Εν αναμονή… 30 εκατ. λόγω γραφειοκρατίας

Εν αναμονή… 30 εκατ. λόγω γραφειοκρατίας

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προγραμματισμένη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή. Ο λόγος; Η χώρα υποδοχής αρνήθηκε να δεχτεί τη συγκεκριμένη οικογένεια καθώς ήταν 14μελής και το κράτος-μέλος είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη φιλοξενία 12 προσφύγων. Το συγκεκριμένο παράδειγμα ανάφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να περιγράψει πόσο αναγκαίο είναι να δημιουργηθεί στην Ε.Ε. ένας μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης σε υποχρεωτική και όχι εθελοντική βάση. Ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε «πολύ θετικό βήμα» ότι στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προσφυγικού αναδεικνύεται ο ρόλος της Τουρκίας και προσέθεσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί και επιδιώκει συντονισμένες περιπολίες με το Λιμενικό της γείτονος. Διευκρίνισε πάντως ότι το ζήτημα των κοινών περιπολιών δεν έχει τεθεί έως τώρα επίσημα σε σύνοδο κορυφής.

Οσον αφορά στη χρηματοδότηση, ο υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει πάρει περίπου 6 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμα 30 εκατ. ευρώ αναμένουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για να εκταμιευτούν. «Υπάρχουν δυσκολίες στην εκταμίευση λόγω γραφειοκρατίας των Βρυξελλών όσο και δικών μας αντίστοιχων προβλημάτων», παραδέχτηκε.

Απαντώντας σε σχέση με τις αντιδράσεις για τη δημιουργία hotspots στα νησιά, τόνισε «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με το προσφυγικό. Το να φτιάχνονται ειδικοί χώροι είναι προς όφελος και των κατοίκων». Πάντως ανέφερε ότι στα νησιά δεν θα δημιουργηθούν επιπλέον θέσεις φιλοξενίας (relocation camp), εκτός εκείνων που αφορούν στα hotspots, «γιατί δεν αντέχουν». Προσέθεσε ότι προβλέπεται να υπάρχει χώρος φιλοξενίας 2.000 στη Λέσβο, 1.500 στη Σάμο, 1.000 στη Χίο και στην Κω, και περίπου 800 στη Λέρο, ενώ όσοι από τους πρόσφυγες πρόκειται να ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης θα μετακινούνται στην ενδοχώρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός, απαντώντας στα σενάρια για ενδεχόμενη παραίτησή του, ξεκαθάρισε: «Είμαι συνειδητά σε αυτή την κυβέρνηση. Δεν πέρασα από την αριστερά και… μπήκα. Εχω συγκεκριμένη αποστολή όσον αφορά στο προσφυγικό και δεν πρόκειται να αποσυρθώ με δική μου ευθύνη όσο η αποστολή συνεχίζεται». Συμπλήρωσε επίσης ότι υπάρχει αρμονική συνεργασία με τα υπόλοιπα υπουργεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή