Κοτζιάς: «Σε πλήρη συντονισμό Ελλάδα και Κύπρος»

Κοτζιάς: «Σε πλήρη συντονισμό Ελλάδα και Κύπρος»

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το διήμερο αυτό έχουμε κάνει πιο ουσιαστική και πιο λεπτομερή και πιο ειδικευμένη τη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Είναι ένα μεγάλο πρακτικό βήμα στη συνεργασία ανάμεσα στα δύο κράτη». Αυτά ανέφερε σε δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ερωτηθείς ποια εικόνα αποκομίζει από την ενημέρωση που έτυχε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «νομίζω ότι καταρχάς η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη θέληση και τη δυνατότητα και την ικανότητα να παλέψει την προώθηση μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού και έχει την πλήρη υποστήριξή μας».

Αναφερόμενος στο διεθνή παράγοντα, είπε ότι «άλλοι υποστηρίζουν αυτή τη διαδικασία, μερικοί βιάζονται παραπάνω από ό,τι χρειάζεται και μερικοί απλώς παρακολουθούν».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι είναι θεμελιώδες ζήτημα η κατάργηση των εγγυήσεων, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «αυτό το επαναλαμβάνω πάντα».

Ο παράγοντας Τουρκία

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως ο διεθνής παράγοντας είναι σε θέση να πείσει την Τουρκία να αλλάξει τη στάση της, είπε ότι «όταν πριν μερικούς μήνες έθεσα για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες το ζήτημα των εγγυήσεων και επανέφερα το Κυπριακό στο θεμέλιό του, που είναι η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στη μεγαλόνησο, πολλοί με κοίταξαν παράξενα. Σήμερα, θεωρείται ως ένα ζήτημα που πράγματι πρέπει να συζητηθεί, πάρα πολλές διεθνείς δυνάμεις έχουν αποδεχθεί την άποψη που έχουμε και εμείς και βέβαια πριν από όλα η Κυπριακή Δημοκρατία και νομίζω αυτό το γεγονός δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την Τουρκία».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πολλοί λένε πως η Ελλάδα επαναλαμβάνει θέσεις αρχών στο Κυπριακό, αλλά είναι σε δυσμενή θέση η ίδια, έχοντας να αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα, «έχω επαναλάβει πολλαπλώς ως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ότι η οικονομική μας αδυναμία δεν μειώνει καθόλου τη στρατηγική μας σημασία και τη δυνατότητα, ικανότητα να ασκούμε εξωτερική πολιτική. Προσπαθούμε να έχουμε ψηλά το επίπεδο της εξωτερικής μας πολιτικής και να επηρεάζουμε το αδύνατο σημείο μας που είναι τα οικονομικά, και όχι το αντίστροφο που θα θέλανε ορισμένοι τρίτοι».

Σε ερώτηση αν από επαφές του με ξένους αξιωματούχους έχει κάποια ένδειξη για το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «επαναλαμβάνω, η Τουρκία νιώθω και έχω την αίσθηση ότι λαμβάνει υπόψη το διεθνές περιβάλλον, όσον αφορά στο θέμα των εγγυήσεων, που έχει αλλάξει από τότε που το διατύπωσα για πρώτη φορά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή