Aπομονωμένη η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Aπομονωμένη η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πύρρειο νίκη προσομοιάζει για την κυβέρνηση η υπερψήφιση μόνο από τη δικομματική πλειοψηφία, αργά το βράδυ του Σαββάτου, του νομοσχεδίου για την αδειοδότηση των καναλιών. Οι συγκρουσιακές τάσεις που αναδείχθηκαν με εντονότατο τρόπο κατά τη διάρκεια της συμπιεσμένης χρονικά –στα όρια του επείγοντος– κοινοβουλευτικής διαδικασίας δεν αφήνουν περιθώρια παρά για προβληματισμό ενόψει κρίσιμων «μαχών» που καλείται το αμέσως προσεχές διάστημα να δώσει εντός Βουλής η κυβέρνηση.

Η φράση του κ. Ανδρ. Λοβέρδου στην Ολομέλεια, με αφορμή έναν κυβερνητικό χειρισμό ως προς τις Ανεξάρτητες Αρχές, ότι ο χειρισμός αυτός «συγκροτεί έναν πόλεμο με εμάς ως παράταξη, που κρατήσαμε όλες αυτές τις ημέρες μια όπως εμείς κρίνουμε υποδειγματική στάση» και το διπλά διατυπωθέν και σε δραματικό τόνο ερώτημα προς τους παριστάμενους υπουργούς Ν. Παππά και Χρ. Σπίρτζη «Γιατί το κάνετε αυτό;

Γιατί το κάνετε αυτό;» καταδεικνύουν τα εξαιρετικά στενά περιθώρια για επίτευξη συγκλίσεων ή και συναινέσεων σε κρίσιμα ζητήματα στο μέλλον – τις οποίες τουλάχιστον φραστικά η κυβέρνηση δηλώνει εντόνως πως επιθυμεί.

Τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά και σημαντικά: πρόκειται για τα νομοσχέδια με τον νέο κύκλο προαπαιτουμένων, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, άλλες πιθανολογούμενες νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν είτε την εφαρμογή του μνημονίου είτε ζητήματα διαχείρισης, ενώ ασφαλώς ακολουθεί και ο προϋπολογισμός. Πέραν τούτων, υπάρχουν και θέματα που είναι μεν «ουρές», πλην όμως κρισιμότατης σημασίας για την εφαρμογή ήδη ψηφισθέντων νόμων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διαδικασία ανασύνθεσης των Ανεξαρτήτων Αρχών, με πρώτη την περίπτωση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, από το οποίο, σύμφωνα με τον μόλις ψηφισθέντα νέο νόμο, θα «περάσει» η διεξαγωγή της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Για τη συγκρότηση των Αρχών, ως γνωστόν, θα πρέπει να καταγραφεί απολύτως αυξημένη πλειοψηφία (4/5) στη Διάσκεψη των Προέδρων, στη Βουλή. Αν δεν υπάρξουν συναινέσεις και συγκλίσεις, συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει. Οι Αρχές, και εν προκειμένω το ΕΣΡ, θα παραμείνουν ανενεργές, οπότε και η υλοποίηση του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, «γράμμα νεκρό». Ο κ. Λοβέρδος, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ήταν ως προς αυτό το σημείο εξαιρετικά σαφής στην τελευταία του παρέμβαση περί «πολέμου»: «Αν πάμε έτσι, τότε θέτετε τον νόμο σας σε διακινδύνευση. Τότε λέτε ότι και τα επόμενα βήματα στη Διάσκεψη των Προέδρων θα είναι βήματα πολέμου. Ετσι, δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε κι αφού οι θεσμικές εγγυήσεις είναι αυξημένες (σ.σ. εννοεί την αυξημένη πλειοψηφία), όλα θα σταματήσουν», είπε.

Στην ίδια συνεδρίαση του Σαββάτου, εξάλλου, η έντονη φραστική αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευ. Μεϊμαράκη αναφορικά με το ποιος, η Ν.Δ. ή ο ΣΥΡΙΖΑ, φέρει την ευθύνη για την προβληματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Ανεξάρτητες Αρχές ή και οι διαρκείς φραστικές κόντρες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και Ποταμιού δείχνουν ότι ο δρόμος προς τη συναίνεση είτε είναι εξαιρετικά μακρύς είτε στρωμένος με πολλά «αγκάθια».

Το εμφανώς δυσμενές για τη δικομματική κυβέρνηση σκηνικό στη Βουλή έρχεται να συμπληρώσει η, όπως χαρακτηρίζεται στους διαδρόμους, κάθε άλλο παρά καλή κατάσταση κυρίως εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ: πολλοί είναι οι βουλευτές που έχουν κάνει εμφανή τη δυσφορία τους τόσο για τα σκληρά μνημονιακά μέτρα που καλούνται να ψηφίσουν, όσο και με σειρά επιλογών υπουργών σε θέματα καθημερινής διαχείρισης.

Το «παζλ» έρχονται, μάλιστα, να συμπληρώσουν, δύο –μόνον επί του παρόντος– συγκεκριμένες περιπτώσεις που έχουν δώσει την εντύπωση ότι με τη στάση τους «εύκολα» θα οδηγήσουν σε οριακή συρρίκνωση την κυβερνώσα πλειοψηφία: οι Στ. Παναγούλης και Ν. Νικολόπουλος έχουν στείλει μηνύματα, με διάφορες αφορμές, ότι από 155, «εύκολα» μπορεί η κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης να πέσει στους 153 βουλευτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή