ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο αρχείο τα δάνεια κομμάτων από την Αγροτική Τράπεζα

papagelopoulos
voulisimaiaekloges

Στο αρχείο τέθηκε, βάσει πρόνοιας νόμου του 2013, η δικογραφία που είχε σχηματιστεί σχετικά με τα δάνεια που χορηγήθηκαν από την Αγροτική Τράπεζα σε πολιτικά κόμματα. Αυτό ανέφερε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος, με αφορμή ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Καραγιαννίδη.

«Η αρχειοθέτηση της υπόθεσης οφείλεται στη διάταξη του άρθρου του νόμου 4146, που ψηφίστηκε το 2013», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγγελόπουλος. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο: «Δεν συνιστά απιστία κατά την έννοια των άρθρων 256 και 390 του Ποινικού Κώδικα για τον πρόεδρο, τα μέλη του Δ.Σ. και τα στελέχη των τραπεζών η σύναψη δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται κατά νόμο, καθώς και η εν γένει παροχή πιστώσεων σε αυτά, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) υφίστανται αποφάσεις των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων κάθε τράπεζας και β) τηρήθηκαν, κατά τη χορήγησή τους, οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος».

Ο ερωτών βουλευτής σχολίασε μεταξύ άλλων: «Υπάρχει το σκάνδαλο των κομμάτων. Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. έχουν πάρει 220 εκατ. Θα επιστραφούν ποτέ αυτά τα χρήματα πίσω; Αν με μία διάταξη μπει και αυτό στο αρχείο, να έρθει μια άλλη διάταξη που να το βγάλει από το αρχείο».

Απαντώντας ο κ. Αλεξιάδης απάντησε: «Διάταξη που να επαναφέρει ποινικές διατάξεις που έχουν ήδη τεθεί στο αρχείο δεν μπορεί να υπάρξει».