην υπουργό στηρίζουν ακόμη οι πρώην βουλευτές Τ. Κοψαχείλης (Γρεβενά) και Μιχ. Μπεκίρης (Αχαΐα) κ.ά.

Ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, επί του παρόντος, έχει τη συμπάθεια των συναδέλφων του, όχι όμως και τη δημόσια στήριξή τους, πλην του κ. Θαν. Πλεύρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή