Σχέδιο «Κιβωτός» προτείνει η Φ. Γεννηματά

Σχέδιο «Κιβωτός» προτείνει η Φ. Γεννηματά

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο προτάσεις για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών κατέθεσε χθες η κ. Φώφη Γεννηματά στην Προσύνοδο των Σοσιαλιστών στη Βαλέτα της Μάλτας. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα με την κωδική ονομασία «Κιβωτός», το οποίο θα επιτρέπει την ασφαλή μετακίνηση παιδιών, εγκύων και λοιπών ευπαθών ομάδων από τις ακτές της Τουρκίας προς την Ελλάδα, ως εκ τούτου θα αποτρέπει την προώθηση τους με τις «βάρκες του θανάτου», όπως τις ονόμασε η κ. Γεννηματά. Η δεύτερη πρόταση της κ. Γεννηματά συνίσταται στη δημιουργία ενός δικτύου πόλεων ανά την Ευρώπη, όπου με τις πρωτοβουλίες των δημάρχων θα διευκολύνεται ο επιμερισμός των προσφύγων και διά της ανταλλαγής καλών πρακτικών και εμπειριών θα αποφευχθεί η γκετοποίηση των μεγάλων αστικών κέντρων. Κινούμενη στην πάγια εθνική γραμμή, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε τα hotspots να δημιουργηθούν στην Τουρκία και η Ελλάδα να λάβει έκτακτη χρηματοδότηση.

«Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, είναι παγκόσμιο και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως διμερές θέμα Ελλάδας – Τουρκίας», είπε, μεταξύ άλλων, η κ. Γεννηματά κατά την εισήγησή της στη χθεσινή μίνι σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στη Βαλέτα. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε στους συναδέλφους της να γίνει στα παράλια της Τουρκίας μια καμπάνια πληροφόρησης των προσφύγων οι οποίοι φθάνουν ώς εκεί, με την ευθύνη και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Βάσει αυτής της καμπάνιας, οι πρόσφυγες θα πρέπει να ενημερώνονται «για την ανεπάρκεια των δομών υποδοχής στις χώρες προορισμού» και «για την εξέλιξη του προγράμματος μετεγκατάστασης σε σχέση με τις κενές θέσεις ανά χώρα». Αναλύοντας την πρότασή της για το πρόγραμμα «Κιβωτός», η κ. Γεννηματά ζήτησε τη δημιουργία ασφαλούς οδού, με αερογέφυρα, προς την Ευρώπη για συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, «με προτεραιότητα τις μονογονεϊκές οικογένειες, τις εγκύους, τα παιδιά και τα άτομα με αναπηρία ή σοβαρές ασθένειες».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε και τους πολιτικούς κινδύνους που υπάρχουν για την Ελλάδα από τη διαχείριση του προσφυγικού. «Η Ε.Ε.», είπε επί τούτου, «πρέπει να λάβει υπ’ όψιν ότι δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή σε χώρες σαν την Ελλάδα». Αποσύνδεσε το προσφυγικό από την εφαρμογή του προγράμματος, ωστόσο επισήμανε πως θα πρέπει να απομονωθούν οι λαϊκιστές και οι ευρωσκεπτικιστές, καθώς και να ανακοπεί η αύξηση της επιρροής των ακροδεξιών. Ως προς την πρότασή της για Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πόλεων Υποδοχής Προσφύγων, η κ. Γεννηματά ζήτησε μια επί της αρχής συμφωνία ανάμεσα στους δημάρχους που προέρχονται από σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Με την επιστροφή της στην Αθήνα, η κ. Γεννηματά θα ασχοληθεί με την ολοκλήρωση ορισμένων κομματικών εκκρεμοτήτων. Επ’ αυτού θα συνεδριάσει αύριο το πρωί το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της Δημ. Συμπαράταξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή