Ασκηση Κύπρου – Ισραήλ, ενόψει τριμερούς με Ελλάδα

Ασκηση Κύπρου – Ισραήλ, ενόψει τριμερούς με Ελλάδα

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ονομασία «Ονήσιλος – Γεδεών – 2/2015» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη κοινή άσκηση Κύπρου – Ισραήλ στο FIR Λευκωσίας, στην ευρύτερη περιοχή Πάφου – Τροόδους – Λάρνακας, και σε αυτήν συμμετείχαν επίγεια και εναέρια μέσα. Ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Χριστόφορος Φωκαΐδης, διαβίβασε τα θερμά του συγχαρητήρια προς το ΓΕΕΦ και σε όλους τους συμμετέχοντες για τη διεξαγωγή της άσκησης.

Αυτή ήταν η δεύτερη διμερής άσκηση Κύπρου και Ισραήλ. Η πρώτη έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2014, στην οποία και τότε F16 και F15 του Ισραήλ πραγματοποίησαν περίπου 40 εξόδους πετώντας εντός του FIR Λευκωσίας. Οι ασκήσεις αυτές κινούνται στον άξονα συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας και πραγματοποιούνται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ώρα που είναι σε εξέλιξη διπλωματικός μαραθώνιος εκ μέρους του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, και στον οποίο βασικοί συμμετέχοντες είναι η Ελλάδα και το Ισραήλ.

Στο πλαίσιο αυτό, κατ’ αρχήν είναι σε εξέλιξη η πρωτοβουλία Αναστασιάδη να κληθούν εκατέρωθεν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Επίσης, όπως κατέγραψε ήδη το ρεπορτάζ της «Κ» σε Βρυξέλλες και Λευκωσία, αν και οι τελευταίες αρνητικές εξελίξεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων «πάγωσαν» προς στιγμήν την εν λόγω πρωτοβουλία, το προσεχές ταξίδι του Κύπριου προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ, στην Παλαιστίνη και την Ιορδανία αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να υπάρξει βολιδοσκόπηση για το πώς μπορεί να γίνει επανεκκίνηση της διαδικασίας.

Επί του θέματος υπάρχει συνεννόηση και συντονισμός και με την Κομισιόν από την πλευρά της Λευκωσίας, με το ρεπορτάζ να καταγράφει τον ρόλο και τις προσπάθειες της Κύπρου στην περιοχή, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο μέτωπο της ενέργειας κατόπιν της ανακάλυψης του κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο. Γεγονός που επίσης επισημάνθηκε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στο πρόσφατο συνέδριο του Economist που έλαβε χώρα στη Λευκωσία. Εκεί ο ομιλητής Gene Kornegay εκ μέρους της Noble τόνισε ότι η Κύπρος «είναι κρίσιμος γεωγραφικός προορισμός, που μπορεί να παίξει ρόλο-κλειδί στην επιτυχία της διαδικασίας διαχείρισης του φυσικού αερίου».

Τον Ιανουάριο

Ετερος πόλος διαρκούς ανάπτυξης, συνεννόησης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι αυτός των τριμερών μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας. Οπως προκύπτει και από τις μέχρι σήμερα συναντήσεις, αλλά και μέσω της πρόσφατης επίσκεψης του υπ. Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Κύπρο, τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία έχουν εκφράσει επανειλημμένως τη βούλησή τους για συνέχιση των τριμερών συναντήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στις 24-25 Νοεμβρίου στο Ισραήλ, ενώ οι μέχρι στιγμής πληροφορίες προκρίνουν ως πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής της επόμενης τριμερούς τον προσεχή Ιανουάριο στη Λευκωσία. Προκύπτει επίσης στη μεγαλύτερη εικόνα ότι τον Δεκέμβριο, και πιο συγκεκριμένα μετά την επιστροφή του Κύπριου προέδρου από το ταξίδι του στην Ουκρανία στις 9 του μήνα, θα υπάρξει τριμερής με την Αίγυπτο, ενώ διπλωματική πηγή τόνισε στην «Κ» πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία δεν θέτουν προσκόμματα επί των προαναφερθέντων.

Στην εικόνα προστίθεται και η Ιορδανία, την οποία θα επισκεφθεί, όπως αναφέρθηκε, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, αλλά όπως είχε αφήσει να διαφανεί και ο κ. Νίκος Κοτζιάς στη Λευκωσία, υπάρχει ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας και είναι πιθανή η δημιουργία νέας τριμερούς με Κύπρο και Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή