Ν.Δ.: φόβοι για την επομένη της αναμέτρησης

Ν.Δ.: φόβοι για την επομένη της αναμέτρησης

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το ζητούμενο δεν είναι ποιος θα εκλεγεί στις 22 Νοεμβρίου, αλλά πώς θα είναι το κόμμα στις 23», σχολίαζε στην «Κ» κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, αποτυπώνοντας έτσι την ανησυχία που επικρατεί όχι μόνον για την ενότητα αλλά και για την εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την επαύριο των εκλογών.

Τον ίδιο προβληματισμό, άλλωστε, συμμερίζονται και τα δύο ισχυρά κέντρα της ελληνικής Κεντροδεξιάς, δηλαδή τα επιτελεία των κ. Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Στο γραφείο του τέως προέδρου του κόμματος, οι αναφορές στην ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας κυριαρχούν, μαζί με την αγωνία για τη χώρα. Ο κ. Σαμαράς σημειώνει σε συνομιλητές του ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να εξέλθει αλώβητη από την εσωκομματική αναμέτρηση και δεν κρύβει ότι ο ίδιος δεν θα διστάσει να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου η Ν.Δ., ενιαία, να αποτελέσει αξιόπιστη εναλλακτική έναντι της κυβέρνησης Τσίπρα.

Αλλωστε, όχι μόνον για τους δύο πρώην αρχηγούς, αλλά και για μεγάλη μερίδα «γαλάζιων» στελεχών, οι κλιμακούμενοι τόνοι μεταξύ των υποψηφίων συνιστούν λόγο ανησυχίας. Η πόλωση δεν απουσίαζε ούτε στην αναμέτρηση μεταξύ Αντ. Σαμαρά και Ντόρας Μπακογιάννη το 2009. Ομως, τότε, οι βασικοί «παίκτες» ήταν πολύ πιο ισχυροί, τα οικονομικά προβλήματα δεν είχαν διογκωθεί (σ.σ. προχθές ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι εφόσον εκλεγεί, θα συγκροτήσει το κόμμα με τρόπο που να μην παράγει ελλείμματα, χωρίς όμως να έχει απάντηση για το πώς θα αποπληρωθούν τα χρέη προς τις τράπεζες), ενώ η χώρα βρισκόταν ακόμη στη σφαίρα των αυτοδύναμων κυβερνήσεων.

Τα δεδομένα είναι, πλέον, εντελώς διαφορετικά και, ήδη, στο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για το ενδεχόμενο αποφυγής ενός δεύτερου γύρου, που θα μπορούσε να αποδειχθεί τραυματικός. Προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί ο πρώτος να βρίσκεται κοντά στο όριο του 50% και με διψήφια διαφορά από τον δεύτερο.

Η πρόκληση για τη νέα ηγεσία δεν αφορά μόνον τη διασφάλιση της ενότητας, αλλά και την αποκατάσταση ενός αξιόπιστου λόγου έναντι των πολιτών και της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Η συζήτηση, άλλωστε, για την (αρνητική) στάση της Ν.Δ. έναντι των μνημονιακών νόμων παραμένει ζωηρή σε Ελλάδα και Ευρώπη, με τον κ. Μεϊμαράκη να σχολιάζει χθες: «Εμείς ούτε μνημονιακοί ούτε αντιμνημονιακοί το παίξαμε. To μνημόνιο ήταν μια αναγκαία πολιτική ώστε η χώρα να βγει από την κρίση». Ο κ. Μεϊμαράκης ολοκλήρωσε την πολυήμερη παραμονή του στη Μακεδονία, όπου επιχείρησε (σ.σ. με τη βοήθεια του ισχυρού «καραμανλικού» στοιχείου, αλλά και σαμαρικών όπως ο Δ. Βαρτζόπουλος) να ισχυροποιήσει τα ερείσματά του.

Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε (ΣΚΑΪ) ότι ακόμη αναμένει τις προτάσεις του κ. Μεϊμαράκη για το κόμμα, ενώ είδε δημοσκόπηση να τον φέρει στον δεύτερο γύρο και ΜΜΕ, όπως οι Financial Times, να τον θεωρούν τον καταλληλότερο για τη Ν.Δ.

Στη γραμμή της αδιαμεσολάβητης επαφής με τους πολίτες, «οργώνοντας» τη χώρα, θα επιμένει ο κ. Απ. Τζιτζικώστας, βλέποντας τις δημοσκοπήσεις που τον φέρουν πρώτο μεταξύ των υποψηφίων σε επίπεδο κοινωνίας. Τις επόμενες ημέρες, δε, αναμένεται να παρουσιάσει τη δέσμη προτάσεών του τόσο για το κόμμα όσο και για τα μείζονα προβλήματα της χώρας. Στη βάση της Ν.Δ. που ζητάει σκληρή γραμμή έναντι της κυβέρνησης Τσίπρα απευθύνεται, τέλος, ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης, που χαρακτήρισε βαρύ λάθος της τότε ηγεσίας (Ευ. Μεϊμαράκης) τη στήριξη του μνημονίου. «Τώρα που η Ν.Δ. έχει έρθει στη σωστή γραμμή και καταψηφίζει, είναι αργά», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή