«Λάιτ» Σύμφωνο Σταθερότητας λόγω προσφύγων

«Λάιτ» Σύμφωνο Σταθερότητας λόγω προσφύγων

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την ανάγκη να δοθεί περισσότερη ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας για τα κράτη-μέλη «που κάνουν τα περισσότερα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η χαλάρωση στο Σύμφωνο Σταθερότητας, όμως, δεν αφορά την Ελλάδα, καθώς η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής και ακολουθεί διαφορετικούς οικονομικούς κανόνες από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Παρ’ όλα αυτά, στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο δεν είναι λίγοι αυτοί που αναμένουν ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει ανταλλάγματα τόσο ως προς τη χαλάρωση των όρων της αξιολόγησης όσο, ίσως, και για την ελάφρυνση του χρέους εξαιτίας του μεγάλου βάρους που επωμίζεται στην προσφυγική κρίση.

Αλλωστε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε το θέμα κατά την προχθεσινή του συνάντηση στην Αθήνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. Χθες, εξάλλου, η γερμανική εφημερίδα Die Welt εκτίμησε πως η όξυνση της προσφυγικής κρίσης δίνει περιθώρια ευελιξίας και πολιτικής διαπραγμάτευσης στην ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι «οι πρόσφυγες είναι το νέο μέσο πίεσης του Αλέξη Τσίπρα». Οπως παρατηρεί η εφημερίδα, «πριν από λίγες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση βρισκόταν ακόμη με την πλάτη στον τοίχο. Ωστόσο, ο άνεμος άλλαξε τώρα. Διότι η Ε.Ε. και ιδίως η Γερμανία χρειάζονται την Αθήνα στην προσφυγική κρίση».

Ο κ. Γιούνκερ στην ομιλία του επισήμανε ακόμη ότι από τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων που είχε αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μόλις 700 έχουν τακτοποιηθεί, κάτι που δείχνει ότι «η Ε.Ε. δεν είναι σε καλή κατάσταση». Τόνισε δε ότι οι πρόσφυγες που έρχονται στην Ευρώπη έχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις, γι’ αυτό είναι υποχρεωμένοι να δίνουν τα στοιχεία τους και να συμμετέχουν στη διαδικασία καταγραφής τους.

Οσον αφορά την Αγκυρα και τον ρόλο που θα διαδραματίσει στην επίλυση της κρίσης, ανέφερε πως «πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία, αλλά υπάρχουν πολύ διστακτικά κράτη-μέλη» και συνέχισε: «Η Τουρκία χρειάζεται 3 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσει την κρίση, ενώ ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. προβλέπει μόνο 500 εκατ. Τα υπόλοιπα πρέπει να βρεθούν από τα κράτη-μέλη. Είτε μας αρέσει είτε όχι, πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με την Τουρκία».

Τέλος, απένειμε εύσημα στον κ. Αλέξη Τσίπρα που δεσμεύτηκε να βρει 30.000 θέσεις για τους πρόσφυγες και άλλες 20.000 με τη βοήθεια της Υπάτης Αρμοστείας και συνεχάρη για τη σημαντική δουλειά του και τον αρμόδιο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή