Αντιδράσεις στη φορολόγηση ζυθοπαραγωγών

Αντιδράσεις στη φορολόγηση ζυθοπαραγωγών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επισπεύδεται κατά μία ημέρα η έναρξη της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στην Ολομέλεια της Βουλής και έτσι, αντί της Πέμπτης, ημέρα κατά την οποία και τελικώς θα ψηφιστεί όπως αρχικώς είχε προγραμματισθεί, η συζήτηση θα αρχίσει αύριο το απόγευμα, ελάχιστες ώρες μόλις μετά το τέλος της επεξεργασίας στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Η εξέλιξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, που πραγματοποιείται σε περιβάλλον έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, επί του παρόντος παραμένει άγνωστη: Η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για αλλαγές σε σειρά άρθρων, με σημείο αιχμής εκείνο που προβλέπει φορολογική επιβάρυνση για τους Ελληνες ζυθοπαραγωγούς, δεδομένου ότι ακόμα και οι ΑΝΕΛ ζητούν, όπως και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την απόσυρσή του. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την προαναγγελία, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πως θα υποβληθεί αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας για σειρά άρθρων, μεταξύ των οποίων και του σχετικού με τους ζυθοποιούς, επιβαρύνει το κλίμα για την κυβέρνηση: χωρίς την ψήφο των συγκυβερνώντων θα απορριφθεί από την πλειοψηφία, οδηγώντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε κοινοβουλευτική ήττα, αν επιμείνει στην ψήφιση της διάταξης ως έχει.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, κυρίως διά του εισηγητή Κ. Σκρέκα, στάθηκε ιδιαιτέρως στο συγκεκριμένο ζήτημα, επισημαίνοντας σε κάθε ευκαιρία ότι η κυβέρνηση με τις επιλογές της «καταστρέφει» τους ζυθοπαραγωγούς. Ανάλογες επισημάνσεις έκαναν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κοινή, επικριτική των κυβερνητικών επιλογών, στάση επέδειξε η αντιπολίτευση και επί των άρθρων μέσω των οποίων προκαλείται φορολογική επιβάρυνση σε αγρότες, κτηνοτρόφους και ψαράδες, μέσω του ΦΠΑ στα καύσιμα που χρησιμοποιούν. Οταν κάποια στιγμή, στις πολύωρες χθεσινές συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών, ανέβηκε η ένταση από αντιπολιτευόμενους βουλευτές, ένα σχόλιο του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Γερ. Μπαλαούρα προκάλεσε ολιγόλεπτη «έκρηξη» διαμαρτυριών. «Δεν έχουμε τηλεοπτική κάλυψη της συνεδρίασης, οπότε κάποιοι συνάδελφοι μπορούν να βγάλουν το μακιγιάζ», είπε ο κ. Μπαλαούρας, προκαλώντας εντονότατες διαμαρτυρίες από βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι του ζητούσαν να ανακαλέσει το απαξιωτικό σχόλιο. Ο κ. Μπαλαούρας ανακάλεσε και έτσι η συζήτηση συνεχίστηκε σε ηπιότερους τόνους.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάσσονται μόνο τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, κατά είναι όλα τα υπόλοιπα κόμματα, πλην του Ποταμιού και της Ενωσης Κεντρώων που δήλωσαν ότι επιφυλάσσονται για την Ολομέλεια.

Στα αξιοσημείωτα είναι η εκ μέρους του Ποταμιού κατάθεση τροπολογίας, μέσω της οποίας προτείνονται «ισοδύναμα», ώστε να μην επιβληθεί αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Συγκεκριμένα προτείνεται «μικρή αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καπνικά είδη, ελαφρά περικοπή στην τακτική κρατική επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων του ΟΤΕ και της ΔΕΗ και ελαφρά αύξηση της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στα ακαθάριστα έσοδα των τυχερών παιγνίων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή