Ν.Δ.: στην τελική ευθεία με αιχμές

Ν.Δ.: στην τελική ευθεία με αιχμές

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί και οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία της Ν.Δ. να στρέφουν τα βέλη τους προς την κυβέρνηση και τους χειρισμούς της, ωστόσο είναι σαφές ότι την κύρια δύναμη πυρός την κρατούν για την εσωκομματική μάχη. Καθώς το ενδεχόμενο ενός τηλεοπτικού ντιμπέιτ μεταξύ των τεσσάρων έχει μάλλον απορριφθεί, το ερώτημα που πλανάται μεταξύ των βουλευτών και στελεχών του κόμματος είναι εάν θα υπάρξει, τουλάχιστον, μία πολιτική συζήτηση μεταξύ των διεκδικητών και αν αυτή θα μπορούσε να διεξαχθεί στο θέατρο της Κ.Ο. του κόμματος ή στο πλαίσιο μίας ή δύο προσυνδιασκέψεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ηδη, πάντως, η εικόνα που επιδιώκουν να οικοδομήσουν για τις υποψηφιότητές τους οι τέσσερις είναι σαφής. Ο κ. Μεϊμαράκης επιμένει αντιπολιτευτικά και χθες εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για το ζήτημα της πρώτης κατοικίας (σ.σ. «ο κ. Τσίπρας έχει κοροϊδέψει τους Ελληνες»), ενώ, δεδομένης της εμπλοκής της αξιολόγησης, ζήτησε να αποσυνδεθεί από τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. «Η ανικανότητα, η ανεπάρκεια, οι συνεχείς παλινωδίες της κυβέρνησης δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στην οικονομία και την κοινωνία, καλλιεργούν αστάθεια, καθυστερούν την αξιολόγηση και έτσι βάζουν σε κίνδυνο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», ανέφερε. Ο κ. Μεϊμαράκης χθες είχε σειρά συναντήσεων με κομματικά στελέχη στο πολιτικό του γραφείο στη Θεσσαλονίκη, ενώ επέλεξε να παρακολουθήσει τη σημερινή παρέλαση στις Σέρρες, την έδρα του «καραμανλισμού».

Τη δική του ατζέντα ξεδιπλώνει και ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος μετά την κριτική προς Σαμαρά, Μεϊμαράκη και Μπακογιάννη προχώρησε χθες σε πρόταση «ενσωμάτωσης» (σ.σ. τρόπον τινά και αποστράτευσης) των έμπειρων στελεχών του κόμματος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προανήγγειλε ότι, εφόσον εκλεγεί, θα συγκροτήσει «Επιτροπή Σοφών», στην οποία θα συμμετέχουν οι διατελέσαντες πρωθυπουργοί, αρχηγοί και υπουργοί Εξωτερικών της Ν.Δ. Η «Επιτροπή» θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και, όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, «δεν είναι δυνατόν σε σημαντικές επιλογές να μην προστρέχουμε στην ίδια μας την ιστορία και στους ανθρώπους που έχουν συμβάλει τόσο».

Ωστόσο, οι προτάσεις του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας προκαλούν και την αντίδραση των συνυποψηφίων του. Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε (Βήμα fm 99,5) στη θέση του κ. Τζιτζικώστα περί ορισμού δύο αντιπροέδρων, ένας εκ των οποίων θα τον αναπληρώνει στη Βουλή. «Είναι άλλο το αξίωμα του αντιπροέδρου και άλλο το αξίωμα του επικεφαλής της Κ.Ο. Πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι υπάρχει θεσμικό ζήτημα το οποίο έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα τα προνόμια του επικεφαλής της Κ.Ο. ταυτίζονται με το αξίωμα του προέδρου του κόμματος», επεσήμανε.

Εις ό,τι αφορά το ενδεχόμενο που αφήνει ανοικτό ο κ. Τζιτζικώστας, οι αντιπρόεδροι να επιλεγούν μεταξύ των συνυποψηφίων του, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Δεν κατεβαίνω σε αυτήν την εκλογική μάχη για να γίνω αντιπρόεδρος του κ. Τζιτζικώστα, αλλά για να γίνω αρχηγός της Ν.Δ.», ενώ κατηγόρησε τον περιφερειάρχη ότι «δεν ήταν εξαιρετικά παρών» στην εκλογική μάχη του Ιανουαρίου. Στο πλευρό Γεωργιάδη τάχθηκε, με δήλωσή του, ο κ. Π. Ψωμιάδης, και μένει να φανεί αν αυτή η στήριξη διασφαλίζει στον βουλευτή ερείσματα στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Δείπνο στον Ντομπρόβσκις παρέθεσε ο Αντ. Σαμαράς

Σαφή μηνύματα ότι παραμένει ένας υπολογίσιμος «παίκτης» της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς αποστέλλει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Μετά την ομιλία της περασμένης εβδομάδας, στο πλαίσιο του Συνεδρίου του ΕΛΚ στη Μαδρίτη, η οποία και έδωσε αφορμή για πολλαπλές ερμηνείες, το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βλ. Ντομπρόφσκις στην Αθήνα.

Μετά τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Κατρούγκαλο, ο κ. Ντομπρόφσκις συνέφαγε με τον κ. Αντώνη Σαμαρά σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας.

Η συνάντηση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο κ. Ντομπρόφσκις περιλαμβάνεται στον στενό πυρήνα των κέντρων λήψης αποφάσεων των Βρυξελλών, ενώ πραγματοποιήθηκε σε μία συγκυρία κατά την οποία η κυβέρνηση των κ. Τσίπρα και Καμμένου επιδιώκει να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση που θα ανοίξει τον δρόμο και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Παράλληλα επιβεβαιώνει και τα ερείσματα που εξακολουθεί να διατηρεί στο πολιτικό προσωπικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο κ. Σαμαράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή