Τσίπρας: «Ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής δράσης»

Τσίπρας: «Ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής δράσης»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη συγκροτημένης, συλλογικής ευρωπαϊκής δράσης για την αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης τόνισαν χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, οι οποίοι νωρίς το πρωί παρακολούθησαν, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν και τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, αλλά και τον αρμόδιο υπουργό αναπληρωτή Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα, την έναρξη της διαδικασίας μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα (πρόκειται για έξι οικογένειες, συνολικά 30 πρόσφυγες, που αναχώρησαν αεροπορικώς για το Λουξεμβούργο) και ακολούθως συμμετείχαν σε τετραμερή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο το προσφυγικό.

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στις δηλώσεις του στην ανάγκη να σταματήσει το συντομότερο το καθημερινό δράμα με τις απώλειες ζωών στο Αιγαίο, τονίζοντας ότι η πιο αποτελεσματική λύση προϋποθέτει τη συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία, έτσι ώστε η διαδικασία της μετεγκατάστασης να ξεκινάει και να γίνεται από τις τουρκικές ακτές και όχι από τα ελληνικά νησιά. Μέχρι κάτι τέτοιο να καταστεί εφικτό, ωστόσο, το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στη χώρα μας, και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τον οδικό χάρτη του επόμενου διαστήματος, λέγοντας ότι έως το τέλος του χρόνου ή το αργότερο έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχει υλοποιηθεί η δέσμευση για 20.000 θέσεις προσωρινής εγκατάστασης σε κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα.

Ο κ. Σουλτς από την πλευρά του, ο οποίος μαζί με τον κ. Τσίπρα θα επισκεφθεί σήμερα τη Λέσβο, ώστε να έχει από πρώτο χέρι εικόνα της πίεσης που δέχονται τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, χαρακτήρισε τη χθεσινή έναρξη της διαδικασίας μετεγκατάστασης «σημείο εκκίνησης», για να προσθέσει ότι «δεν αρκεί μόνο οκτώ κράτη-μέλη να συμμετέχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης». Μάλιστα παρέθεσε αριθμητικό παράδειγμα: «Ας πούμε ότι έχουμε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, τους οποίους θα επιμερίσουμε στα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε., της οποίας ο συνολικός πληθυσμός είναι 570 εκατομμύρια. Αυτό δεν θα είναι πρόβλημα. Αν, όμως, μειώσουμε τον αριθμό των χωρών, τότε για κάποιες χώρες αυτό θα μεταβληθεί σε πρόβλημα». Και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου στάθηκε στη σημασία που έχει η στενή συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία για την αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού, χαιρετίζοντας την προγραμματισμένη για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη γείτονα. «Είναι σαφές πως, προκειμένου να διαχειριστούμε την κρίση του προσφυγικού, επιβάλλεται να υπάρχει στενή συνεργασία με την Τουρκία», τόνισε σχετικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή