Bαρύ το κλίμα στους κυβερνητικούς βουλευτές

Bαρύ το κλίμα στους κυβερνητικούς βουλευτές

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο προβληματισμό και ανησυχία μπορεί να προκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου η εικόνα της δικομματικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην παρούσα φάση: Το γεγονός ότι κατεγράφη τουλάχιστον απροθυμία από τους βουλευτές, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, να υποστηρίξουν το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, κατά τις συνεδριάσεις τόσο των αρμόδιων Επιτροπών όσο και στην Ολομέλεια, είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των βουλευτών, αλλά όχι και το μοναδικό στοιχείο.

Ειδικά κατά τη διήμερη συνεδρίαση στην Ολομέλεια, σχεδόν μόνο ένας στους πέντε εκ των 155 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μίλησαν από του βήματος τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων, γεγονός το οποίο δεν έμεινε ασχολίαστο στους διαδρόμους. Το πολιτικό μήνυμα είχε δοθεί, άλλωστε, ευθύς εξ αρχής ως προς τις διαθέσεις που καταγράφονται ειδικά εντός της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: ο εισηγητής του κόμματος Αθ. Παπαδόπουλος σημείωνε στις τοποθετήσεις του και στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης πως θεωρεί «άχαρο τον ρόλο ενός βουλευτή της Αριστεράς να εισηγείται μια νομοθεσία η οποία θεωρείται μνημονιακή».

Οπως προκύπτει από τα όσα αναφέρουν και σχολιάζουν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, η απροθυμία τους να υπερασπιστούν το πρώτο εκ των πολυνομοσχεδίων δεν έχει μόνο μία αιτία, τη δυσφορία τους με το περιεχόμενο του εν λόγω νομοσχεδίου. Αλλά πηγάζει και από:

• Την ανησυχία και τον προβληματισμό τους για τα σχέδια νόμου που θα ακολουθήσουν με τα επόμενα «προαπαιτούμενα» που αναμένονται «ακόμα σκληρότερα».

• Το αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε εξαιτίας των υποθέσεων με τα υπουργικά «πόθεν έσχες», καθώς θεωρείται πως στερούν από την κυβερνώσα Αριστερά κι εκείνο ακόμα το «ηθικό πλεονέκτημα» έναντι των πολιτικών τους αντιπάλων.

• Την πληροφόρηση –που από χθες και τυπικά επιβεβαιώνεται– ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει, όχι μόνο ως προς το περιεχόμενο, αλλά και ως προς τις διαδικασίες «μνημονιακούς» ρυθμούς, εισάγοντας νομοσχέδια προς ψήφιση με ρυθμούς επείγοντες ή κατεπείγοντες, κάτι που ως γνωστόν άπαντες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο από τις θέσεις της αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή