Τέλος οι επικουρικές μέσω συγχώνευσης με κύριες συντάξεις

Τέλος οι επικουρικές μέσω συγχώνευσης με κύριες συντάξεις

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύγχυση και η αναστάτωση που προκάλεσαν σχεδόν στο σύνολο των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων οι δηλώσεις αρμόδιων στελεχών για το ασφαλιστικό, με αφορμή μάλιστα όχι τις οριστικές προτάσεις του υπουργείου Εργασίας, αλλά το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, οδήγησε στην αναδίπλωση της κυβέρνησης, η οποία χθες αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τις θέσεις της μετά και την ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου. Με στόχο να κρατηθεί χαμηλά το θέμα το επόμενο διάστημα και έως ότου η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας βρει τα κοινωνικά αντίμετρα που κρίθηκε πως πρέπει να περιλαμβάνει μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση προωθούμενη από μια αριστερή κυβέρνηση, προτάσεις, όπως σύστημα καθορισμένων εισφορών στις ανταποδοτικές συντάξεις ή σκέψεις για επιβολή φόρου-πόρου που θα χρηματοδοτήσει τη μετάβαση από το παλαιό στο νέο σύστημα, αποφασίστηκε να μπουν στο συρτάρι του υπουργείου. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο χρόνος πιέζει, οι εκπρόσωποι των θεσμών επισκέπτονται από σήμερα την Αθήνα και το ασφαλιστικό βρίσκεται ακόμη στο δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Γ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι παρουσίασε τις προτάσεις του και ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες. Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι σκοπός της μεταρρύθμισης είναι ο εξορθολογισμός του συστήματος ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, με αξιοπρεπείς συντάξεις για τους νέους ανθρώπους και όχι συντάξεις-φιλοδωρήματα, ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν θα προβεί σε οριζόντιες μειώσεις. Ερωτηθείς εάν θα καταργηθούν οι επικουρικές συντάξεις, απάντησε «όχι βέβαια».

Ωρες πριν, ο κ. Κατρούγκαλος, σε δημόσιες τοποθετήσεις του, βέβαια, είχε προαναγγείλει το τέλος των επικουρικών συντάξεων με το νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα ψηφιστεί εντός του Νοεμβρίου, αναφερόμενος στην πρότασή του για ένα νέο σύστημα με την καταβολή διπλών συντάξεων. Η μία θα είναι η εθνική ή βασική, ίδια για όλους τους πολίτες, ύψους περί τα 390 ευρώ, που δεν θα συνδέεται με τις εισφορές αλλά θα χρηματοδοτείται από τη γενική φορολογία, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, ενώ η δεύτερη σύνταξη θα συνδέεται με τις εισφορές που καταβάλλει ο ασφαλισμένος, ανάλογα με τα έτη ασφάλισής του. Ο υπουργός τάχθηκε επίσης υπέρ της λειτουργικής ενοποίησης των ταμείων. Οσο για το αγκάθι των περικοπών, παραδέχθηκε ότι υπάρχει η δέσμευση για μείωση των δαπανών κατά 700 εκατ. ευρώ, εντός του 2016, που αυτονόητα οδηγεί σε μειώσεις συντάξεων, οι οποίες θα επιδιωχθούν μέσα από τον επανα-υπολογισμό τους, χωρίς συγκεκριμένη δέσμευση ούτε για το εύρος των περικοπών, ούτε για το ποιες συντάξεις θα προστατευθούν (π.χ., συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ). Κλειστά κράτησε τα χαρτιά του ο υπουργός αναφορικά με βασικές παραμέτρους της νέας αρχιτεκτονικής του συστήματος, όπως είναι οι αναλογικές συντάξεις βάσει ατομικών λογαριασμών και νοητής κεφαλαιοποίησης, καθώς και οι νέοι φόροι-πόροι για το σύστημα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το σχετικό σχέδιο νόμου πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή εντός του Νοεμβρίου, για να είναι η χώρα συνεπής με τις μνημονιακές της δεσμεύσεις, και δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για διάλογο. Αλλωστε δεν είναι λίγοι οι φορείς και τα κόμματα που δηλώνουν πως δεν προτίθενται να συμμετάσχουν σε μια «προσχηματική διαδικασία». Η ΓΣΕΕ ήδη έχει προαναγγείλει τη διεξαγωγή απεργιακής κινητοποίησης στις 12 Νοεμβρίου, με ανοικτό το ενδεχόμενο να μετατεθεί η ημερομηνία, εφόσον αλλάξουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΑΔΕΔΥ, το προεδρείο της οποίας συναντάται σήμερα με την ηγεσία του υπουργείο Εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή