Εντονη αντίδραση Μεϊμαράκη επί του προσχεδίου του ΕΛΚ για το προσφυγικό

Εντονη αντίδραση Μεϊμαράκη επί του προσχεδίου του ΕΛΚ για το προσφυγικό

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ-ΜΑΔΡΙΤΗ. Την έντονη αντίδραση του προέδρου της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκη και της ελληνικής αντιπροσωπείας στο συνέδριο του ΕΛΚ, στη Μαδρίτη, προκαλεί το κείμενο του προσχεδίου για το μεταναστευτικό, στο οποίο ασκείται κριτική στη χώρα μας. Ο κ. Μεϊμαράκης ζητά διαπραγμάτευση προκειμένου να αφαιρεθούν τα επίμαχα σημεία του κειμένου.

Οπως έγινε γνωστό, σε προσχέδιο ψηφίσματος του ΕΛΚ για το μεταναστευτικό, ασκείται κριτική στην Ελλάδα (σ.σ. και την Ιταλία), καλώντας την «να εφαρμόσει» τις υποχρεώσεις για τη διαφύλαξη και προστασία των συνόρων της.

Η ελληνική ένσταση αφορούσε την διατύπωση και μάλιστα αντιπρότεινε την φράση «η Ελλάδα και η Ιταλία να κάνουν ό,τι μπορούν για να το εφαρμόσουν». Η πρόταση δεν έγινε δεκτή και γι’ αυτό η ελληνική αντιπροσωπεία απείχε από την ψηφοφορία.

Η κριτική αφορούσε τα κονδύλια που έχουν ληφθεί για τη διαχείριση του προσφυγικού από τις δύο τελευταίες κυβερνήσεις.

«Η ΝΔ είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογενείας που πρεσβεύει τις ίδιες αρχές και αξίες που έχουν στο επίκεντρο τους τον άνθρωπο. Συζητάμε όλα τα μεγάλα ζητήματα της Ευρώπης, όπως το προσφυγικό, και παρεμβαίνουμε. Οι αποφάσεις που παίρνουμε εδώ μετουσιώνονται σε κυβερνητικές αποφάσεις και σε οδηγίες της Ε.Ε», δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης, κατά την άφιξή του στο συνέδριο.

«Η ελληνική αντιπροσωπεία μετέχει με 16 συνέδρους και με συνεχείς παρεμβάσεις στη διαμόρφωση των κειμένων και των πολιτικών αποφάσεων. Εδώ διαμορφώνουμε την μεγάλη Ευρώπη που θέλουμε γιατί θέλουμε μια καλύτερη Ευρώπη».

Το ετήσιο κεντρικό συνέδριο της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα-ΕΛΚ) στην Μαδρίτη με περισσότερους από 3,000 συμμετέχοντες και 14 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της  ΕΕ και μη, άρχισε την Τετάρτη, με μότο τη λέξη «ΜΑΖΙ».

Τα δύο κυρίαρχα θέματα στην ατζέντα είναι η οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ο πρόεδρος του ΕΛΚ Ζώζεφ Ντολ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των συντακτών παραδέχτηκε πως «είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστούμε ταυτόχρονα αυτά τα δύο τεράστια προβλήματα που αντιμέτωπίζει σήμερα η Ευρώπη. Χρειάζεται χρόνος για να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις. Με τον πρόεδρο Ζ.Κ.Γιούνκερ εργαζόμαστε σκληρά για να βρούμε τις κατάλληλες ισσοροπίες και σας πληροφορώ δεν είναι καθόλου εύκολο».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό είπε ότι «πρέπει να υπάρξει έλεγχος στα σύνορα και να επανεξετάσσουμε άμεσα την Συνθήκη Σέγκεν. Θέλουμε να καλωσορίσουμε τους ανθρώπους που φτάνουν και να τους προσφέρουμε όσα δικαιούνται. Υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ πρόσφυγα και οικονομικού μετανάστη και οι διακινητές έχουν την μεγαλύτερη ευθύνη».

Σε ερώτηση της «Κ» σχετικά με την αυστηριοποίηση των μέτρων και την συνθήκη Σέγκεν απάντησε πως «οι Σοσιαλιστές και ο κ.Τσίπρας από την Αριστερά  μας κατηγορούν για αυτήν μας την απόφαση καλώντας μας να πληρώσουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αν διευκολύνουμε την πρόσβαση. Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έχουμε τέτοια εντολή από τον λαό».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ ευρωβουλευτής Αντόνιο Λόπεζ-Ιστούριζ, αναφερόμενος στιςελληνικές εκλογές είπε ότι το ΕΛΚ σέβεται την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι επί της κυβέρνησης ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά η χώρα είχε μπει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. «Ο κ. Τσίπρας πρέπει να εφαρμόσει μία δύσκολη συμφωνία με σκληρά μέτρα τους επόμενους μήνες. Η ΝΔ θα έχει την ευκαιρία να έρθει και πάλι στην εξουσία στις επόμενες εκλογές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή