Πολυνομοσχέδιο με τριπλή «ασπίδα»…

Πολυνομοσχέδιο με τριπλή «ασπίδα»…

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές αλλαγές και αυστηροποίηση της νομοθεσίας για όσους διαπράττουν εγκλήματα για φυλετικούς λόγους, αλλά και ρυθμίσεις που αφορούν στον Τύπο και στην υποχρέωση των υπευθύνων του να αποζημιώνουν όσους θίγονται από δημοσιεύματα και αναρτήσεις, προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης με πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται για διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς την επόμενη εβδομάδα.

Στο νέο νομοσχέδιο, στο οποίο θα περιληφθούν τρία ξεχωριστά νομοθετήματα για λόγους επιτάχυνσης του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης, πέραν των διατάξεων για τον Τύπο και την αντιρατσιστική θωράκιση της ισχύουσας νομοθεσίας, θα περιλαμβάνονται και οι νέες ρυθμίσεις για το σύμφωνο συμβίωσης που έχει εξαγγελθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ως μία από τις προτεραιότητες της νομοθετικής παραγωγής.

Ειδικότερα, σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις για το σύμφωνο συμβίωσης, προβλέπεται ότι στο εξής θα μπορούν να συνάψουν σύμφωνο και ομόφυλα ζευγάρια, κάτι που δεν ίσχυε έως τώρα, δίδοντας έτσι διέξοδο τακτοποίησης σε θέματα καθημερινότητας, περιουσιακά και άλλα, ανθρώπων με διαφορετική σεξουαλική επιλογή. Συγκεκριμένα, με τις νέες διατάξεις, για πρώτη φορά καθιερώνεται, υπό προϋποθέσεις, τεκμήριο πατρότητας για παιδιά που γεννιούνται από γονείς που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, χωρίς οι ρυθμίσεις αυτές να περιλαμβάνουν τους ομόφυλους που συνάπτουν σύμφωνο κοινής ζωής.

Ο Τύπος

Επίσης, με άλλες διατάξεις του ίδιου νομοσχεδίου, αλλάζει το τοπίο για τις αποζημιώσεις που οφείλει να καταβάλλει ο Τύπος σε περιπτώσεις αγωγών και αστικών διεκδικήσεων από πολίτες που υποστηρίζουν ότι θίγονται από δημοσιεύματα, αναρτήσεις ή συκοφαντικές αναφορές. Σήμερα, το προβλεπόμενο κατώτερο πλαφόν των 10 χιλιάδων ευρώ, ως βάση για αποζημιώσεις από την πλευρά του Τύπου, καταργείται και οι αποζημιώσεις πλέον θα είναι στην κρίση των δικαστικών αρχών, χωρίς την πρόβλεψη κατώτατου ορίου. Κατά συνέπεια, μπορεί να κινούνται και πολύ πιο κάτω από 10 χιλιάδες ευρώ.

Επίσης θεσμοθετείται η διαδικασία διόρθωσης από την πλευρά του εντύπου ή του μέσου μαζικής ενημέρωσης για όποιο συκοφαντικό ή δυσφημιστικό δημοσίευμα ή αναφορά, πριν δοθεί η δυνατότητα στον πολίτη να προσφύγει δικαστικά. Η δικαστική προσφυγή προβλέπεται να μπορεί να γίνεται, μόνο, αν το μέσο μαζικής ενημέρωσης δεν ικανοποίησε με διορθωτικό τρόπο την όποια συκοφαντική αναφορά. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, που θα εισηγηθεί στη Βουλή το σύνολο των νέων ρυθμίσεων, θεωρεί ότι η παροχή δυνατοτήτων για εξεύρεση εξωδικαστικής λύσης στα θέματα του Τύπου και των διεκδικήσεων όσων θίγονται είναι απαραίτητη.

Ρατσιστική βία

Τέλος, με το ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζονται επί το αυστηρότερο πράξεις ή παραλείψεις που σχετίζονται με ρατσιστική βία, που εκδηλώνεται για λόγους φυλετικούς, θρησκευτικούς ή άλλης διαφορετικότητας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκνομες συμπεριφορές, οι οποίες αναμένεται να απασχολήσουν περισσότερο τις αρμόδιες αρχές, ενόψει και των προσφυγικών κυμάτων που σημειώνονται στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή