Κρίση, προσφυγικό στην ατζέντα Θεοδωράκη – Φερχόφσταντ

Κρίση, προσφυγικό στην ατζέντα Θεοδωράκη – Φερχόφσταντ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν υπάρχει ευρωπαϊκό σχέδιο που θα οδηγήσει την οικονομία σας στην ανάκαμψη, καθώς οι θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθούν να προσεγγίζουν την κρίση με λογιστικό μόνο τρόπο οδηγώντας την και πάλι σε αδιέξοδο». Αυτήν την άκρως δυσοίωνη πρόβλεψη έκανε ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων της Ευρωβουλής Γκι Φερχόφσταντ σε συνάντηση που είχε με τον κ. Στ. Θεοδωράκη. Ο κ. Φερχόφσταντ, μάλιστα, ακούγοντας τον επικεφαλής του Ποταμιού να καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι «το μόνο που την ενδιαφέρει είναι πώς να βολεύει τα δικά της παιδιά», τον κάλεσε να ενημερώνει τακτικότερα την οικονομική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς αυτή, όπως είπε, θα μπορούσε να ελέγχει στενότερα τις αποφάσεις των θεσμών και των υπουργών και να αναδεικνύει εγκαίρως τις εσφαλμένες επιλογές τους, κάτι που εκτίμησε ότι θα το επιθυμούσε και ο κ. Αλ. Τσίπρας.

Στη συνάντηση των δύο ανδρών μετείχε και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της συζητήθηκε το προσφυγικό πρόβλημα. Και είναι ενθαρρυντικό ότι ο κ. Φερχόφσταντ υιοθέτησε πλήρως όχι μόνον το αίτημα για την άμεση ενίσχυση της Frontex, αλλά και την πρόταση του κ. Θεοδωράκη να διοργανωθεί το συντομότερο συνάντηση κορυφής στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και των ηγετών που εμπλέκονται άμεσα στο πρόβλημα, με πρώτη την Τουρκία. «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι θέμα Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, και ο ηγέτης των Φιλελευθέρων υπερθεμάτισε, επισημαίνοντας ότι «η κακή διαχείριση των προσφυγικών ροών έχει δημιουργήσει μείζον θέμα στην Ε.Ε., καθώς έχει ξυπνήσει τα συντηρητικά αντανακλαστικά των λαών και θα καθυστερήσει όλες τις διαδικασίες ενοποίησης της Ευρώπης».

Και ο κ. Καμίνης, όμως, είχε την ευκαιρία να καταδείξει με στοιχεία πόσα προβλήματα αντιμετωπίζει η Αθήνα από τις προσφυγικές ροές, απευθύνοντας έκκληση για μεγαλύτερη εμπλοκή της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση του προβλήματος. «Δεν μπορούμε μόνοι μας, κανείς δεν μπορεί μόνος του», είπε ο δήμαρχος Αθηναίων και έκανε γνωστό ότι βρίσκεται σε συνεννόηση και με δημάρχους άλλων ευρωπαϊκών πόλεων για τον σχεδιασμό κοινών δράσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή