Νέο πεδίο σύγκρουσης με τους θεσμούς τα φαρμακεία

Νέο πεδίο σύγκρουσης με τους θεσμούς τα φαρμακεία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την κατάθεση πολυνομοσχεδίου, που αναμένεται να έρθει στη Βουλή αύριο, η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει τα περισσότερα από τα ζητήματα που έχουν παραμείνει ανοιχτά σε σχέση με την πρώτη αξιολόγηση, προκειμένου να προχωρήσει η ολοκλήρωσή της και να επιτευχθεί η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, δεδομένης και της αυξανόμενης πίεσης από την απομείωση των ταμειακών διαθεσίμων. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει ορισμένα θέματα που είχαν μείνει εκτός του πρώτου πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να γίνει επί αυτών συζήτηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, καθώς και ορισμένες διορθώσεις, με βάση παρατηρήσεις και ενστάσεις που διατυπώθηκαν από την άλλη πλευρά στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών. Εντός της εβδομάδας, χωρίς να προσδιορίζεται επακριβώς η ημερομηνία, πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πάντως, για άλλη μια φορά οι εκτιμήσεις των κυβερνητικών στελεχών και των εκπροσώπων των θεσμών, αναφορικά με τον βαθμό εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων, απέχουν. Χθες, με αντικείμενο την αποτίμηση της πορείας υλοποίησης των μέτρων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία, συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), όπου, όπως αναφέρθηκε, διαπιστώθηκε ότι ο βαθμός υλοποίησης προσεγγίζει το 90% των δράσεων που αφορούσαν το χρονικό διάστημα μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Σχολιάζοντας την εκτίμηση αυτή, εκπρόσωποι των δανειστών ανέφεραν στην «Κ» ότι τις τελευταίες ημέρες ολοκληρώθηκε η επεξεργασία ορισμένων μέτρων που ήταν σε εκκρεμότητα και αρκετά άλλα είναι κοντά στο να ολοκληρωθούν, ωστόσο «θα χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος» για να φθάσουμε κοντά σε ποσοστό 90%. Από το ΚΥΣΟΙΠ προσδιορίστηκαν ως εκκρεμή ζητήματα το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, η εφαρμογή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και το καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων, όπου εντοπίζονται διαφωνίες για το ποσοστό που θα πρέπει να κατέχει ο φαρμακοποιός – μέτοχος μειοψηφικού πακέτου. Κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο των θεμάτων αυτών.

Την ίδια στιγμή, από τις Βρυξέλλες διατυπώνονται ισχυρές επιφυλάξεις για τον βαθμό εκπλήρωσης των προαπαιτουμένων έως το Euroworking Group της Πέμπτης, το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ. Ευρωπαίος αξιωματούχος παρατηρεί ότι «θα ήταν καλό να είχε γίνει η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. πριν από το Eurogroup στις 9 Νοεμβρίου», προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ένα θετικό σήμα προς τα υπόλοιπα κράτη-μέλη ότι καταγράφεται πρόοδος.

Από την πλευρά των θεσμών τηρείται στάση αναμονής έως την Πέμπτη για την ολοκλήρωση της έκθεσης αξιολόγησης που θα παρουσιαστεί στο EWG, με εκπροσώπους τους να αναφέρουν ότι αναμένουν μέχρι τότε να έχουν ικανοποιηθεί περισσότερα προαπαιτούμενα από την ελληνική πλευρά. Η εκτίμηση αυτή πιθανότατα σχετίζεται με την προοπτική κατάθεσης του νομοσχεδίου για εκκρεμή ζητήματα της αξιολόγησης.

Αναφορικά με τους αριθμούς, να σημειωθεί ότι όταν έφθασαν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών είχαν ολοκληρωθεί 14 από τα 49 προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης και διαπιστώθηκε ότι πολλά άλλα βρίσκονταν κοντά στην ολοκλήρωση. Το αυστηρό μήνυμα που στέλνει, πάντως, Ευρωπαίος αξιωματούχος είναι ότι, ακόμη και τρία θέματα να παραμείνουν ανοιχτά, πάλι υπάρχει πρόβλημα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή