Ο 12μηνος «ορίζοντας» του Μαξίμου

Ο 12μηνος «ορίζοντας» του Μαξίμου

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικό χρόνο διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους, ώστε να έχουν υλοποιηθεί τα βασικά προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου, η χώρα να έχει επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης και παράλληλα η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ να έχει αποκτήσει μονιμότερα χαρακτηριστικά, μέσω και της μετακίνησης του κόμματος στις παρυφές της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, διεκδικεί ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

Ομως, παρά την αίσθηση πολιτικής ηγεμονίας που μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου, λόγω της ευρείας εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική αναμέτρηση της 20ής Σεπτεμβρίου, αλλά και της εσωστρέφειας στον χώρο της Ν.Δ., το όλο εγχείρημα ούτε εύκολο ούτε ευθύγραμμο αναμένεται να αποδειχθεί. Λιγότερο από ένα μήνα μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση εμφανίζεται με σαφές διαχειριστικό έλλειμμα, ενώ υποπίπτει σε σειρά επικοινωνιακών λαθών. Αντιθέτως, το πρόβλημα συντονισμού και στρατηγικής παραμένει παρά τις περιορισμένες, ούτως ή άλλως, αλλαγές στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Οι παλινωδίες με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, στη φορολόγηση των ενοικίων, στον ΕΝΦΙΑ και στα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Οπως επίσης, δείγμα εσφαλμένης επικοινωνιακής διαχείρισης, σύμφωνα και με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί η πολυήμερη όσο και αμήχανη σιωπή για τα «πόθεν έσχες» των κ. Αλ Φλαμπουράρη και Γ. Σταθάκη, που έδωσε τη δυνατότητα στα κόμματα της αντιπολίτευσης να περάσουν στην αντεπίθεση. Τα κυβερνητικά «αυτογκόλ» προδιαγράφουν εκ των πραγμάτων τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει το Μέγαρο Μαξίμου τον επόμενο μήνα, όταν και θα μπει στα βαθιά νερά της πρώτης αξιολόγησης από τους θεσμούς, μέσω της προώθησης μεγάλων αλλαγών στο ασφαλιστικό και στη φορολόγηση των αγροτών.

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν, πάντως, πως η κυβέρνηση θα περάσει αλώβητη τον σκόπελο της επερχόμενης αξιολόγησης , όχι μόνον λόγω της δυναμικής της πρόσφατης εκλογικής νίκης, αλλά και για τρεις πρόσθετους λόγους:

1. Το επόμενο διάστημα, το Μαξίμου θα επιχειρήσει να διαμορφώσει μια νέα κοινωνική συμμαχία, που παράλληλα θα καταβληθεί προσπάθεια να αποτελέσει την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ τα επόμενα χρόνια. Είναι ήδη σαφές πως βασικός στόχος του κ. Τσίπρα είναι να «προστατευθούν» από τα επερχόμενα μέτρα οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, με την «οροφή» να τοποθετείται στην περιοχή των 1.000 ευρώ, καθώς και τα εισοδήματα κάτω των 30.000 ευρώ.

2. Το Μαξίμου εκτιμά πως το επόμενο κρίσιμο δίμηνο, θα έχει στρατηγικό πλεονέκτημα, λόγω των εξελίξεων στον χώρο της αντιπολίτευσης. Οπως λέγεται, η Ν.Δ. επί της ουσίας τείνει να αυτοακυρωθεί ως αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς η έως τώρα πορεία προς την εκλογή νέας ηγεσίας την έχει οδηγήσει στα πρόθυρα της διάσπασης. Μάλιστα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, όσο η εσωκομματική εκστρατεία των κ. Μεϊμαράκη, Γεωργιάδη, Μητσοτάκη και Τζιτζικώστα θα κορυφώνεται, τόσο θα αναδεικνύονται οι μεταξύ τους διαφορές. Ανάλογα ρήγματα συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν πως υπάρχουν επίσης στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι. Οπως αναφέρουν, είναι θέμα χρόνου να αναδειχθούν στη Χαριλάου Τρικούπη οι διαφορές για την αντιμετώπιση της κυβέρνησης μεταξύ των κ.κ. Φώφης Γεννηματά και Ευ. Βενιζέλου ,ενώ προεξοφλούν πως ανάλογες διαφωνίες θα ανακύψουν και στο Ποτάμι στην πορεία προς το συνέδριο.

3. Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση θα κληθεί να νομοθετήσει την επερχόμενη δεύτερη δέσμη προαπαιτουμένων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, χωρίς ισχυρούς φόβους για τη συνοχή της Κ.Ο. Κατά τα ανωτέρω στελέχη, έχει ήδη επιτευχθεί ένα άτυπο εσωκομματικό μορατόριουμ η κυβέρνηση να στηριχθεί στη Βουλή χωρίς ενστάσεις και αστερίσκους μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να ανοίξει η συζήτηση για παραμετρικές αλλαγές σε σχέση με το δημόσιο χρέος.

Ομως, στελέχη της αντιπολίτευσης αντικρούουν όλη την ανωτέρω συλλογιστική, τονίζοντας πως τις επόμενες εβδομάδες θα κυριαρχήσει σκηνικό έντονης πολιτικής ρευστότητας. Επικαλούνται, δε, όχι μόνον τις διαχειριστικές και επικοινωνιακές αδυναμίες της κυβέρνησης, αλλά και τα «κενά» στη στρατηγική του κ. Τσίπρα.

Οπως αναφέρουν, επιμένοντας στον διαχωρισμό «παλιού – νέου» ο πρωθυπουργός καλείται να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση χωρίς πολιτικές συμμαχίες. Επίσης, ο εσωκομματικός ανταγωνισμός στη Νέα Δημοκρατία το πιθανότερο είναι ότι θα την οδηγήσει σε όξυνση της αντιπολιτευτικής της τακτικής, ενώ τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι οι αντοχές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένα το εύρος και το βάρος των επερχόμενων μέτρων, δεν μπορούν να προεξοφληθούν, αλλά θα αποτελέσουν το μεγάλο ζητούμενο των επόμενων εβδομάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή