Μικρή συμμετοχή επιχειρηματιών στην αντιπροσωπεία του Ολάντ

Μικρή συμμετοχή επιχειρηματιών στην αντιπροσωπεία του Ολάντ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουμε ακούσει τα πάντα σχετικά με την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, κυρίως ότι θα ερχόταν συνοδευόμενος από 70 επιχειρηματίες, ότι επικεφαλής γαλλικών εταιρειών θα κατέφθαναν προκειμένου να εξαγοράσουν ελληνικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων. Γινόταν λόγος ακόμη και για «Γάλλο κηδεμόνα», προσδίδοντας στον Φρανσουά Ολάντ την ιδιότητα του επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας μοχθηρών καρχαριών που θέλουν να λεηλατήσουν την Ελλάδα. Δεν είναι τίποτε από όλα αυτά.

Από τη στιγμή της προσγείωσής του στον αεροδιάδρομο του «Ελευθέριος Βενιζέλος», χθες στις 17.15, από το προεδρικό αεροπλάνο τύπου Falcon 7X κατέβηκαν περίπου είκοσι άτομα, ως επίσημοι αντιπρόσωποι. Θα μπορούσε κανείς να μετρήσει, επιπλέον του προέδρου, τέσσερις υπουργούς: δύο γυναίκες, την υπουργό Παιδείας Ναζάτ Βαλό Μπελκασέμ και την υπουργό Πολιτισμού Φλερ Πελεράν, καθώς και δύο άνδρες, τον Μισέλ Σαπέν, υπουργό Οικονομικών, και τον γραμματέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ. Ανάμεσά τους βρίσκονταν και επτά εκλεγέντα μέλη της Δημοκρατίας, όπως η ελληνικής καταγωγής βουλευτής Μαριέττα Καραμανλή ή ο Λουκ Καρβουνάς, γερουσιαστής και πρόεδρος της γαλλοελληνικής ομάδας φιλίας στη Γερουσία, καθώς και προσωπικότητες όπως ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος του Νικολά Σαρκοζί, Ζαν-Λουί Μπορλού, ο οποίος επί του παρόντος εργάζεται για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο, ή ακόμη και ο Ζαν-Ιβ Λεγκάλ, πρόεδρος του Κέντρου Διαστημικών Μελετών. Στην αντιπροσωπεία συγκαταλέγονταν και πέντε επιχειρηματίες. Ούτε ένα άτομο παραπάνω. «Εξάλλου, δεν τέθηκε ποτέ θέμα περισσότερων ατόμων», δηλώνει το Προεδρικό Μέγαρο. Εταιρείες όπως η Vinci, η Alstom, η Bic, η Suez και η Eren έδωσαν το «παρών». 

Οι τέσσερις πρώτες έχουν ήδη εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Μερικές, όπως η Vinci, έχουν παρουσία στη χώρα εδώ και είκοσι χρόνια. Η τελευταία ανήκει στον ελληνικής καταγωγής Πάρη Μουρατόγλου, ο οποίος εργάζεται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι ο πατέρας του Πάτρικ Μουρατόγλου, διάσημου προπονητή του τένις, ο οποίος προπονεί την πρωταθλήτρια Βινούς Γουίλιαμς.

Η SNCF

Επομένως, πρόκειται για μια αντιπροσωπεία τόσο συμβολική όσο και αυτή η επίσκεψη. Ισως οι επαφές που θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής οδηγήσουν σε γόνιμες συνεργασίες, αλλά εν τω μεταξύ, το ενδιαφέρον παραμένει αρκετά συγκρατημένο. Ετσι, παρά τις φήμες, η SNCF, η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων, επιβεβαιώνει επισήμως ότι δεν ενδιαφέρεται για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Οσο για τις υπόλοιπες εταιρείες, αυτές παραμένουν πολύ εγκρατείς και αναμένουν, δίχως καμία αμφιβολία, τη στιγμή που η χώρα θα γίνει πιο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή