Το μέτωπο με την κ. Σαββαΐδου

Το μέτωπο με την κ. Σαββαΐδου

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι επικεφαλής ελεγκτές των δανειστών ετοιμάζονται να επιστρέψουν, ο πρώτος σκόπελος στις σχέσεις τους με την Αθήνα εμφανίσθηκε στον ορίζοντα. Ο λόγος αφορά την παραίτηση της γενικής γραμματέως, Κατερίνας Σαββαΐδου, που της ζητήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα από το Μέγαρο Μαξίμου. Μόνο που για τους δανειστές, η δημιουργία της ανεξάρτητης Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αποτελεί μια από τις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν στα χρόνια του μνημονίου. Και κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.

Ηδη, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν ενημέρωση από την κυβέρνηση για το θέμα της, προκειμένου να σχηματίσουν άποψη για τα γεγονότα. Πηγές της Κομισιόν υπογράμμιζαν ότι η Επιτροπή έχει δαπανήσει χρόνο και χρήμα για να καταστεί η φορολογική διοίκηση θεσμικά και λειτουργικά αποτελεσματική.

Στο σύνολό τους, οι θεσμοί είναι καχύποπτοι για τις αλλαγές προσώπων στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, θεωρώντας ότι ενδεχομένως να υποκρύπτουν προσπάθειες να ελεγχθεί ο μηχανισμός και να βρεθεί και πάλι υπό πολιτική κηδεμονία. Δεν είναι τυχαίο ότι στις περισσότερες εκθέσεις ελέγχου γίνεται λόγος για περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της συγκεκριμένης γενικής γραμματείας και ανάγκη για να μπει φρένο στις πολιτικές παρεμβάσεις.

Η περίπτωση Θεοχάρη

Υπενθυμίζεται όταν το 2014 είχε ζητηθεί από την κυβέρνηση της Ν.Δ. η παραίτηση του τότε γενικού γραμματέα Χ. Θεοχάρη, το θέμα είχε απασχολήσει μέχρι και το Eurogroup και η περαιτέρω θεσμική θωράκισή της είχε αποτελέσει προαπαιτούμενο πολλών αξιολογήσεων. Βέβαια, οι δύο υποθέσεις είναι διαφορετικές, δεδομένου ότι στην περίπτωση του κ. Θεοχάρη δεν υπήρχε δικαστική εμπλοκή.

Η τελευταία, πάντως, φαίνεται να λειτούργησε ως η αφορμή που αναζητούσε από καιρό η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ο λόγος αφορά την ποινική δίωξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών σε βάρος της γενικής γραμματέως εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο την Παρασκευή, του ζήτησε να κληθεί η κ. Σαββαΐδου να διευκολύνει την κυβέρνηση με την παραίτησή της. Κυβερνητικές πηγές επικαλούνταν το δόγμα μηδενικής ανοχής σε «σκιές», λέγοντας ότι δεν μπορεί σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές να πλανώνται υποψίες και να δημιουργούνται εντυπώσεις, καθώς και ότι η κ. Σαββαΐδου θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει την αθωότητά της μέσα από τη δικαστική διαδικασία που εκκινεί.

Ωστόσο, οι σχέσεις της κυβέρνησης με τη γενική γραμματέα εσόδων ήταν επιβαρυμένες ήδη από την προηγούμενη κυβερνητική θητεία, όταν, με απόφαση του πρωθυπουργού, είχε επιχειρηθεί η παράκαμψή της με εκχώρηση αρμοδιοτήτων της στην τότε υπουργό, κ. Νάντια Βαλαβάνη, εξέλιξη που είχε δυσαρεστήσει τους εταίρους, οι οποίοι παγίως επιμένουν στην ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.

Το κατηγορητήριο

Για την ιστορία να αναφερθεί στο σημείο αυτό ότι η κ. Σαββαΐδου διώκεται ποινικά σε βαθμό πλημμελήματος για το ότι εξέδωσε εγκύκλιο στις αρχές του χρόνου και έδωσε μεγαλύτερη, κατά το κατηγορητήριο, προθεσμία στους τηλεοπτικούς σταθμούς να αποδώσουν το 20% από τις διαφημίσεις στο ελληνικό Δημόσιο.

Παράλληλα όμως διενεργείται σε βάρος της έρευνα από την Εισαγγελία Διαφθοράς και τους εισαγγελείς Ιωάννη Δραγάτση και Αγγελική Τριανταφύλλου για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος.

Μάλιστα η κ. Σαββαΐδου έχει κληθεί από τους εισαγγελείς σε εξηγήσεις την προσεχή Τετάρτη. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει δώσει τις εξηγήσεις για να γνωρίζει κανείς αν οι εισαγγελείς θα δεχθούν τα όσα πρόκειται να πει η όχι.

Η υπόθεση αφορά καταγγελία σε βάρος της ότι πήρε απόφαση για επανεξέταση ενός φορολογικού προστίμου ύψους 78 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί σε εταιρεία της Βορείου Ελλάδος παρότι το πρόστιμο είχε επικυρωθεί από την ειδική επιτροπή διοικητικής επίλυσης διαφορών. Μετά ταύτα εγείρονται ορισμένα ερωτήματα για τη σπουδή της αποπομπής της, καθώς για το μεν πλημμέλημα επιδεικνύεται υπέρμετρη αυστηρότητα, για δε το κακούργημα ακόμα δεν έχει αποφανθεί η δικαιοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή