Στη δίνη του προσφυγικού η Γερμανία

Στη δίνη του προσφυγικού η Γερμανία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Κανένα νούμερο δεν αποτυπώνει καλύτερα το προσφυγικό δράμα που εκτυλίσσεται στην Ευρώπη από τον αριθμό 2.827. Τόσα ήταν τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά που έφθασαν στη Σουηδία μόνο την τελευταία εβδομάδα. Τα παιδιά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας των προσφύγων ήταν το ζήτημα αιχμής και στη Γερμανία, όπου οι κυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες εξακολούθησαν να εμφανίζονται διχασμένοι.

«Για τη συμπεριφορά του Τομάς ντε Μεζιέρ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπάρχει μόνο μία λέξη: πραξικόπημα», έγραψε ο αρθρογράφος του Spiegel, Γιάκομπ Αουγκστάιν. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Ντε Μεζιέρ δήλωσε την Παρασκευή πως οι Σύροι πρόσφυγες θα λαμβάνουν άδεια παραμονής ενός αντί τριών ετών και δεν θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήματα οικογενειακής επανένωσης, θέση την οποία υπερασπίστηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε. Αυτό αντιβαίνει στα όσα συμφωνήθηκαν από τους επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού την Πέμπτη.

«Το πρόβλημα της Μέρκελ δεν είναι οι ξένοι, το πρόβλημα είναι οι φίλοι της. Κανείς δεν περιμένει από τη Μέρκελ να ελέγξει τις προσφυγικές ροές, να ελέγχει την κυβέρνησή της», σημείωσε ο Αουγκστάιν. Υπάρχει φυσικά το ενδεχόμενο, η εικόνα της χαοτικής πολυφωνίας να είναι εσκεμμένη, επιτρέποντας στους Χριστιανοδημοκράτες να μιλούν ταυτόχρονα σε πολλά ακροατήρια, αφήνοντας έτσι άνευ αντικειμένου τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση είναι θεωρητική, αφού οι υπηρεσίες ασύλου είναι τόσο επιβαρυμένες ώστε ακόμη και όσοι δικαιούνται να υποβάλλουν αιτήματα επανένωσης δεν μπορούν – με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες οικογένειες να καταφεύγουν στις υπηρεσίες των διακινητών.

Εν τω μεταξύ, επεισόδια ξέσπασαν προχθες στο Καλαί στη βόρεια Γαλλία, καθώς περίπου 200 πρόσφυγες προσπάθησαν να κλείσουν την περιφερειακή οδό της πόλης και απωθήθηκαν από την αστυνομία, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 16 τραυματισμούς αστυνομικών. «Ηταν η πρώτη φορά που υπήρξε τόση βία και, δυστυχώς, πολλοί συνάδελφοί μας τραυματίστηκαν», είπε ο εκπρόσωπος του αστυνομικού συνδικάτου SGP, Ζιλ Ντεμπόβ. «Αν ποτέ ξεσπάσει εξέγερση στον καταυλισμό (την επονομαζόμενη “ζούγκλα”) θα είναι τρέλα».

Επέμβαση δικαστηρίου

Την περασμένη εβδομάδα, γαλλικό δικαστήριο επέβαλε στο κράτος να βελτιώσει τις συνθήκες στον καταυλισμό, στον οποίο υπάρχουν μόλις 50 τουαλέτες, σε απερίγραπτη κατάσταση, για 6.000 άτομα. Πρόσφυγες περιμένουν ατελείωτες ώρες στην ουρά για ένα ντους διάρκειας έξι λεπτών κι ένα γεύμα την ημέρα, ή καίνε κλαδιά για να μαγειρέψουν, γεμίζοντας την ατμόσφαιρα με καπνό. Αυτοσχέδια εστιατόρια έχουν ξεπηδήσει ανάμεσα στις σκηνές, όπου Αφγανοί μαγειρεύουν με κάρδαμο, γλυκάνισο, τζίντζερ και κύμινο. Ρεύμα παίρνουν από ντιζελογεννήτριες, ακόμη και από διασυνδεδεμένα ποδήλατα, με τη βοήθεια των οποίων φορτίζουν τα κινητά τους τηλέφωνα (μία φόρτιση= δύο ώρες ποδήλατο). Δημοσιογράφος που επισκέφθηκε πρόσφατα τον καταυλισμό έκανε λόγο για «αχτίδες πολιτισμού», καθώς πρόσφυγες και εθελοντές έχουν πιάσει δουλειά εν όψει του χειμώνα κατασκευάζοντας ξύλινες σκεπές πάνω από κάποιες τέντες.

Οι Αρχές εκτιμούν πως ο αριθμός των «ενοίκων» του καταυλισμού μειώνεται, καθώς εκατοντάδες εγκαταλείπουν τα σχέδια να περάσουν στη Βρετανία και αποφασίζουν να ζητήσουν άσυλο στη Γαλλία. Τουλάχιστον 15 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους το καλοκαίρι προσπαθώντας να διασχίσουν τη σήραγγα της Μάγχης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή