Βενιζέλος: Το Grexit παραμένει κίνδυνος

Βενιζέλος: Το Grexit παραμένει κίνδυνος

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικίνδυνη διολίσθηση και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας με αφορμή τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο προσφυγικό ζήτημα διαπιστώνει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμά, επίσης, ότι εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος Grexit και εξέφρασε την ελπίδα πως το συγκεκριμένο σενάριο δεν θα επιβεβαιωθεί, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πραγματική ανθρωπιστική κρίση. Χθες (Alpha 98,9) ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε την επιχείρηση σύνδεσης του μνημονίου, της οικονομικής προσαρμογής με το προσφυγικό ως «επικίνδυνη και εύθραυστη». Ο κ. Βενιζέλος διακρίνει, επίσης, προσπάθεια σύνδεσης του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος «με θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο Κυπριακό». Κάθε τέτοια προσπάθεια, επισήμανε, «είναι τραγικά εσφαλμένη». Επί τούτου, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως σε περίπτωση που η Frontex αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, αυτό θα πρέπει να γίνει «με βάση την ελληνική αντίληψη περί Διεθνούς Δικαίου που είναι η κρατούσα και βεβαίως πρέπει να σέβεται τους κανόνες που αφορούν την έρευνα και διάσωση για θαλάσσια ατυχήματα, όπως εμείς θέτουμε το ζήτημα αυτό επί δεκαετίες τώρα».

Η διολίσθηση χαρακτηρίζει, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όλες τις πτυχές της κυβερνητικής πρακτικής τούς τελευταίους εννέα μήνες. Ως προς το κόμμα του κ. Αλ. Τσίπρα, ο κ. Βενιζέλος διαπιστώνει σαφή μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ προς «εθνικολαϊκιστικές αντιλήψεις». Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στη ρητορική συνήθεια κυβερνητικών στελεχών να μιλούν για «αλλαγή καθεστώτος». Oπως είπε, «για αλλαγή καθεστώτος δεν μιλάνε τα δημοκρατικά πολιτεύματα, στις δημοκρατίες έχουμε εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία, δεν έχουμε αλλαγές καθεστώτων μεταξύ παλαιού και νέου, που παλιό είναι οι άλλοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή