ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλήθειες και μύθοι για τον Γιάνη

varouf1

Ηταν η λογική εξέλιξη: αυτή την εβδομάδα, ο Γιάνης Βαρουφάκης αποφάσισε να μαζέψει τα άπλυτα των ομιλιών του απ’ τη βεράντα του Ιντερνετ. Μέχρι την τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου, βλέπετε, όποιος έμπαινε στη σελίδα του γραφείου ενοικιάσεως ομιλητών London Speaker Bureau μπορούσε να βρει τον παλαιό μας υπουργό στη λίστα, να θαυμάσει τη φωτογραφία και τα ταλέντα του, και να ζητήσει προσφορά απ’ το γραφείο. Να μάθει, δηλαδή, πόσα χρήματα θα του κοστίσει ο κ. Βαρουφάκης για να αναλύσει στο δικό του συνέδριο πώς θα έσωζε την Ελλάδα απ’ την καταστροφή, και πόσο άδικο είναι που δεν του δώσαμε την ευκαιρία.

Τώρα, όμως, το προφίλ του Γ. Βαρουφάκη έχει πια αφαιρεθεί απ’ το London Speaker Bureau – άλλο που το καταραμένο Ιντερνετ δεν αφήνει τίποτε να σβηστεί ολοκληρωτικά, και κρατάει στη μνήμη των σελίδων του το προφίλ του παλιού μας υπουργού, για να μας θυμίζει πόσο εύκολο είναι να γεμίσεις τις τσέπες σου ευρώ λέγοντας στον κόσμο ωραίες ιστορίες, που πάντα μπορείς να διαψεύσεις αργότερα.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλα ίχνη ψηφιακής δραστηριότητας για όποιον έχει διάθεση να ψάξει. Οπως εκείνα στο site ενοικίασης διασημοτήτων που τιτλοφορείται «Premium Speakers Austria», που μας ενημερώνει εορταστικά πως «Ο Γιάνης Βαρουφάκης επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στο Alpensymposium του 2016». Εκεί παρατηρεί κανείς πως ο παλιός μας υπουργός χαρακτηρίζεται απ’ τη σελίδα ενοικίασης ομιλητών «Keynote Speaker». Ο όρος στη γλώσσα των συνεδριαρχών παραπέμπει σε αμειβόμενο ομιλητή – οπότε, λογικά, ο κ. Βαρουφάκης όταν βγει στη ράμπα του αλπικού συνεδρίου τον Ιανουάριο θα βάλει ξανά τη χρονοχρέωση να δουλεύει.

Παράλληλα, για την αναζήτηση νέων πελατών ο παλιός μας υπουργός φαίνεται πως εμπιστεύεται ακόμη το έτερο site ενοικίασης ομιλητών, το «Speaker Ideas» που εδρεύει στο Αμστερνταμ, και το οποίο τον έχει καταχωρισμένο ως ενοικιαζόμενο ομιλητή. Στη σελίδα παρουσίασης του κ. Βαρουφάκη, μάλιστα, έχει και απόσπασμα απ’ την ομιλία του πρώην υπουργού τον Σεπτέμβριο στην εκδήλωση του ιταλικού ομίλου The European House – Ambrosetti. Το απόσπασμα ξεκινά με το «Thank you to Ambrosetti for inviting me back!» που εκστομίζει ο Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος στην επόμενη φράση μάς πληροφορεί πως η Ambrosetti τον έχει ξανακλείσει ως ομιλητή ένα χρόνο νωρίτερα. Κατόπιν αυτού, είναι λογικό που το γραφείο «Speakers Ideas», μέσω του οποίου ο κ. Βαρουφάκης διαφημίζει τις ομιλητικές του αρετές, περηφανεύεται πως «αν ψάχνετε για ομιλητή, για τον άνθρωπο που θα βγάλει λόγο στο δείπνο σας, ήρθατε στη σωστή σελίδα».

Το πρώτο που τον ανακάλυψε, βέβαια, ήταν το κρατικό κανάλι της Γαλλίας – εκείνο πρώτο μας ενημέρωσε πως ο πρώην υπουργός χρεώνει μέχρι και 55.000 ευρώ κάθε φορά που μιλάει στο χαριτωμένο του, παγκόσμιο κοινό. Η «Αυγή» απλώς αναδημοσίευσε το ρεπορτάζ, εμπλουτίζοντάς το με υπολογισμούς σε σκωπτικό ύφος για τη χρονοχρέωση που έχει καθιερώσει ο Γ. Βαρουφάκης, και νομοτελειακά υπέστη τη μήνι του πρώην υπουργού. Θα θυμάστε πώς, σε πρώτη φάση, ο Γ. Βαρουφάκης ξεσπάθωσε εναντίον των παλαιών του συντρόφων στα social media λέγοντας πως απ’ τις εκλογές και μετά όλα κι όλα τα χρήματα που πήρε για 10 ομιλίες και διαλέξεις ήταν 1.100 ευρώ. Ειδικότερα, 82,5 ευρώ ανά ομιλία. Σαν να λέμε τα οδοιπορικά του για να πάει με Ι.Χ. στη Θεσσαλονίκη.

Αλλά παρά το νικηφόρο βαρουφακικό τιτίβισμα, το σίριαλ με τίτλο «πληρώστε με να μιλήσω» δεν είχε τελειώσει. Μπορεί ο Γ. Βαρουφάκης μία μέρα μετά τη διάψευση της «Αυγής» να βγήκε στο πόντιουμ του Κέμπριτζ να κάνει πλάκα λέγοντας «Ηρθα να σας αρπάξω 55.000 λίρες και να φύγω!», αλλά το γέλιο του έμεινε μετέωρο: στο ενδιάμεσο, οι Ελληνες δημοσιογράφοι ξετρύπωσαν την ατζέντισσά του, Τατιάνα Μαρίνκο, της πέταξαν το δόλωμα ενός ανύπαρκτου συνεδρίου, εκείνη ζήτησε 60.000 ευρώ εξ ονόματος του πελάτη της συν τη διαμονή του, το εισιτήριο της πρώτης θέσης, τα γεύματα και τις μετακινήσεις του, και το κουβάρι των μηδενικών άρχισε να ξετυλίγεται.

Και κάπως έτσι, ο Γ. Βαρουφάκης αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως, αντί για 1.100 ευρώ, έχει πάρει περίπου… 50.000 ευρώ για ομιλίες απ’ τις εκλογές και μετά. Βασικοί χορηγοί του, οι Ινδονήσιοι της Σιγκαπούρης, που πλήρωσαν κάτι λιγότερο από 30.000 ευρώ, συν το εισιτήριο της πρώτης θέσης, για να δουν από κοντά τα χείλη του ν’ ανοιγοκλείνουν, και οι Ιταλοί της RAI3 που έδωσαν 24.000 ευρώ για να χαρούν οι τηλεθεατές τους τον εξωτικό Ελληνα επαναστάτη.