Κ. Μητσοτάκης: «Η Γερμανία αλλά και η Ευρώπη οφείλουν πολλά στον Χέλμουτ Σμιτ»

Κ. Μητσοτάκης: «Η Γερμανία αλλά και η Ευρώπη οφείλουν πολλά στον Χέλμουτ Σμιτ»

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα συλλυπητήριά του στους οικείους του, στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του οποίου ηγήθηκε, αλλά και στο γερμανικό λαό του οποίου υπήρξε Καγκελάριος, εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μετά την είδηση του θανάτου του Χέλμουτ Σμιτ. Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Ο Καγκελάριος Σμιτ υπήρξε ένας μεγάλος Ευρωπαίος ηγέτης της γενιάς μου. Εστάθη στο πλευρό των δημοκρατικών δυνάμεων της Ελλάδος κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών και μετά τη μεταπολίτευση, έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην ένταξη της Ελλάδος στην τότε ΕΟΚ. Είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του και να εκτιμήσω τις αρετές του.  Η Γερμανία αλλά και η Ευρώπη του οφείλουν πολλά. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στους οικείους του, στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του οποίου ηγήθηκε αλλά και στο γερμανικό λαό του οποίου υπήρξε Καγκελάριος». 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος απέστειλε στον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Γιοάχιμ Γκάουκ, το ακόλουθο τηλεγράφημα για τον θάνατο του Χέλμουτ Σμιτ:

«Έφυγε από την ζωή ένας μεγάλος Ηγέτης και Πολιτικός, ο οποίος συνέβαλε αποφασιστικώς στην διαμόρφωση του όλου Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, υπό όρους Δημοκρατίας και Κοινωνικής Δικαιοσύνης.  Ας είναι η μνήμη του ασφαλής πυξίδα προσανατολισμού, για την Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση εν γένει, στην πορεία προς την ουσιαστική ευρωπαϊκή ενοποίηση, με βάση τις προαναφερόμενες αρχές και αξίες που ο Χέλμουτ Σμιτ υπηρέτησε, σ’ όλη του την ζωή, με φρόνηση και συνέπεια.  Η Ελλάδα ουδέποτε θα λησμονήσει –όπως αντιθέτως, θα του αναγνωρίζει στο διηνεκές ως ελάχιστο φόρο τιμής- την καθοριστική σύμπραξή του κατά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, για το θάνατο του πρώην Καγκελάριου της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ, απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στη Γερμανική Πρεσβεία και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράζω τη βαθύτατη συγκίνησή μου για την απώλεια του πρώην Καγκελάριου της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ. Υπήρξε πολιτικός που απολάμβανε βαθύτατο σεβασμό, όχι μόνο στην Πατρίδα του, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Και βέβαια στην Ελλάδα. Υπήρξε ο σημαντικότερος υποστηρικτής του αγώνα που ανέπτυξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για τη ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ. Οι Έλληνες θα τιμούμε με ευγνωμοσύνη τη μνήμη του. Στους οικείους του εκφράζω τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή