ΠΑΣΟΚ: Χωρίς κανένα σχέδιο η κυβέρνηση

ΠΑΣΟΚ: Χωρίς κανένα σχέδιο η κυβέρνηση

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρωτική απουσία σχεδίου για όλα τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα, περιλαμβανομένου του προσφυγικού, καταλογίζουν στην κυβέρνηση και στον κ. Αλ. Τσίπρα από το ΠΑΣΟΚ. Στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν ανεπαρκή την παρουσία του πρωθυπουργού στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των χωρών των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης, που αποτελούν τον «διάδρομο» μετακίνησης των προσφύγων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. «Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί δεν έγιναν δεκτές οι, έτσι κι αλλιώς μειοψηφικές και περιθωριακές προτάσεις κρατών-μελών», τονίζουν από το ΠΑΣΟΚ και επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση απέτυχε να συμπεριλάβει στον υφιστάμενο σχεδιασμό την Τουρκία. Από τη Χαρ. Τρικούπη αφήνουν αιχμές για ελλιπή ενημέρωση εκ μέρους της κυβέρνησης και τονίζουν ότι η χώρα πρέπει να έχει τέσσερις ορατούς στόχους επί του θέματος.

Πρώτον, την εξασφάλιση οικονομικής και θεσμικής υποστήριξης της Ελλάδας ως χώρας πρώτης υποδοχής από την Ε.Ε. Δεύτερον, να διεκδικήσει η μετεγκατάσταση των προσφύγων σε άλλες χώρες της Ε.Ε. να μην αφορά μόνο τους Σύρους, αλλά και εθνικότητες όπως οι Αφγανοί. Τρίτον, τροποποίηση των Κανονισμών του «Δουβλίνου», ώστε η Ε.Ε. να αποκτήσει θεσμικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των θεμάτων που προκύπτουν. Και τέταρτον, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την απευθείας μετεγκατάσταση των προσφύγων από τις χώρες διαμονής τους, ώστε να αποφεύγονται τα «ταξίδια θανάτου» στο Αιγαίο.

Παράλληλα, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη θίγουν και θέματα αμιγώς εσωτερικού ενδιαφέροντος, όπως τα επιδόματα του ΟΓΑ που καθυστερούν να καταβληθούν στους δικαιούχους. Χθες, 16 βουλευτές του κόμματος κατέθεσαν ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό για τη συγκεκριμένη καθυστέρηση και κατηγορούν την κυβέρνηση για ουσιαστική υπονόμευση των αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΔΗΜΑΡ, τις δύο συνιστώσες της Δημ. Συμπαράταξης, ασκείται σφοδρή κριτική εναντίον της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Επισημαίνεται ότι η ανακοίνωση για την ιδιωτική εκπαίδευση εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου της Δημ. Συμπαράταξης και όχι από κάθε κόμμα ξεχωριστά.

Υφίσταται μια γενική συμφωνία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για την ανάγκη να υπάρχει κοινή αντίδραση στα μεγάλα ζητήματα της επικαιρότητας και να εμπεδώνεται σταδιακά η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Επί του θέματος του ΦΠΑ ασκούν σφοδρότατη επίθεση εναντίον του κ. Ν. Φίλη, ο οποίος, όπως αναφέρουν, «πρωτοστατεί στην προσπάθεια επιβολής του μέτρου και δείχνει να αγνοεί την πραγματικότητα». Επισημαίνουν ότι ο φόρος αυτός δεν αφορά «“κάποιους πλούσιους Ελληνες οι οποίοι μπορούν να τον πληρώσουν”, όπως ισχυρίζεται ο κ. Φίλης», αλλά και «εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές και φτωχές οικογένειες, που κάνουν περικοπές ή υφίστανται θυσίες για να βοηθήσουν τα παιδιά τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή