Τσίπρας: «Το προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα»

Τσίπρας: «Το προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα»

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κεντρική θέση ότι το προσφυγικό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι ως πρόβλημα που αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής, προσέρχεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής στην Βαλέττα της Μάλτας, αλλά και στην άτυπη Σύνοδο κορυφής των κρατών-μελών της ΕΕ, που θα ακολουθήσει.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση προσέρχεται στη Σύνοδο με δύο βασικές επιδιώξεις: Το να γίνει κατανοητό το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων, ως ζήτημα που αφορά την ΕΕ στο σύνολό της και όχι μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η χώρα μας. Επίσης, το να υπάρξει μια συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης (Ελλάδα, Ιταλία, κ.α).

Η Σύνοδος Κορυφής που διεξάγεται αύριο και μεθαύριο στη Βαλέττα αφορά τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και σε αυτή θα συμμετάσχουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μια σειρά από αφρικανικές χώρες. Στη Σύνοδο, η Ελλάδα θα επαναλάβει τις βασικές της αρχές πάνω στο ζήτημα αυτό. Ειδικότερα θα επαναλάβει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές , πρώτον ότι η βασική αιτία για την δημιουργία των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, είναι η φτώχεια στις χώρες προέλευσης και οι περιφερειακές κρίσεις, και κάθε προσπάθεια για ριζική διαχείριση του θέματος, πρέπει να εστιάζει στις αιτίες αυτές. Δεύτερον, ότι το ζήτημα είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται σε διεθνές επίπεδο.

Πρόθεση της Ελλάδας να αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό

Στην άτυπη σύνοδο κορυφής των κρατών-μελών που θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου, η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να θέσει ολοκληρωμένα τις θέσεις της για το ζήτημα, ενόψει και του επικείμενου ταξιδιού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία. Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, θα είναι παρών και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, επιστρέφοντας από το ταξίδι του στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην διαπραγμάτευση της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτημα. Ομοίως, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αναφέρθηκε στο επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παίξει ρόλο πρωταγωνιστή στη διαπραγμάτευση Ε.Ε.-Τουρκίας για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Στις κεντρικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι η αναγκαιότητα η ταυτοποίηση των προσφύγων και η διαδικασία της επανεγκατάστασης προς τις χώρας υποδοχής να ξεκινά και να γίνεται από τις τουρκικές ακτές και όχι από τα ελληνικά νησιά, «ώστε να σταματήσει αυτό το καθημερινό ρίσκο και το καθημερινό δράμα της απώλειας ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα του Αιγαίου», είχε τονίσει ο κ. Τσίπρας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην Ελλάδα. «Να πάμε δηλαδή από τη διαδικασία της μετεγκατάστασης στη διαδικασία της επανεγκατάστασης, από το relocation στο resettlement», σημείωνε.

Επιπλέον, η θέση, στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, να της παρασχεθεί βοήθεια για τη βελτίωση της φύλαξης των συνόρων της.

Τον κ. Τσίπρα θα συνοδεύουν στην Μάλτα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης.

Διμερής συνάντηση Αλ. Τσίπρα για την προώθηση αμοιβαίας συνεργασίας σε φορολογικά θέματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Σιμονέτα Σομαρούγκα, με αντικείμενο την προώθηση της αμοιβαίας συνεργασίας σε οικονομικά και φορολογικά θέματα.

Τα κύρια θέματα της άτυπης Συνόδου

Τα κύρια θέματα της άτυπης Συνόδου, που θα ξεκινήσει το μεσημέρι της Πέμπτης, θα είναι, όπως έχει γνωστοποιηθεί: η συνεργασία με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, η εφαρμογή των αποφάσεων, που έχουν ληφθεί για τη μετεγκατάσταση, η σύσταση των hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία σε συνδυασμό με την ενίσχυση των δυνατοτήτων υποδοχής και της παροχής στη FRONTEX και την EASO της απαιτούμενης τεχνογνωσίας, καθώς και η αποτελεσματική ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Η ατζέντα της Διάσκεψης Κορυφής της Βαλέττας

Η διάσκεψη κορυφής στη Βαλέττα για τη μετανάστευση, όπως έχει γνωστοποιηθεί, αναμένεται να αναγνωρίσει ότι η μετανάστευση αποτελεί κοινή ευθύνη των χωρών προέλευσης, διέλευσης και προορισμού. Τα βασικά θέματα της ατζέντας θα είναι τα εξής πέντε: 1) Καταπολέμηση των βαθύτερων αιτίων με την προαγωγή της ειρήνης, της σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης. 2) Καλύτερη προώθηση και οργάνωση των διαύλων νόμιμης μετανάστευσης. 3) Ενίσχυση της προστασίας των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, ιδίως δε των ευπαθών ομάδων. 4) Αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης και της παράνομης διακίνησης μεταναστών. 5) Στενότερη και καλύτερη συνεργασία για την επιστροφή και την επανεισδοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή