Στη Ν.Δ. ελπίζουν σε 200.000 ψηφοφόρους

Στη Ν.Δ. ελπίζουν σε 200.000 ψηφοφόρους

4' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν έρθουν να ψηφίσουν 300.000 πολίτες, θα είναι θαύμα. Αν έρθουν 200.000, και πάλι καλά θα είναι…», παραδέχονται κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που συνομολογούν ότι ο πήχυς των εκλογών της 22ας Νοεμβρίου του 2015 είναι σαφώς χαμηλότερος από εκείνον που είχε θέσει το επιτελείο Σαμαρά το 2009 στις εκλογές για την ανάδειξη της τότε νέας ηγεσίας στο κόμμα. Σε εκείνη την αναμέτρηση, τον Νοέμβριο του 2009, την πρώτη με συμμετοχή όλων των μελών του κόμματος, σύμφωνα τουλάχιστον με την επίσημη εκδοχή της Νέας Δημοκρατίας, είχαν ψηφίσει 680.000 πολίτες – αριθμός πρωτόγνωρος για εσωκομματική διαδικασία της Κεντροδεξιάς. Ωστόσο, η συνεχής συρρίκνωση της εκλογικής δύναμης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει ακόμη πιο δύσκολο τον αγώνα των τεσσάρων διεκδικητών της ηγεσίας, οι οποίοι έχουν μπροστά τους περιορισμένο ορίζοντα δράσης. Ολοι τους, για διαφορετικό λόγο ο καθένας, αντιλαμβάνονται ότι η σειρά κατάταξής τους στην εκλογική μάχη συναρτάται άμεσα από τον αριθμό των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες και δευτερευόντως από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Και όλοι τους συνομολογούν ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πόσοι θα επιλέξουν τελικά να πάνε στις κάλπες και να ψηφίσουν τον υποψήφιο της αρεσκείας τους.

Οι φόβοι

Στην αντίστροφη μέτρηση για τις «γαλάζιες» κάλπες δείχνουν να έχουν καταλαγιάσει οι αρχικοί φόβοι, κυρίως του επιτελείου του νυν προέδρου του κόμματος Βαγγ. Μεϊμαράκη, σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. Ηδη, η εταιρεία Infosolucion, η οποία έδωσε την καλύτερη προσφορά και πήρε το έργο, εργάζεται πυρετωδώς για τη διεξαγωγή, ενώ φέρεται να έχει εγγυηθεί ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί χωρίς απρόοπτα. Η εταιρεία έχει διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν διπλοψηφίσαντες, καθώς θα τεθεί σε λειτουργία online σύστημα το οποίο

θα «χτυπάει» στην περίπτωση που κάποιος επιχειρήσει να ψηφίσει και σε δεύτερο εκλογικό τμήμα. Με δεδομένη την απόφαση να ψηφίσει όποιος το επιθυμεί –μέλος ή μη του κόμματος, υπό την προϋπόθεση ότι θα δώσει τα 3 ευρώ και θα εγγραφεί– οι κατάλογοι βάσει των οποίων θα γίνουν οι εκλογές είναι οι κατάλογοι του υπουργείου Εσωτερικών που χρησιμοποιήθηκαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Αυτό που όλοι απεύχονται είναι να «πέσει το σύστημα», όπως συνέβη το 2009 επί τρεις και πλέον ώρες, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός μελών του κόμματος που είχε πάει να ψηφίσει να ταλαιπωρηθεί αφάνταστα. «Αν το πρόβλημα επαναληφθεί, η ψηφοφορία θα διακοπεί μέχρι να επιλυθεί», έχει ήδη προειδοποιήσει ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος, πάντως, όπως και οι συνυποψήφιοί του, εκτιμά ότι οι εκλογές θα ολοκληρωθούν επιτυχώς, χωρίς ανάλογα τέτοια κρούσματα.

