Η πρώτη αυτόνομη μονάδα απεξάρτησης εντός των φυλακών Διαβατών

Η πρώτη αυτόνομη μονάδα απεξάρτησης εντός των φυλακών Διαβατών

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ενα πρωτοποριακό για το σωφρονιστικό μας σύστημα πρόγραμμα απεξάρτησης τοξικομανών κρατουμένων μέσα σε φυλακές υλοποιείται από τη Θεραπευτική Κοινότητα ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Η καινοτομία του συνίσταται στο ότι οι κρατούμενοι ακολουθούν το πρόγραμμα καθημερινά και επί εικοσιτετραώρου βάσεως σε αυτόνομη πτέρυγα των φυλακών χωρίς να επιστρέφουν στα κελιά με τους υπόλοιπους κρατουμένους. «Συμμετέχουν στο πρόγραμμα απεξάρτησης απερίσπαστα, χωρίς να έρχονται σε επαφή με το νοσηρό περιβάλλον των φυλακών όπου δεν είναι κρυφό ότι κυκλοφορούν ναρκωτικά», ανέφερε στην «Κ» ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, Χρίστος Βέτας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ήδη δώδεκα άτομα με προοπτική να φιλοξενηθούν στην ειδικά διαμορφωμένη διώροφη πτέρυγα έως 84 τοξικομανείς. Οπως εξήγησε ο κ. Βέτας, με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες σε αυτό θα μπορούν να καταθέτουν αίτηση για πρόωρη αποφυλάκιση και ένταξη στο Κέντρο Υποδοχής και Επανένταξης Αποφυλακισμένων του ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ στην περιοχή Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης. «Κατ’ αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η συνέχεια της φροντίδας μετά την αποφυλάκιση και η στήριξη της πλήρους κοινωνικής επανένταξης των συμμετεχόντων η οποία είναι και ο τελικός στόχος του όλου εγχειρήματος», πρόσθεσε.

Χθες, παρουσία του κ. Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Δικαιοσύνης, έγιναν στις φυλακές Νέων Διαβατών τα εγκαίνια του προγράμματος, με τον πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει το εγχείρημα «παράθυρο ελπίδας» τονίζοντας πως τα εγκαίνια της συγκεκριμένης μονάδα σηματοδοτούν «μια νέα αντίληψη στη σωφρονιστική πολιτική, η οποία στηρίζεται στην επιείκεια και στη δυνατότητα παροχής δεύτερης ευκαιρίας». Τα επόμενα βήματα θα είναι η δημιουργία σχολείων δεύτερης ευκαιρίας σε τρεις φυλακές και η συνεργασία των φυλακών Κορυδαλλού με την Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου «Αττικόν» για την ψυχιατρική περίθαλψη κρατουμένων, ανακοίνωσε. Ανάλογα προγράμματα υπάρχουν μόνο στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, ενώ η δημιουργία αυτού στα Νέα Διαβατά αποφασίστηκε επί υπουργίας Χάρη Καστανίδη και ολοκληρώθηκε από τον σημερινό ομόλογό του Ν. Παρασκευόπουλο, γεγονός που επισημάνθηκε από τον κ. Τσίπρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή