Ν. Κοτζιάς: Συνεργασία υπό όρους με την Τουρκία

Ν. Κοτζιάς: Συνεργασία υπό όρους με την Τουρκία

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ του συντονισμού και της συνεργασίας με την Τουρκία για το προσφυγικό, δίχως, ωστόσο, τη διενέργεια κοινών περιπολιών στο Αιγαίο, ετάχθη χθες ο υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Ν. Κοτζιάς, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή το κλείσιμο των εργασιών της διήμερης Διεθνούς Διάσκεψης για τον Θρησκευτικό και τον Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, επισήμανε ότι η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας «δεν μπορεί να περιορίζεται στο point to point, δηλαδή ένα Αστυνομικό Τμήμα με ένα Αστυνομικό Τμήμα κι ένα Λιμεναρχείο με ένα Λιμεναρχείο». Αλλά, όπως επισήμανε, η συνεργασία αυτή «θα πρέπει να διαρθρωθεί από πάνω μέχρι κάτω, να υπάρχει δηλαδή συνεργασία των αρμόδιων υπουργών και συνεννόηση, να συντονίζεται με έναν τρόπο τι ακριβώς συμβαίνει, τι μπορούμε να κάνουμε, πώς θα γίνει η επαναπροώθηση και επανεισδοχή και να φτάνει αυτή οργανωμένα μέχρι κάτω». Χθες το βράδυ, όπως και προχθές, τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη δεξιώθηκε ο πρωθυπουργός, ο οποίος επανέλαβε ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν υποχρέωση να βοηθήσουν τους πρόσφυγες.

Νωρίτερα, ο κ. Κοτζιάς αμφισβήτησε την ευρωπαϊκή θεσμική ισχύ όσων συζητήθηκαν μεταξύ της κ. Μέρκελ και του κ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και επισήμανε ότι σε αυτήν τη συνάντηση καταγράφηκαν απλώς οι σκέψεις της Γερμανίας όσον αφορά τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας και όχι η συνολική άποψη της Ευρώπης. Ως προς τα ενεργειακά (ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί σήμερα με τον Βούλγαρο ομόλογό του Ντ. Μίτοφ και τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ), ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε τα ανοιχτά ζητήματα, όπως ο αγωγός TAP, ο κάθετος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας, η μεταφορά υγροποιημένου αερίου, αλλά και εκείνη του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι έχει ήδη πει στους Αμερικανούς ότι «η ελληνική κυβέρνηση όταν και εφόσον φτάσουν οι ρωσικοί αγωγοί μέχρι τα σύνορά μας, δεν θα τους απαγορεύσει τη διέλευση», κάτι που, βεβαίως, προϋποθέτει τη συνεννόηση μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας. Και άφησε αιχμές εναντίον των δυτικών για τον αγωγό North Stream (Ρωσία-Γερμανία): «Δεν χάνω ποτέ την ευκαιρία να εκφράσω την “απορία” μου: Είναι το ρωσικό αέριο που ενοχλούσε; Αφού θα πάει από τον βορρά τώρα. Ή ήταν το ότι αυτό θα αξιοποιούνταν και από άλλες χώρες;». Ως προς το Κυπριακό (ο κ. Κοτζιάς θα επισκεφθεί την Κύπρο την Κυριακή), εξέφρασε την άποψη ότι η Κύπρος δεν έχει ανάγκη εγγύησης από τρίτα κράτη. «Το σύστημα εγγυήσεων είναι ξεπερασμένο, δεν συνάδει με την πρακτική που έχει ακολουθήσει η Τουρκία και δεν συνάδει με τον διεθνή νόμο και τις συμβάσεις του ΟΗΕ, όπως είναι σήμερα. Αρα πρέπει να τελειώνει», τόνισε. Ο κ. Κοτζιάς προανήγγειλε και την προώθηση μιας νέας πρωτοβουλίας του για τη δημιουργία Διεθνούς Γραμματείας των GC-10 (great civilizations-10), με τη συμμετοχή κρατών με μεγάλη πολιτισμική ιστορία, από την Κίνα, την Ελλάδα και την Ιταλία έως το Μεξικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή