ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Μαξίμου – Θεοδωράκη για τις τηλεοπτικές άδειες

kontra-maximoy-amp-8211-theodoraki-gia-tis-tileoptikes-adeies-2106911

Να δώσει την αρμοδιότητα για τις τηλεοπτικές άδειες στο συνταγματικά κατοχυρωμένο θεσμό του ΕΣΡ και όχι στον «εκάστοτε υπουργό» καλεί τον κ. Τσίπρα και την κυβερνητική πλειοψηφία το Ποτάμι. Ζητά μάλιστα από τον πρωθυπουργό αλλά και από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να απαντήσουν αν συμφωνούν «με την αυτοαναγόρευση του κ. Παππά, σε "υπέρτατο καναλάρχη", ο οποίος θα αποφασίσει, αυτός και μόνο αυτός, τον αριθμό, τα κριτήρια και τελικά τα πρόσωπα στα οποία θα εκχωρήσει τις τηλεοπτικές άδειες».

Το Ποτάμι υπενθυμίζει ότι ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή τον Φεβρουάριο ζήτησε να υπάρξει άμεσα διαφανής διαχείριση των συχνοτήτων στην Ελλάδα, καθώς «είναι κοινωνική απαίτηση το ξεκαθάρισμα του θολού ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Μάλιστα το Ποτάμι θέτει και το εξής ερώτημα: «Γιατί ένας υπουργός, ακόμη και με τις πανθομολογούμενες ικανότητες του κ. Παππά, να είναι αρμόδιος, αυτός και μόνο αυτός, να κρίνει ποιοι θα πάρουν τις τηλεοπτικές άδειες στην Ελλάδα; Γιατί πρέπει να υποβαθμιστεί το ΕΣΡ το οποίο είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο ως Ανεξάρτητη Αρχή»;

Είχε προηγηθεί η απάντηση του Μαξίμου στις δηλώσεις του κ. Θεοδωράκη ότι «η χώρα πρέπει να πάψει να πηγαίνει από διαπλοκή σε διαπλοκή».

«Ο κ. Θεοδωράκης επέλεξε να εκφράσει την αντίθεσή του σε ένα νομοσχέδιο, κομβικό για τη διαφανή διαχείριση των συχνοτήτων στην Ελλάδα. Ένα νομοσχέδιο που έρχεται κατόπιν κοινωνικής απαίτησης για το ξεκαθάρισμα του θολού ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Δημοσιευμένο, μάλιστα, εδώ και μήνες, προ εκλογών. Σε κάθε περίπτωση, συμφωνούμε με την άποψή του ότι «η χώρα πρέπει να πάψει να πηγαίνει από διαπλοκή σε διαπλοκή». Γι’ αυτό, άλλωστε, οι Έλληνες πολίτες έφεραν για δεύτερη φορά το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και έκριναν ότι η Νέα Δημοκρατία το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ό,τι εκφράζει το Ποτάμι, πρέπει να μην ξαναβρεθούν στην εξουσία», αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης.

Νωρίτερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους από το περιστύλιο της Βουλής ο κ. Θεοδωράκης κατήγγειλε ότι με το νέο νόμο που ετοίμασε ο κ. Παππάς χρίζεται ο ίδιος ως ο μέγας καναλάρχης της χώρας. «Αυτός θα αποφασίζει τον αριθμό των αδειών, αυτός θα αποφασίζει τα κριτήρια. Και υπάρχει ένα ερώτημα: πώς θα αποφασίζει; Θα παζαρεύει δηλαδή ο καθένας από τους καναλάρχες με τον υπουργό Επικρατείας αν θα πάρει ή δε θα πάρει άδεια;», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.

Ολόκληρη η δήλωση του επικεφαλής του Ποταμιού:

«Η χώρα πρέπει να πάψει να πηγαίνει από διαπλοκή σε διαπλοκή. Το Ποτάμι καταγγέλλει ότι με το νέο νόμο που ετοίμασε ο κ. Παππάς χρίζεται ο ίδιος ως ο μέγας καναλάρχης της χώρας. Αυτός θα αποφασίζει τον αριθμό των αδειών, αυτός θα αποφασίζει τα κριτήρια. Και υπάρχει ένα ερώτημα: πώς θα αποφασίζει; Θα παζαρεύει δηλαδή ο καθένας από τους καναλάρχες με τον υπουργό Επικρατείας αν θα πάρει ή δε θα πάρει άδεια;

Το Ποτάμι λέει ότι πρέπει να σεβαστούμε το Σύνταγμα και το Σύνταγμα λέει ότι υπάρχει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Καλούμε λοιπόν τα άλλα κόμματα, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ αλλά και βέβαια τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να βάλουν ένα φραγμό σε αυτή την αυθαίρετη ενέργεια. Να χρίσουμε ως υπέρτατο όργανο αυτό που και το Σύνταγμα ορίζει, το ΕΣΡ. Καλούμε τον κ. Τσίπρα να μην επιτρέψει να περάσουμε από τη διαπλοκή των 25 χρόνων σε μια καινούρια διαπλοκή όπου ένα πρόσωπο θα αποφασίζει ποιος θα παίρνει τις άδειες στην τηλεόραση. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε μια σκληρή μάχη και νομίζω ότι έχουμε μαζί μας όλο τον ελληνικό λαό που θέλει επιτέλους διαφάνεια στα τηλεοπτικά πράγματα. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι πρέπει να διακοπεί αυτή η άρρωστη τριγωνική σχέση πολιτικής-  τραπεζών και media. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι πρέπει να δοθεί τέλος σε ένα καθεστώς αυθαιρεσίας 25 ετών. Δεν θα τελειώσουμε όμως αν δώσουμε σε ένα πρόσωπο το δικαίωμα να αποφασίζει ποια κανάλια θα εκπέμπουν».