Αντ. Σαμαράς: Δεν διστάσαμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις

Αντ. Σαμαράς: Δεν διστάσαμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Την παρέμβασή του στο συνέδριο του ΕΛΚ πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καλεσμένος σε πάνελ με θέμα την Δημοκρατία υπό την απειλή του Λαϊκισμού στην Ευρώπη, μαζί με την Πρωθυπουργό της Νορβηγίας Ερνα Σόλμπεργκ, τον Εκπρόσωπο Τύπου του Ισπανικού Κυβερνητικού Κόμματος, Πάμπλο Κασσάδο και τον Ατζελίνο Αλφάνο, Υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας σήμερα και πρώην αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης. 

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε αρχικά στα χαρακτηριστικά του λαϊκισμού  λέγοντας πως «δεν αποτελεί ιδεολογία αλλά “αρρώστια”, συνδέεται με ακραία κόμματα απ’ όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος, ξεπερνά τον εξτρεμισμό, και συνδέεται με τη δημαγωγία».

«Ο Λαϊκισμός καταγγέλλει όλους τους αντιπάλους του ως «εχθρούς του λαού», και υπόσχεται τα πάντα στους πάντες. Αυτό είναι που μπορεί να αποδειχθεί και «η Αχίλλειος πτέρνα» του, όταν οι προσδοκίες που δημιούργησε διαψεύδονται, τα ψέματα που είπε αποκαλύπτονται και η εξαπάτηση του λαού προκαλέσει τη λαϊκή απογοήτευση και την κατακραυγή», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην ελληνική πολιτική κατάσταση είπε ότι στους εφτά μήνες που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσε πολλά επιτεύγματα της προηγούμενης κυβέρνησης και προκάλεσε πολύ χειρότερα προβλήματα από εκείνα που κατήγγελλε όταν ήταν στην Αντιπολίτευση, προσθέτοντας ότι όλα αυτά μόλις τώρα τα συνειδητοποιεί ο ελληνικός λαός.

Αυτό θα οδηγήσει και στην τελική ήττα του, αν αντιμετωπίσουμε τα ψέματά του Λαϊκισμού με την αλήθεια και την εξαπάτησή του λαού με την τόλμη και την ευθύτητα απέναντι στο λαό, συμπλήρωσε.

Παρουσίασε πολλά παραδείγματα όπου ο λαϊκισμός, όχι μόνο αθέτησε τις υποσχέσεις του, αλλά οδήγησε στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που υποσχέθηκε. Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι το παράδειγμα του λαϊκισμού στην Ελλάδα δίνει πολύ χρήσιμο μάθημα και οδηγεί στην ύφεση αντίστοιχων φαινομένων και κομμάτων σε άλλες δημοκρατικές χώρες. Τέλος, ο Ελληνας πρώην Πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα θετικά αποτελέσματα της διακυβέρνησής του δεν πρόλαβε να τα συνειδητοποιήσει πλήρως ο ελληνικός λαός, αφού διακόπηκε πρόωρα στα 2,5 χρόνια, αντί για την τετραετία που έχουν στη διάθεσή τους και κάνουν το σχεδιασμό τους όλες οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις.

Την ομιλία του κ. Σαμαρά παρακολούθησαν πολλά στελέχη του ΕΛΚ, ενώ παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο υποψήφιος για την Προεδρία της ΝΔ Απόστολος Τζιτζικώστας, αλλά και το σύνολο των παρευρισκομένων στη Μαδρίτη εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ευρωβουλευτών, βουλευτών και στελεχών.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» στο περιθώριο του συνεδρίου, σχετικά με την κριτική που δέχεται η κυβέρνησή του αναφορικά με την προώθηση του μεταρρυθμιστικού έργου που είχε αναλάβει και την «διστακτικότητα» κατά την εφαρμογή του τους τελευταίους έξι μήνες απάντησε: 

«Δεν είναι αλήθεια ότι ρίξαμε τους ρυθμούς, ούτε διστάσαμε ούτε χάσαμε τον μεταρρυθμιστικό μας προσανατολισμό τους τελευταίους έξι μήνες της διακυβέρνησης. Σας θυμίζω ότι μετά τις Ευρωεκλογές στα μέσα του 2014 ολοκληρώσαμε στο κοινοβούλιο την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που συνέβη ποτέ: την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Την ίδια περίοδο ολοκληρώσαμε δύο τεράστια έργα ιδιωτικοποίησης: το Ελληνικό που λίμναζε για 12 χρόνια και την συμφωνία για τα δεκατέσσερα περιφερειακά αεροδρόμια. Και τα δύο αυτά μεγάλα έργα πολεμήθηκαν σκληρά και από το ΣΥΡΙΖΑ και από την Χρυσή Αυγή. Και τα δύο έργα επέφεραν τα περισσότερα έσοδα για την κυβέρνηση από όσα είχαν εκτιμηθεί νωρίτερα αλλά πάγωσαν όλα μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή