ACT: «Παραβιάζει κανόνες της Ε.Ε. ο νόμος για τηλεοπτικές άδειες»

ACT: «Παραβιάζει κανόνες της Ε.Ε. ο νόμος για τηλεοπτικές άδειες»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ σήμερα ψηφίζεται το επίμαχο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, η Ενωση Εμπορικών Τηλεοπτικών Δικτύων (ACT) της Ευρώπης παρενέβη χθες με ανακοίνωσή της, στην οποία ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι ο νόμος που προωθείται για την αδειοδότηση των συχνοτήτων και τη δημιουργία θυγατρικής εταιρείας (ERT-Net) της «υπό κρατικό έλεγχο ΕΡΤ» είναι ουσιαστικά μη συμβατός με το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο και παραβιάζει τους κανόνες της Ε.Ε. που διέπουν τις κρατικές επιδοτήσεις.

Η Ενωση, που εκπροσωπεί σταθμούς σε 37 ευρωπαϊκές χώρες, σημειώνει ότι παρακολουθεί στενά τη διαδικασία και σημειώνει ότι τα μέλη της παραμένουν «πολύ ανήσυχα» με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, μια χώρα όπου, όπως αναφέρει, η τηλεοπτική βιομηχανία έχει πληγεί σοβαρά από την ύφεση. Στο πνεύμα αυτό συμπληρώνει ότι το προτεινόμενο από την ελληνική κυβέρνηση ν/σ θα έχει περαιτέρω αρνητική επίπτωση στη βιομηχανία, θα δημιουργήσει περισσότερη ανασφάλεια, ενώ σε ό,τι αφορά την προσέγγιση της όλης διαδικασίας αδειοδότησης είναι στη βάση του εσφαλμένο.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι πρόκειται για έναν «ασυνήθιστο» νόμο στον τομέα της διεκδίκησης αδειών, ο οποίος επιβάλλει σωρεία υποχρεωτικών προϋποθέσεων, περιορισμών και υποχρεώσεων –από τον αριθμό των εργαζομένων μέχρι την ποιότητα μηχανημάτων– που θέτουν ιδιαίτερα δυσανάλογα εμπόδια για τη συμμετοχή στην ελληνική τηλεοπτική αγορά.

Γίνεται λόγος για παραβίαση του ελεύθερου ανταγωνισμού στις μεθόδους λειτουργίας, περιορισμό του πλουραλισμού στην ενημέρωση σε μια χώρα που, όπως επισημαίνεται, διαθέτει ασυνήθιστα ελεύθερο εθνικό τηλεοπτικό πεδίο. Η όλη προσέγγιση, συνεχίζει η ανακοίνωση, δείχνει να αντίκειται στην επικρατούσα άποψη εντός της Ε.Ε. περί ελέγχου ανεξάρτητων ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι ο νόμος αφαιρεί εξουσίες από ανεξάρτητους φορείς και τις μεταφέρει στην κυβέρνηση, καθώς ο αρμόδιος για τα μέσα ενημέρωσης υπουργός αποκτά σωρεία εξουσιών συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος στην πορεία να αποφασίζει μονομερώς τον αριθμό των παρεχομένων αδειών, την ελάχιστη τιμή της αρχικής διεκδίκησης, ακόμη και να αποφασίζει τους τομείς δράσεων εντός του κάθε σταθμού αλλά και τον αριθμό των εργαζομένων που πρέπει να απασχολείται σε κάθε σταθμό.

Η Ενωση Εμπορικών Τηλεοπτικών Δικτύων επισημαίνει, παράλληλα, ότι οι υπερβολικοί περιορισμοί που θεσμοθετούνται, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη κρατική παρέμβαση, παραβιάζουν τη βασική αρχή της τεχνολογικής ουδετερότητας που οφείλουν τα κράτη να διασφαλίζουν όταν νομοθετούν. Η ανακοίνωση της ACT ολοκληρώνεται με την επισήμανση ότι έχει υπόψη της πως η Κομισιόν απέστειλε επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση ζητώντας περισσότερη ενημέρωση για το θέμα της ERT-Net, και πως η ίδια από την πλευρά της προτίθεται να το παρακολουθήσει στενά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή