Στην Αγκυρα στις 17 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός – Αναβολή επίσκεψης Κέρι

Στην Αγκυρα στις 17 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός – Αναβολή επίσκεψης Κέρι

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Αγκυρα θα επισκεφθεί στις 17 Νοεμβρίου ο Ελληνας πρωθυπουργός, έπειτα από ταχείες συνεννοήσεις με την τουρκική πολιτική ηγεσία. Οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει ήδη από τον Σεπτέμβριο για τον καθορισμό μιας επίσκεψης στην Τουρκία πριν από το τέλος του έτους. Ωστόσο, το «καθαρό» αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών την περασμένη Κυριακή και η δυνατότητα για άμεση συγκρότηση κυβέρνησης στη γειτονική χώρα οδήγησε τους διπλωμάτες και αρμόδιους επιτελείς των δύο χωρών στο συμπέρασμα ότι η επίσκεψη μπορεί να δρομολογηθεί άμεσα.

Ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στην Αγκυρα με κορυφαίο ζήτημα της ατζέντας του το προσφυγικό, αλλά και ζητήματα που χρονίζουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ανάμεσα σε αυτά και η τακτική της Αγκυρας να δεσμεύει θαλάσσιες περιοχές στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τελευταίο παράδειγμα συνιστά η δέσμευση έκτασης μεταξύ Χίου και Σκύρου από τις 15 Νοεμβρίου έως και τις 15 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι μια εβδομάδα αργότερα, και δη στις 24 Νοεμβρίου, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, συνοδευόμενος (όπως άλλωστε και στην Αγκυρα) από τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά.

Εν τω μεταξύ ματαιώνεται το σκέλος της επίσκεψης του Τζον Κέρι στην Ελλάδα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, λόγω των ραγδαίων εξελίξεων που σημειώνονται στο Συριακό. Η Σύνοδος της 14ης Νοεμβρίου στη Βιέννη δεν θα επιτρέψει στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να μεταβεί στην Αθήνα προκειμένου να συναντήσει τον κ. Αλ. Τσίπρα και τον Ελληνα ομόλογό του Ν. Κοτζιά. Οι επαφές της Βιέννης για το Συριακό τροποποιούν σημαντικό σκέλος της περιοδείας του κ. Κέρι, ο οποίος δεν θα μεταβεί σε Ελλάδα, Κύπρο, Τυνησία και Φιλιππίνες. Υπενθυμίζεται ότι στις 15 και 16 Νοεμβρίου συνεδριάζουν στην Αττάλεια της νότιας Τουρκίας οι G-20, και ο κ. Κέρι θα μεταβεί μέχρι εκεί προκειμένου να συνοδεύσει τον κ. Μπαράκ Ομπάμα. Με δεδομένο το σφιχτό χρονοδιάγραμμα, αναζητούνταν η δυνατότητα για έστω και ολιγόωρη στάση του κ. Κέρι στην Αθήνα, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις με την ελληνική πολιτική ηγεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή