Ανεβαίνουν οι τόνοι στη Ν.Δ.

Ανεβαίνουν οι τόνοι στη Ν.Δ.

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την κυβέρνηση να ταλανίζεται από το κουαρτέτο των δανειστών, το πλήθος των ανοιχτών οικονομικών και κοινωνικών μετώπων, αλλά και την προσφυγική πίεση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βυθίζεται καθημερινά σε μεγαλύτερη εσωστρέφεια, καθώς 26 ημέρες πριν από την εσωκομματική αναμέτρηση οι τόνοι μεταξύ των υποψηφίων ανεβαίνουν.

Και ενώ ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης επιμένει να προβάλλει ένα θεσμικό προφίλ (χθες από τη Θεσσαλονίκη εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «παρά την ανεπάρκεια και ανικανότητα των κυβερνώντων στις πολύ δύσκολες καταστάσεις που ζούμε σήμερα, όλοι μαζί οι Ελληνες ενωμένοι θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και θα έρθουν καλύτερες μέρες για τους Ελληνες και την Ελλάδα»), τον ρυθμό δίνει ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο 37χρονος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ συνεντεύξεων, κοινός παρανομαστής των οποίων είναι η σκληρή κριτική προς τον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, αλλά όχι μόνον, καθώς δεν απουσίασε για άλλη μία φορά και η κριτική στα πεπραγμένα του κ. Αντώνη Σαμαρά. Ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την αστοχία με την υποψηφιότητα της κ. Ντόρας Μπακογιάννη για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ προκειμένου να οικοδομήσει μια συγκρουσιακή εικόνα για τον ίδιο και να στοιχειοθετήσει το επιχείρημά του για παλαιοκομματική τακτική και «συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες» για τον κυριότερο αντίπαλό του. Ο περιφερειάρχης κάνει λόγο για προσωπική απόφαση του κ. Μεϊμαράκη, καθώς δεν συνεκλήθη κάποιο κομματικό όργανο, ενώ συνεργάτες ομιλούν για «παλαιοκομματικά παιχνίδια» και «καμαρίλα άλλης εποχής» με τη σύμπραξη των Ευ. Μεϊμαράκη και Ντόρας Μπακογιάννη.

Στο «γαλάζιο» παρασκήνιο, η νέα τακτική του κ. Τζιτζικώστα προκαλεί συζητήσεις και, προφανώς, αντιδράσεις. Ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, που χθες εγκαινίασε τα γραφεία του στη Θεσσαλονίκη, με δήλωσή του σχολίασε πως «ο Απ. Τζιτζικώστας συγκρούστηκε με τον Σαμαρά “για τον ΕΝΦΙΑ και διότι στραγγάλισε την Αυτοδιοίκηση”. Εγώ θα υπερασπιστώ την κυβέρνησή μας», επιχειρώντας εμφανώς να προσεταιριστεί τις «σαμαρικές» ψήφους στην κούρσα εκλογής.

Αντίδραση, ωστόσο, υπήρξε και από την πλευρά της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, συνεργάτες της οποίας έκαναν λόγο για υποκρισία, καθώς σημείωναν ότι ο κ. Τζιτζικώστας κάλεσε την πρώην υπουργό στο τηλέφωνο και δήλωσε την υποστήριξή του στην υποψηφιότητά της!

Αποστάσεις για άλλη μία φορά έλαβε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, που ήταν και η αρχική υποψηφιότητα του κόμματος της Ν.Δ. για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ. «Να συστήσω σε όλους ψυχραιμία και υπευθυνότητα.

Δεν προάγεται η ενότητα με τέτοιου είδους συζητήσεις. Δεν είναι δυνατόν τις όποιες εσωτερικές διαφωνίες και τους κακούς, ενδεχομένως, χειρισμούς να τους χρησιμοποιούμε στη δημόσια αντιπαράθεση», επεσήμανε στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας σχετικά με τη δική του υποψηφιότητα πως «δεν πρόκειται να κάνω ζημιά στην παράταξή μου δίνοντας τροφή στον ΣΥΡΙΖΑ με το να συζητώ δημόσια πράγματα που πρέπει να συζητούνται κατ’ ιδίαν». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Μητσοτάκης είχε διασφαλίσει τη στήριξη του κ. Μεϊμαράκη (απαιτείται επιστολή στήριξης κάποιου εκ των κομμάτων μελών του ΕΛΚ, γι’ αυτό άλλωστε και ο Κύπριος πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είχε προταθεί από τον ομόλογό του της Μάλτας), ενώ είχε πραγματοποιήσει και κύκλο επαφών με τους επιτελείς του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες. Οπως, ωστόσο, περιγράφουν συνεργάτες του, το άνοιγμα της διαδικασίας διαδοχής στη Ν.Δ. τον οδήγησε να αποσύρει την υποψηφιότητά του για το ΕΛΚ, εξέλιξη για την οποία ενημέρωσε τόσο τον κ. Μεϊμαράκη όσο και τις Βρυξέλλες. Η έναρξη της εσωκομματικής κούρσας στη Ν.Δ. θεωρείται και η παράμετρος που οδήγησε το ΕΛΚ να μην είναι θετικό σε μια «γαλάζια» υποψηφιότητα, προκειμένου να μην ερμηνευτεί ως παρέμβαση στις εσωτερικές ισορροπίες του κόμματος, παράμετρος που ενδεχομένως στοίχισε την υποψηφιότητα Μπακογιάννη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή