Προγραμματίζεται επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία

Προγραμματίζεται επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναζήτηση των κατάλληλων ημερομηνιών για επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, διά της διπλωματικής οδού, βρίσκονται Αθήνα και Αγκυρα. Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, τον οποίο συνεχάρη για την εκλογική επικράτηση του κόμματός του στις εκλογές της Κυριακής και συμφώνησαν η επίσκεψη, κατόπιν πρόσκλησης που απηύθυνε ο κ. Νταβούτογλου στον κ. Τσίπρα κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, να πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η επίσκεψη, ούτως ή άλλως ιδιαίτερης σημασίας, προσλαμβάνει ειδικό ενδιαφέρον από τις εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς η Τουρκία διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που κατευθύνονται προς την Ευρώπη, με πύλη εισόδου τη χώρα μας. Αλλωστε, η Αθήνα έχει ζητήσει, προκειμένου να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές και να σταματήσει το δράμα των προσφύγων στο Αιγαίο, που ήδη μετράει μεγάλο αριθμό θυμάτων, η καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων να γίνεται στην Τουρκία. Μάλιστα, κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό η άποψη της Αθήνας ήταν ότι θα έπρεπε να κληθεί και η Τουρκία, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει συνολική αποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος εάν δεν αναλάβει δεσμεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση η Αγκυρα.

Παρά την επιθυμία της ελληνικής πλευράς, η Τουρκία δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη Σύνοδο. Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση, με διαπραγματευτικό χαρτί τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, πιέζει για εξασφάλιση συγκεκριμένων ανταλλαγμάτων την Ε.Ε. και έχει λάβει διαβεβαιώσεις για άρση του καθεστώτος ταξιδιωτικών θεωρήσεων για Τούρκους υπηκόους, καθώς και για επανεξέταση της πορείας της ενταξιακής διαδικασίας. Παράλληλα, αν και επισήμως δεν έχει τεθεί, διακινήθηκε η ιδέα για κοινές περιπολίες Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο, πρόταση που η Αθήνα έσπευσε να απορρίψει άμεσα, καθώς εξυπηρετεί τις πάγιες αμφισβητήσεις της Τουρκίας.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, το προσφυγικό – μεταναστευτικό θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στην Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή