Προβληματισμός στις Βρυξέλλες για τα προαπαιτούμενα

Προβληματισμός στις Βρυξέλλες για τα προαπαιτούμενα

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εκπρόσωποι των θεσμών αναγνωρίζουν ότι έχει γίνει αρκετή πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες με τις ελληνικές αρχές, αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος που πρέπει να καλυφθεί για να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα που θα ξεκλειδώσουν την πρώτη υποδόση των 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, εκφράζουν στην «Κ» φόβους ότι δεν αναγνωρίζεται το μέγεθος του όγκου που πρέπει να καλυφθεί από την ελληνική πλευρά. 

Ετσι για το αυριανό προγραμματισμένο Euroworking Group δεν υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας όσον αφορά την ολοκλήρωση της λίστας των προαπαιτουμένων, καθώς όπως λένε ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην «Κ» ακόμα και τρία θέματα να μείνουν ανοιχτά από τα 49, πάλι δεν μπορεί να εγκριθεί εκταμίευση, ειδικά όταν αυτά είναι το θέμα των πλειστηριασμών ή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Ο νέος στόχος τώρα είναι να πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της δόσης πριν το επόμενο Eurogroup στις 9 Νοεμβρίου κυρίως για λόγους ψυχολογικούς, έτσι ώστε να φανεί και στα υπόλοιπα κράτη μέλη ότι έχει καταγραφεί τουλάχιστον κάποια πρόοδος.

Αντικείμενο προβληματισμού αποτελεί πάντως το πώς θα καταφέρει η ελληνική πλευρά να έχει ολοκληρώσει το πρώτο και δεύτερο σετ προαπαιτούμενων, αλλά και την πρώτη αξιολόγηση μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, που είναι η προθεσμία που είχε οριστεί από τον περασμένο Αύγουστο, όταν είχε υπογραφεί η συμφωνία με τους εταίρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή