Στο ΕΛΚ υποψήφιοι και… Σαμαράς

Στο ΕΛΚ υποψήφιοι και… Σαμαράς

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Μαδρίτη μεταφέρεται το κέντρο των «γαλάζιων» εξελίξεων, καθώς, με αφορμή το εκλογικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην ισπανική πρωτεύουσα θα βρεθεί ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, οι τρεις άλλοι διεκδικητές της ηγεσίας (Κυρ. Μητσοτάκης, Αδ. Γεωργιάδης και Απ. Τζιτζικώστας), αλλά και ο τέως πρόεδρος του κόμματος Αντ. Σαμαράς, προσκεκλημένος σε κεντρικό πάνελ του ΕΛΚ. H αποκλιμάκωση της έντασης για τα διαδικαστικά δεν αρκεί από μόνη της για να επουλώσει τις χρόνιες πληγές που υπάρχουν στο κόμμα της Κεντροδεξιάς και ήδη, σε καθημερινή βάση, το «γαλάζιο» παρασκήνιο επιβαρύνεται με ψιθύρους και διαρροές που καθιστούν δύσκολη την επόμενη ημέρα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Ενδεικτικά, η οικονομική κατάσταση του κόμματος, ο δανεισμός και η διαχείριση των χρημάτων αποτελούν το νέο πεδίο φημών και διαρροών, βαθαίνοντας το ρήγμα μεταξύ των διαφόρων στρατοπέδων στο κόμμα. Σε αυτό το κλίμα, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος συγκαλείται σήμερα, στις 15.30, για τη δρομολόγηση της εκλογικής διαδικασίας. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και η ανάθεση του έργου μηχανογραφικής υποστήριξης της ψηφοφορίας, αν και κάποια μέλη της Εφορευτικής (Ιωαννίδης, Πλακιωτάκης, Αμπατζόγλου) βρίσκονται στη Μαδρίτη. Τυπικά η ΚΕΦΕ δεν έχει λόγο στη διαδικασία ανάθεσης του έργου πλην όμως, μετά τα τελευταία συμβάντα, ο Γ.Δ. του κόμματος Κ. Τσιμάρας εμφανίζεται αποφασισμένος να θέσει τα δεδομένα του διαγωνισμού και την εισήγησή του εις γνώσιν της Επιτροπής και, τελικά, των τεσσάρων υποψηφίων για την ηγεσία.

Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης περιόδευσε χθες στη Θεσσαλονίκη, όπου μεταξύ άλλων είχε και μια θερμή συνάντηση με τον δήμαρχο κ. Γ. Μπουτάρη, ενώ σε συνέντευξή του επέκρινε τη φοροκαταιγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ανέδειξε και τον κίνδυνο νέας διολίσθησης της Ν.Δ. σε αρνητισμό. «Το τελευταίο που χρειάζεται η Ν.Δ. σήμερα είναι να γίνει ξανά αντιμνημονιακή. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα το πολιτικό σύστημα λαϊκίζει», σημείωσε.

Εν τω μεταξύ, την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη παραχώρησε, χθες, ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, αποκαλύπτοντας (ΑΝΤ1) την πρόθεσή του, εφόσον εκλεγεί, να επιλέξει δύο αντιπροέδρους, με τον ένα να αναλαμβάνει την ευθύνη κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του κόμματος και τον έτερο, το βάρος της διαμόρφωσης του αναπτυξιακού προγράμματος της χώρας. Ο κ. Τζιτζικώστας απέφυγε να τους κατονομάσει, ενώ ως προς το κώλυμα εκλογιμότητας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι, υπό την ηγεσία του, η Ν.Δ. θα κερδίσει τις εκλογές και, συνεπώς, ο ίδιος θα αναλάβει πρωθυπουργός, έστω και εξωκοινοβουλευτικός.

Αίσθηση από τα όσα είπε ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος επεδίωξε να προβάλει ένα συγκροτημένο, συντηρητικό προφίλ έναντι του «επικίνδυνου κ. Τσίπρα», προκάλεσε η προσπάθειά του να αποστασιοποιηθεί πλήρως από τον κ. Αντ. Σαμαρά και τη φημολογία περί στήριξης του τελευταίου στην υποψηφιότητά του. Η προσπάθεια αυτή, σε κάποια σημεία, έφτασε σε επίπεδα ευθείας ρήξης, καθώς, ερωτηθείς εάν είναι ο κ. Σαμαράς αυτός που θα αναλάβει την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος, ο 37χρονος περιφερειάρχης σχολίασε: «Αυτά είναι αστεία πράγματα, αν κάποιος συγκρούστηκε με τις πολιτικές του κ. Σαμαρά και με τον ίδιο προσωπικά ήμουν εγώ… ρητά και κατηγορηματικά σας λέω, δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση, πρόκειται για κακόγουστο αστείο». «Πίσω μου δεν κρύβεται κάποιος ή κάποια συστήματα», προσέθεσε ο κ. Τζιτζικώστας, πριν επιφυλάξει ένα ακόμη «καρφί» για τον κ. Σαμαρά, υπενθυμίζοντας ότι –με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές– κάποιοι επεδίωξαν να τον θέσουν εκτός παράταξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή