Στη Βουλή για το προσφυγικό την Παρασκευή ο Αλ. Τσίπρας

Στη Βουλή για το προσφυγικό την Παρασκευή ο Αλ. Τσίπρας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης

Στη Βουλή θα βρεθεί στις 10 το πρωί της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου, στο πλαίσιο της «Ωρας του πρωθυπουργού» να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κουμουτσάκου, σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα.

Νωρίτερα την Πέμπτη, την άμεση σύγκληση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνκής Αμυνας, προκειμένου να ενημερωθεί η Βουλή για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, στη σκιά και των τραγικών εξελίξεων όσον αφορά το προσφυγικό, ζήτησαν με επιστολές τους δώδεκα βουλευτές της ΝΔ και δύο βουλευτές του Ποταμιού.

«Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και στις σχέσεις με την Τουρκία, η πορεία των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ, η κατάσταση έντονης ρευστότητας στην Τουρκία, η παρατεταμένη εκρηκτική κατάσταση στην Μέση Ανατολή και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, βρίσκονται σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο ώστε τίποτα να μπορεί να δικαιολογήσει την έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης της Εθνικής Αντιπροσωπείας από την Κυβέρνηση», τονίζουν στην επιστολή τους οι «γαλάζιοι» Γ. Κουμουτσάκος, Σ. Αναστασιάδης, Σοφία Βούλτεψη, Αδ. Γεωργιάδης, Κ.Καραγκούνης, Ολγα Κεφαλογιάννη, Ι. Κεφαλογιάννης, Ντόρα Μπακογιάννη, Ν.Παναγιωτόπουλος, Ι.Πλακιωτάκης, Κ. Τασούλας και Κ. Τσιάρας. Και συνεχίζουν:

«Σε όλα τα προαναφερόμενα θέματα υψίστης εθνικής προτεραιότητας  έχουν προστεθεί με δραματική ένταση οι κατακλυσμικές εξελίξεις στο προσφυγικό/μεταναστευτικό. Οι ασάφειες και οι γκρίζες ζώνες  της πρόσφατης συμφωνίας των Βρυξελλών για το θέμα αυτό, ευλόγως προκαλούν μεγάλο προβληματισμό και ανησυχία καθώς, πέρα όλων των άλλων, αφορούν στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, με τις Βαλκανικές χώρες και με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή  Ένωση. Έχει σωρευθεί λοιπόν» καταλήγουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «μια κρίσιμη μάζα πολύ σοβαρών ζητημάτων Εξωτερικής Πολιτικής  για τα οποία πρέπει να υπάρξει από την Κυβέρνηση επίσημη, ουσιαστική και σφαιρική ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων και  των πολιτικών δυνάμεων της  χώρας όπως απαιτείται από τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Από την πλευρά τους οι κ. Σπ. Δανέλλης και Σπ. Λυκούδης στην δική τους επιστολή μεταξύ άλλων σημειώνουν: «Το διεθνές περιβάλλον της χώρας μας χαρακτηρίζεται τους τελευταίους μήνες από εξαιρετική ρευστότητα, ενώ οι διεθνείς μας σχέσεις είναι πλέον ζωτικής σημασίας για την σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή και στο εσωτερικό της χώρας. Δυστυχώς, ούτε ο Πρωθυπουργός, ούτε ο Υπουργός Εξωτερικών έχουν ενημερώσει επαρκώς τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων, όπως επιβάλλεται για θέματα εθνικής σημασίας. Έχει σωρευθεί μια κρίσιμη μάζα πολύ σοβαρών ζητημάτων Εξωτερικής Πολιτικής  για τα οποία πρέπει να υπάρξει από την Κυβέρνηση επίσημη, ουσιαστική και σφαιρική ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων και  των πολιτικών δυνάμεων της  χώρας όπως απαιτείται από τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Αμφότερες οι επιστολές έχουν αποδέκτη τον Πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής κ. Κ. Δουζίνα.