Το ερώτημα

Eνα μεγάλο ερώτημα, το οποίο μένει να απαντηθεί, είναι πώς θα αντιμετωπιστεί το οικονομικό κόστος των εκλογών στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο είναι, ούτως ή άλλως, υπερχρεωμένο. Σύμφωνα με τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς, το κόστος για τη διεξαγωγή των εκλογών, που περιλαμβάνει το λογισμικό που θα αποτρέπει διπλοψηφίες, τα tablet που θα χρησιμοποιηθούν, τα ψηφοδέλτια, τους φακέλους, τις σφραγίδες και ό,τι άλλο, υπολογίζεται σε τουλάχιστον 700.000 με 800.000 ευρώ. Οι επιτελείς του κόμματος ευελπιστούν να καλύψουν το κόστος από την κρατική επιχορήγηση. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι τι θα γίνει αν το ποσό αυτό δεν φτάσει για να καλύψει τις όποιες ανάγκες προκύψουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Οι 1.300 κάλπες

Η ειδική επιτροπή που συστάθηκε πρόσφατα από τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Ανδρέα Παπαμιμίκο, στην οποία συμμετέχουν κεντρικά στελέχη του κόμματος, όπως μεταξύ άλλων ο γραμματέας Οργανωτικού κ. Κόλιας, οι κ. Φ. Ταυρής και Μεν. Δασκαλάκης, αλλά και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων υποψηφίων, αποφάσισε ότι θα στηθούν 900 εκλογικά τμήματα και 1.300 κάλπες σε ολόκληρη την επικράτεια.

Τόσες είχαν στηθεί και στην αναμέτρηση Σαμαρά – Μπακογιάννη για την ηγεσία της Ν.Δ. το 2009.

Τις επόμενες ημέρες, θα εξειδικευθούν οι περιοχές και οι χώροι όπου θα στηθούν τα εκλογικά κέντρα, αλλά και σειρά κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν στην εκλογική διαδικασία. Μπορεί όλα τα παραπάνω να ακούγονται «τεχνικά», ωστόσο, στην πραγματικότητα, είναι εξαιρετικά κρίσιμα και ουσιαστικά.

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο διεξαγωγής ειδικής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου, όπως ζητούν δύο από τους υποψηφίους για την ηγεσία και ορισμένοι βουλευτές, να έχουν οι διεκδικητές την ευκαιρία να αναλύσουν το όραμά τους για την επόμενη ημέρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του κόμματος και υποψήφιος Βαγγ. Μεϊμαράκης εξακολουθεί να εκφράζει προβληματισμό για τη χρησιμότητα μιας τέτοιας συνεδρίασης, η οποία, όπως σημειώνει, μπορεί να καλλιεργήσει περαιτέρω το κλίμα εσωστρέφειας στο κόμμα. Αντιθέτως, οι κ. Κυρ. Μητσοτάκης και Αδωνις Γεωργιάδης κορυφώνουν τις πιέσεις για τη διεξαγωγή της, με τον πρώτο να «φωτογραφίζει» και τον κ. Απ. Τζιτζικώστα κρυπτόμενο ουσιαστικά πίσω από τις επιφυλάξεις του κ. Μεϊμαράκη.

Τι θα γίνει με τις τηλεμαχίες

Και με τα περίφημα ντιμπέιτ, τι θα γίνει; Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει με ένταση στην ανάγκη διεξαγωγής της τηλεμαχίας μεταξύ των τεσσάρων διεκδικητών της ηγεσίας, με το επιχείρημα ότι αν δεν γίνονται δημόσιες συζητήσεις, η συζήτηση καταντά παραπολιτική, με υπονοούμενα, σπόντες και άλλα συναφή… τεχνάσματα.

Την ίδια άποψη έχει και ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης, σε αντίθεση με τον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο οποίος θεωρεί ότι μία τέτοια διαδικασία θα βλάψει την εικόνα συνοχής, που με κόπο επιχειρεί να διασφαλίσει η Νέα Δημοκρατία και περίπου προεξοφλείται ότι δεν θα συνηγορήσει στη διεξαγωγή της μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος, πάντως, είναι και το γεγονός ότι αν και θεωρητικά έχουν όλοι συνηγορήσει υπέρ της διεξαγωγής τους, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα νεότερο για την πραγματοποίηση ή μη δύο κομματικών συνδιασκέψεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Κι αυτό το θέμα παραμένει ανοικτό.

Το πρόβλημα είναι ότι αν τελικώς όλα τα παραπάνω αποφασιστεί να γίνουν, ο χρόνος που μεσολαβεί έως τις κάλπες είναι πλέον μικρός. Οπότε το θέμα είναι αν θα προλάβουν να διοργανωθούν. Και εννοείται ότι όσο περνούν οι μέρες, οι πιθανότητες μειώνονται σχεδόν δραστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή